YAZARLAR

Adana 'Sözlü’sünü terk edecek mi?

Cumhur ile Millet İttifakı adayları arasında büyük yarışa sahne olan Adana’da ipi kimin göğüsleyeceği merak konusu. CHP’li aday Zeydan Karalar “Adana kararını verdi” derken, MHP’li bir yönetici, “Adanalı merttir. Sözlü’sünden başkasına mendil sallamaz” diyor.

Yerel seçimler için geri sayım başladı. Araştırmalar İstanbul, Ankara başta olmak üzere 10-12 büyükşehirde kıran kırana bir yarış yaşandığını gösteriyor. 31 Mart gecesi sonucu en çok merak edilen illerden biri de Adana.

Türkiye’nin 2 milyon 200 bin nüfusu ile 6'ncı büyükşehri olan Adana’da ittifaklar yarışı var. Cumhur İttifakı adayı MHP’li mevcut Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü yeni dönem için tekrar aday olurken karşısında CHP-İYİ Parti işbirliğinde yola çıkan, Adana Seyhan ilçesini yöneten Zeydan Karalar var.

ADANA: KÜÇÜK TÜRKİYE

Adana, siyasi yelpazenin tün renklerini taşıyan şehirlerden biri. “Küçük Türkiye” olarak adlandırılan kentte Meclis’te grubu bulunan 5 siyasi partinin de temsilcileri var. Son iki genel seçimde AK Parti’nin yüzde 35’lerde oy oranıyla birinci olduğu kentte CHP yüzde 25-30 oy bandında geziniyor. MHP ise 1 Kasım’da 19.6 oyla 3’üncü olduğu kentte 24 Haziran’da yüzde 11.8 oyla 5'inci sıraya geriledi. Kentteki yeni siyasi denklemde yüzde 12.2 oyla MHP’yi geçen İYİ Parti de var. Adana’daki siyasi aritmetikte en kritik parti ise son seçimde yüzde 13.5 oy alan HDP. İttifakların dışında yer alan HDP de büyük yarışa aday çıkarmayarak eklendi. Hatta HDP’nin aday çıkarmayacağını açıkladığı ilk il Adana oldu.

ZEYDAN KARALAR DEĞİL, TENCERE KAZANACAK

Bir dönem bereketli toprakları, gelişen sanayisi ile çekim merkezi olan Adana bugün yoksulluk ve işsizliğin gölgesinde seçime hazırlanıyor. Adana’nın yerel gazetelerinden Egemen Gazetesi Yazarı Murat Yıldız kentteki durumu şöyle anlatıyor:

“Adana işsizlik rekoru kırılan iller arasında ilk sırada. Türkiye’nin 6'ncı büyük kenti ama yaşanabilir şehirler arasında ilk 50’ye giremiyor. Teşvik yok. Kamu yatırımlarında sonuncu sırada. Şehir hastanesi, adliye dışında son yıllarda görünür bir kamu yatırımı yok. Neredeyse çöküntü bir kente dönüştü. Adana cazibesini yitirdi.”

Yıldız’a göre seçimin sonucunda da bu tablo etkili olacak. İnsanların barut fıçısı gibi olduğunu söyleyen Yıldız, “Tablo Zeydan Karalar’ın kazanacağını gösteriyor. Ama bu 'Karalar kazandı' olmayacak. Kazanan tencere olacak, patlıcan, domates olacak” diyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim mitinginin MHP desteğine karşın önceki mitinglerin gerisinde kalmasının da yaşanan durumun işareti olduğunu söyleyen Yıldız bazı MHP seçmenlerinin de CHP-İYİ Parti adayına oy vereceği görüşünde. Bunun artan sorunlar karşısında bir “ceza kesme” olacağını söyleyen Yıldız, aday çıkarmama kararı alan HDP’nin de firesiz olarak seçim sonucunda etkili olacağını söylüyor.

.

