YAZARLAR

Biz Venezuela olur muyuz?

Yıllık enflasyon yüzde 53 milyona yükselir mi? Elektriklerimiz günde dört-beş kere kesilir ya da gelmez, temel ihtiyaç maddeleri karaborsaya düşer, pasaport kağıdı olmadığından pasaport verilemez, hele hele internet yavaşlar Instagram fotoğrafları paylaşamaz hale gelebilir miyiz?

Hayatımızda çok ekonomik kriz yaşadık. Bunu bize bir şey olmaz manasında yazmıyorum ama en gelişmiş maharetimizin ‘kanıksamak’ olmasının payı büyük yine de bu cümlede. Eskisi gibi de değil, kenara üç çuval un at önlem olarak ya da tenekede Vita yağını koy buzdolabının sebzelik kısmına idare et günleri de değil artık. Yükselen döviz, düşen borsa, libor faizleri gibi şeylerden koymak gerekiyor tel dolaba. Dünya küçük deyiminin telefon uygulaması gibi bir şey bu. Kalkıyoruz fakirleşiyoruz, yatıyoruz  yoksullaşıyoruz diye

İşte bu küçülen dünyada 'Biz Venezuela olur muyuz?'

Trump’ın tweet'leriyle başladı bu perde. “Mahvederim ekonominizi” dedi adam. Malkoçoğlu Cem Sultan Cüneyt Abi ‘Sen bizi ne sandın ulan!’ diye cevap verdi. ‘Zenci mi sandın?’ diye de devam etmiş. Ekonomi ile ilgisi pek yok ama şu ırkımızın, ırkçı olmaması da çok iyi bir şey. İnsan rahatlıyor. Kadrajın kenarında beyaz donuyla kendi kendine dans eden ‘zenci’ rahatlığı benimkisi. Neyse, Trump bu meydan okumayı muhtemelen duymamıştır yoksa şarap ve kadın getirirdi hancı. Tweet ile tabii. Geçen yazmıştım ya “Politikleşmiş Askeri Tweet Stratejisi” bu. Tweet atıveriyorsun oluyor. BM toplantılarından daha etkili. Veto eden bile yok…

Biz konumuza dönelim. 'Biz Venezuela olur muyuz?' Yani yıllık enflasyon yüzde 53 milyona (1) yükselir mi? Elektriklerimiz günde dört-beş kere kesilir ya da gelmez, temel ihtiyaç maddeleri karaborsaya düşer, pasaport kağıdı olmadığından pasaport verilemez, hele hele internet yavaşlar Instagram fotoğrafları paylaşamaz hale gelebilir miyiz? Bu kadar kötü olur mu her şey. ABD tekfuru Trump Bey ekonomimizi bu kadar sarsabilir mi?

Öncelikle endişelenmeyin tabii ki böyle bir şey olmaz. Çünkü Venezuela gibi, özellikle ekonomik olarak, alternatif bir şey yapmaya kalkmadı ki Türkiye. Hatta son tehdit sonrası, ticaret hacmimizin -gerçek dışı da olsa-  100 milyar dolara yükseltilmesi kararı alındı. Bunun manası ‘ben senin iyi müşterinim, beni üzme, ben pahalı pahalı da olsa alırım, ayağım alışık zaten’den başka bir şey değil.

Hâlâ bol para olmasından muzdarip dünya piyasasında, bütün Asya’nın -Çin ve Japonya dahil-  yıllık projesinden daha fazla, manalı manasız ‘yatırım’ imkanı sağlayan, karşılığında kullanmasak da satın alacağım garantisi veren, hiçbir denetim olmadan, kılçıksız olarak doğayı ayaklar altına seren kaç ülke var? Kaç ülke mültecileri geri alacağım anlaşması imzaladı ve kaç ülke kendi kendine herkesin kaçmaya çalıştığı bir bataklık içine balıklama dalmaya talip?

Eh tabii ki bu ekonomik kriz olmayacak anlamına gelmiyor…

Biz Venezuela gibi olmayız ! Bizde olsa olsa yüzde 53 milyon değil de yüzde yüz enflasyon olur. Zaten bize bir şey olmaz…

Ve ne yazık ki bir ‘İyi Kötü Çirkin’ filmi bu, ama iyisi olmayan…

(1) Venezuela Merkez Bankası Nisan 2019 verisi


Metin Yeğin Kimdir?

Yazar, belgeselci, sinemacı, gazeteci, avukat, seyyah... CNN-Türk, NTV, Kanal Türk, Al Jazeera, Telesur televizyonlarına 200'e yakın belgesel ve kurmaca filmler yaptı. Türkiye'de Cumhuriyet, Radikal, Birgün, Gündem; dünyada Il manifesto, Rebellion gazetelerine köşe yazıları yazdı. Dünyanın sokaklarını anlattığı 10'dan fazla kitaba sahip. Dünyanın farklı yerlerinde yoksullarla birlikte evler inşa etti, bir sürü farklı işte çalışarak yazılar yazdı, filmler çekti. Birçok ülkede kolektif çalışmalara katıldı, kooperatif örgütlenmelerine öncü oldu. Ekolojik direnişlere katıldı, isyanlara tanıklık etti. Türkiye ve birçok ülkede öğretim üyeliği yaptı... Ve dünyayı değiştirmeye çalışmaya devam ediyor hâlâ...