YAZARLAR

Chavez ve Maduro para yedi mi?

‘Chavez ve Maduro o kadar çok para yedi ki’ yazılarına gelince, bunların en iyisi bile ‘enflasyonu kabzımala bağlayan’ bir ekonomi derinliğinde. İki başkan da çok para yese, aileleri de yese, Boli burjuvazi, bol bol yese yine de bir ülke yolsuzluktan batmaz. Yolsuzluk yüzünden enflasyon yükselmez

O kadar çok buna ilişkin soru geldi ki ben de onlara verdiğim cevaplardan bir ‘seçki’ yaparak, sizin de muhtemelen kafanızda olan soruları cevaplamak istiyorum.

Eğer yazılarımı zaten takip ediyorsanız, o zaman esas olarak 'bütün devletler kötüdür ama bazı devletler daha kötüdür.' dediğimi biliyorsunuzdur. Bu yüzden bütün devletlerde muhtemel yolsuzluk olduğunu ve ayrıca sadece yolsuzluklara karşı mücadelenin de devleti ve kapitalizmi meşru kılmaktan başka bir şey olmadığını söylediğimi de biliyorsunuzdur. Ayrıca çok çok ahlaklı geçinen mesela Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank'ın yaptıkları yüzünden aldıkları cezalar ya da Volkswagen'in karbon salınımına ilişkin yaptıkları ortadadır. Bütün bunları söylememin nedeni tabii ki Venezuella rejimini haklı çıkarmak değildir. Fakat bu Batı'nın sömürgeci mantık hegemonyasının iddia ettiği gibi üçüncü dünya ülkelerine özgü bir şey değildir yolsuzluk. Altını çizerek söylemeliyim ki mesele, şiddet-hukuk tekelini elinde bulunduranın, yani devletin kendisinin, bürokrasinin, hiyerarşinin yani bu mekanizmanın parçasıdır. Bu yüzden yasal kâr, vergi ve bunun dışındaki yolsuzluk gelirleri arasında, sadece kaygan bir çizgiden başka şey yoktur zaten.

Yani ‘Yasal mermisiyle bir komiser yaklaşmakta’ durumunda, bize atıldıysa eğer, merminin yasallığı pek bir şeyi değiştirmiyor.

‘Chavez ve Maduro o kadar çok para yedi ki’ yazılarına gelince, bunların en iyisi bile ‘enflasyonu kabzımala bağlayan’ bir ekonomi derinliğinde. İki başkan da çok para yese, aileleri de yese, Boli burjuvazi, bol bol yese yine de bir ülke yolsuzluktan batmaz. Yolsuzluk yüzünden enflasyon yükselmez. Yolsuzluk yüzünden berbat bir ülke olunur ama o ülkede enflasyon yüzde bir milyon olmaz…

Ve zaten siz buna nasıl inanabilirsiniz? Sanki benzeri bir şeyi hiç yaşamamışsınız gibi?

Chavez o kadar para yedi ki yazısına gelince’ bunların özelliği, çoğu zaman hiçbir kaynak göstermeden yazılmasıdır. Fakat biz buna çok alışığız. Ortada, 500 sayfalık, hiçbir kaynakçası olmayan yılmaz biyografiler vardır, yükte ve pahada ağır.

Bir başka yazıda, kaynak olduğunu tahmin! ettiğim Forbes, ünlü kapitalist ekonomi dergisi Forbes gösterilmektedir. Forbes’un kendisine sosyalist diyen bir hükümet için söylediği, kişisel servet iddiaları ne kadar inandırıcıdır bilemedim. Eh Forbes yazıyorsa doğrudur diye düşünebiliriz ama mesela bir banka hesabı filan mı göstermiştir ya da mesela Wikileaks gibi ifşa edilmiş belgeler var mıdır ? Bu yazıdan anlaşılamıyor. Pek derinlemesine olmasa bile şöyle bir Forbes dergisini ‘search’ ettiğimde, yazının kaynağını da bulamadım. Fakat böyle bir yazı yoktur da demiyorum çünkü pek emin olmadığım şeyleri söylemem. Eğer böyle bir yazı varsa da bu sefer onun kaynaklarına bakarım. Sonra bu kaynakların doğruluğuna.