İŞSİZLİĞE KARŞI 250 BİN KİŞİYE İŞ VAADİ

En büyük sorunu işsizlik olan Adana'da 5 yıldır kenti yöneten Hüseyin Sözlü'nün en büyük vaatlerinden biri de bu soruna çözüm üretmek. Kenti süsleyen bilboardlarda "11 yeni organize sanayi bölgesi, 250 bin kişiye yeni iş imkanı" ifadeleri dikkat çekiyor.

'ADANA SÖZLÜ’SÜNDEN BAŞKASINA MENDİL SALLAMAZ'

Adana’da Cumhur İttifakı’nın seçim ofisinde sohbet ettiğimiz MHP il yöneticileri ise başka bir tablodan bahsediyor. Hüseyin Sözlü’nün seçimi 3-4 puan farkla alacağını söyleyen bir partili “Liderimize bir söz verdik. Adana’yı ona teslim edeceğiz. Bu seçim 48-52 bizim olur” diyor. Aynı partili, büyükşehir adayları Hüseyin Sözlü için de bir slogan üretmiş. CHP adayı Zeydan Karalar’ın “Adana merttir” yazılı afişlerine gönderme yapan partili, “Karalar’ın en doğru sözü bu. Evet Adanalı merttir. Sözlü’sünden başkasına mendil sallamaz” diyor.

'AK PARTİLİ JÜLİDE HANIM BİZDEN ÇOK ÇALIŞIYOR'

AK Parti ile MHP’nin yerel seçimde Cumhur İttifakı'nı sürdürme yönündeki ilk görüşmelerinde Adana krizi çıkmış, AK Partili Adana Milletvekillerinin tepkisi üzerine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ipleri koparmıştı. Gerilimin tatlıya bağlanmasının ardından Adana istendiği gibi Cumhur İttifakı kapsamında MHP’ye bırakıldı. Bu gerilimin seçim sürecine girdikten sonra devam edip etmediğini sorduğumuz partililer, AK Parti Adana Milletvekili Jülide Sarıeroğlu’nun adını vererek “Jülide Hanım bizden çok çalışıyor. Cumhur İttifakı ruhu tam” dedi.

'2 YIL SONRA SÖZLÜ GÖREVDEN ALINIRSA ŞAŞIRMAM'

AK Parti desteği ile seçime giden MHP’de bazı kuşku ve endişeleri dile getirenler de var. Bir partili geçmişte yaşanan süreçleri hatırlatarak “Erdoğan'a güvenmiyorum. 2 yıl sonra MHP’den seçilen Hüseyin Sözlü’yü görevden almayacağının garantisi var mı? Yok. Genel Başkanımız 'tamam' dedikten sonra bize sorgulamak düşmez ama böyle bir şey yaşanırsa da şaşırmam” dedi.

SÖZLÜ 'AK PARTİ GELMESİN' DİYE SEÇİLDİ

CHP-İYİ Parti işbirliğinde CHP’nin aday çıkardığı kentte hummalı bir çalışma var. Büyükşehir adayı Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın ekibinin sorumlusu birebir 300 bin eve ulaştıklarını anlatıyor. Aynı partili Hüseyin Sözlü’nün 2014 yılında “AK Parti gelmesin” diyen yaklaşık 130 bin CHP’li seçmenin stratejik oyuyla seçildiğini anlatarak bugün aynı tablonun söz konusu olmayacağını söylüyor.

'ADANA İÇİN SANDIK GÜVENLİĞİNİ GARANTİ EDEBİLİRİM'

Adana Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Zeydan Karalar’la ise sandık görevlileri eğitimi toplantısı öncesinde görüştük. Seçimin en kritik eşiğinin sandık güvenliği olduğunu söyleyen Karalar, “Aylarca, yıllarca çalışıyorsunuz 31 Mart’ta bunu sonuçlandıracaksınız veya kaybedeceksiniz. Sandıklarda manipülasyon olduğunu bilmeyen yok. Biz sandıklara sahip olacağız. Bu konuda tecrübeliyiz. Adana için bunu garanti edebilirim” diyor.

