YAZARLAR

Skandal, bu kez anti-dopingcileri vurdu

World Anti-Doping Agency (WADA) yani Dünya Anti-Doping Ajansı, Rusya tarafından oyuna getirildi diye suçlanıyor. Vay! Yani 2019'un ilk skandalı patladı! Mesele şu: Rusya'nın anti-doping ajansı, Moskova laboratuvarlarındaki doping verilerini, zorunlu teslimat tarihi 31 Aralık'a kadar WADA'ya teslim etmemiş.

Yeni yıla girdik girmesine ama daha “destur” demeden bir haber gündeme bomba gibi düştü. Normalde bu haftaki köşemde 2018 yılında aklımda izler bırakmış spor olaylarını anlatacaktım. New York'tan İstanbul'a dönüş uçağında en azından böyle düşünüyordum. Havaalanına iniş yaptığımda ve telefonumu açtığımda gözüme çarpan bir haber yolculuk boyunca aklımdaki kelimeleri bir anda silip attı.

World Anti-Doping Agency (WADA) yani Dünya Anti-Doping Ajansı, Rusya tarafından oyuna getirildi diye suçlanıyor. Vay! Yani 2019'un ilk skandalı patladı! Mesele şu: Rusya'nın anti-doping ajansı, Moskova laboratuvarlarındaki doping verilerini, zorunlu teslimat tarihi 31 Aralık'a kadar WADA'ya teslim etmemiş. Bu da çok uzun yıllar sona ermeyecek komplo teorilerine ve tartışmalara yol açacak. Biliyorsunuz konu doping olunca durum ciddi. Neden derseniz, son 40 yıla bakarsanız bu doping denen mesele yüzünden birçok madalya el değiştirdi, şampiyonluklar alındı, bazen çalındı. Birçok ülkeye leke sıçradı. Spor dünyasında temiz kağıdı diye bir şey varsa bu da ancak bununla kirlenebilirdi. Olayları bir bir inceleyelim.

Rusya'nın ajansı RUSADA üzerindeki üç yıllık tedbirin kaldırılmasıyla ilgili süreç eylül ayında başlamıştı. Böyle bir gelişmenin ardından şartlardan birinin karşılanmadığını belirten WADA Başkanı Sir Craig Reedie medyaya “acı bir şekilde hayal kırıklığına uğradığını” açıkladı. 14 Ocak'ta Kanada'da yeniden toplanacak komite, Rusya'nın yeniden bir men cezası alıp almayacağı kararını verecek. Bu, Rusya'nın uluslararası etkinliklerden yine uzak kalmasına neden olabilecek ki bu çok ciddi bir durum.

Amerika Birleşik Devletleri Anti-Doping Ajansı (USADA) Operasyon Şefi Travis Tygart bunun “şaka gibi” olduğunu, “WADA ve global anti-doping sistemi için bir utanç olduğunu” belirtti. Tygart şöyle devam etti; “Eylül ayında WADA gizlice hedefleri değiştirdi ve Rusya'yı sporcuların, hükümetlerin ve halkın isteklerine karşı geri getirdi. WADA bunu yaparken, Rusya'nın devlet destekli doping entrikasını kanıtlarıyla ortaya çıkacağının garantisini verdi. Hiç kimse bu sürenin göz ardı edilmesine şaşırmamakta ve WADA'nın Ruslar tarafından oynanmayı bırakma ve derhal son teslim tarihini yerine getirmeyi başaramadıklarını açıkladı. Yani hiç kimse için sürpriz olmadı.”

Bütün bu konuşmalar yapılırken Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach, Rusya'nın 2020'deki Tokyo Olimpiyatları'nda büyük olasılıkla yer alacağını bildirdi. Mevzuya siyaset dışı, pozitif yaklaşan Bach, olimpiyatların eksiksiz olması için Rusya'nın olması gerektiğini ve Rusya'nın bunun diyetini çoktan ödediğini söyledi.

Tuhaf değil mi? Biz de kendi ülkemizde bu işlerin tuhaf yürüdüğünü düşünürdük. Bu işin içinde bir siyasi ayak elbette mevcut ama ilişkilerin yürüyüş şekli daha enteresan açıkçası. Bir adam düşünün; bir cinayet işliyor, yıllarca hapis yatıyor. Sonra cezası bitiyor, tahliye oluyor ve gidiyor bir cinayet daha işliyor. Daha önce hüküm yedi diye bu sefer ceza almayacak mı bu adam? Peki “ben doping yapmadım” diye ortalıkta bağırıp çağıran madalyası alınmış atletler ne yapacak? Haydi diyelim, men cezası verilmedi. O zaman utanç diye addedilen bu durumun tekerrür etmesine nasıl engel olacaksın?

İnsanların yanlış bildiği bir şey var: Tarih, tekerrürden ibaret değildir. Hatalar, tekerrürden ibarettir.

Las Vegas'ta olanlar Las Vegas'ta kalır ama 2018'de olanlar 2018'de kalmaz. 2019'un ilk günlerinde patlayan bu bomba hemen sönecek gibi görünmüyor. Üstü örtülürse bu işin, bundan sonra yaşanacak olayların sorumluluğu çok ağır olacak bence. Kurumlar güvenilirliğini yitirdiği an, çok büyük rezillikler yapanların mağduru oynamasına pozisyon ve alan açacak. Hukuk,  emsallerle işleyen bir sistemdir ve bir gün o geçmişteki durum ihtiyaç duyulduğunda yeniden “şak!” diye başka bir ülke tarafından masaya koyulacak. Ünlü İngiliz yazar William Shakespeare'ın de dediği gibi; “Yerin bütün toprağıyla örtülse bile cinayet yine kendini belli eder.”


Ara Gözbek Kimdir?

Yayın hayatına 2005'te üniversite radyosu CIU FM'de başlayan Ara Gözbek aralıksız üç sene İngilizce ve Türkçe yayınlarla canlı radyo programı hazırladı ve sundu. 2005'te CNN Türk'te Frekans programında yapım asistanı ve muhabir olarak görev aldı. Gazeteciliğe ilk olarak 2006'da BirGün gazetesinde adım attı. BirGün'de Pazar eki ve spor bölümlerinde 400'den fazla makale yayınladı, ardından Türkiye'nin en çok takip edilen spor haber sitesi sporx.com yazarlığa devam etti. 2007 yazında staj yaptığı TRT'de “NBA Europe Live” adı altında NBA'in uluslararası projesinde TRT'yi NBA muhabiri olarak temsil etti. SporX TV'de “NBA ARA'SI” programını yaptı. Bunların dışında Taraf gazetesi, tempo24.com.tr ve birçok sitede makaleleri ve haberleri yayınlandı. Döneminde çok popüler bir radyo olan Metro FM'de pek çok programa konuk ve yorumcu olarak katıldı. sokaksesi.com sitesinin ve Android ile Apple'larda uygulaması da olan Sokak Sesi Radyosu'nu kurup burada uzun bir süre “underground” radyo yayınları yaptı. Halen Gazete Duvar'da yazmaktadır.