Aynı yazıda kaynak olarak geçen tek isim eski savcı Lois'in de görev yaptığı onca yıldan sonra, kendisi ve eşi için açılan haraç soruşturmasından Kolombiya'ya kaçıp söylediği Maduro'nun ’50 milyon dolar rüşvet aldığı' sözüdür ama bu durum da size inandırıcı geliyor mu? Bunu size bırakıyorum. Yani ben hakim olsam bu kadar yıl neden bekledin derdim.

Arjantin sınırında, bir ‘sol’ partinin kampanyasına destek için götürülürken yakalanan para ise çok muhtemel doğrudur. Chavez iktidarının, bütün Latin Amerika'da sol hareketlere doğrudan maddi destek verdiği bilinen bir şeydir. Eşitsiz kapitalist seçim sisteminde bunun ne kadar kötü bir şey olup olmadığını da size bırakıyorum. Ben sol hükümet olsam- Allah korusun- ama kesinlikle böyle yapardım ve sadece parasal olarak da değil.

Bütün bu yazdıklarım, sayılan kişilerin para yemedikleri, zengin olmadıkları anlamına gelmiyor. Bu konuda sadece tahminde bulanabilirim. Chavez’in böyle bir serveti olduğunu sanmıyorum. Yaşama biçimi, devrime inancı, yakından bildiğim samimiyeti hiç böyle göstermiyordu. Yani bir polisiye film gibi baktığınızda, hastalığının en kötü zamanlarında bile hâlâ ayakta durup, devrime ilişkin çaba gösteren bir kişinin, öyle çok maddi şeylere taktığını zannetmiyorum. Tahminen böyle bir serveti yoktu. Buralardaki yazılarda bunun kaynağı gösterilmiş mi ben göremedim. Forbes'da da görmedim. Venezuela muhalefetinin bile Chavez'in para yediğine dair iddiaları pek yoktu.

Ailesinin bir kısmının, çok muhtemel yolsuzluklara karıştığını tahmin ediyorum. Ülkede Boli burjuvazi diye adlandırılan, özellikle kara bölge diye anılan bürokraside işler başka türlü yürümüyordu ve bu yüzden çoğunlukta herkes doğrudan Chavez'i arayarak bunu aşmaya çalışıyordu.

Maduro ise bana hiç de para yemeyecek biri hissi uyandırmıyor doğrusu. Fakat sadece his benimki. Bilmiyorum…

Ama nihayetinde hiçbir ekonomi yolsuzluktan çökmez. Yoksa bütün devletler çökerdi…


Metin Yeğin Kimdir?

Yazar, belgeselci, sinemacı, gazeteci, avukat, seyyah... CNN-Türk, NTV, Kanal Türk, Al Jazeera, Telesur televizyonlarına 200'e yakın belgesel ve kurmaca filmler yaptı. Türkiye'de Cumhuriyet, Radikal, Birgün, Gündem; dünyada Il manifesto, Rebellion gazetelerine köşe yazıları yazdı. Dünyanın sokaklarını anlattığı 10'dan fazla kitaba sahip. Dünyanın farklı yerlerinde yoksullarla birlikte evler inşa etti, bir sürü farklı işte çalışarak yazılar yazdı, filmler çekti. Birçok ülkede kolektif çalışmalara katıldı, kooperatif örgütlenmelerine öncü oldu. Ekolojik direnişlere katıldı, isyanlara tanıklık etti. Türkiye ve birçok ülkede öğretim üyeliği yaptı... Ve dünyayı değiştirmeye çalışmaya devam ediyor hâlâ...