Zeydan Karalar

'ADANA DEĞİŞİM İSTİYOR VE BUNUN İÇİN ÇABALIYOR'

Adana Seyhan’da belediye başkanlığı yaptığı için yakından tanınan bir isim olan Karalar’a sahadaki izlenimlerini sorduk. “Adana değişim istiyor. Sadece istemekle kalmıyor, bunun için çabalıyor, mücadele ediyor” diyen Karalar bu değişim isteğinin nedenini ise şöyle açıkladı:

“Vatandaş göreve getirdiği insanlardan arzu ettiklerini, beklediklerini alamayınca değişim ister. Daha önce görev verdikleri bunları karşılayamadı. Adana çok özel ama çok da sorunlu bir kent. Birincisi işsizlik. Yine trafik, altyapı sorunlarımız var. Adana ne yazık ki kirli bir kent. Ülkenin en kirli kentlerinden biri. İşsizlik Türkiye’nin ekonomi politikaları ile ilgili. Bunu tamamen bizim çözmemiz mümkün değil ama canlı, hareketli, temel sorunlarını çözmüş bir kent olarak bunun azalmasına katkı sunabiliriz.”

Seçime damga vuran “beka” söyleminin Adana’da karşılığı olmadığını söyleyen Karalar, “Bunu tartışan yok. Bize oy vermek isteyenler de siyasi bir malzeme olduğunu, bir algı yönetimine dair söylem olduğunu biliyor” dedi.

'ADANA KARARINI VERDİ'

“Türkiye’de eşit bir yarış mümkün değil ama buna rağmen biz seçimi alacağız” diyen Karalar, muhalefetin çok sayıda belediyeyi aldığı 1989 seçimlerinin hatırlatılması üzerine, “89’dan farklı bir dönem. Daha iyi bir başarı olabilir. Birçok ili CHP, İYİ Parti alabilir” dedi. İYİ Parti ile hem tavanda hem de tabanda hiç problem yaşanmadığını söyleyen Karalar’a göre Cumhur İttifakı’nda ise kan uyuşmazlığı var.

Karalar, seçimde aday çıkarmama kararı alan HDP seçmeninin oylarının ne kadar belirleyici olacağı sorusuna ise, “Kürtler de Türkler de bize oy verme yaklaşımında. Biz çok farklı kesimlerden oy alıyoruz. AK Partililer de MHP’liler de bize oy vereceklerini söylüyor. Doğru anketler 55 üstü gösteriyor. Başa baş değil. Adana kararını verdi” dedi.

'HOŞGÖRÜ GALİP GELECEK'

Tüm partilerden milletvekilleri de sahada yoğun bir faaliyet içinde. Yerel seçimlerle ilgili düşüncelerini paylaşan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Türk, Kürt, Arap, Alevi, Sünni gibi çok çeşitli etnik köken ve inanç gruplarından insanın bir arada yaşadığı Adana'da, CHP ve belediye başkan adaylarına yönelik büyük bir ilginin olduğunu söylüyor.

Adanalıların bugüne dek 'kardeşlik ikliminde' eşit ve barış içinde yaşamayı hep başardığını aktaran Barut, "Son dönemlerde iktidar ve onların cephesinde yer alan ortaklarının, toplumda büyük bir rahatsızlığa yol açan ırkçı, ayrıştırıcı ve kutuplaştırıcı söylemlerine karşın derin bir hoşgörüye sahip hemşehrilerimiz sağduyu içinde gereken yanıtı sandıkta verecektir. Hoşgörü mutlaka galip gelecektir. Adana'da halkçı belediyeciliğin büyük bir başarı elde edeceğini görüyoruz. 1 Nisan'dan itibaren büyük köy olarak anılan Adana'nın makus talihini yeneceğiz" diyor.