YAZARLAR

Haftaya İstanbul damga vuracak

AK Parti’nin İstanbul adaylığı içinse Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın dışında konuşulan bir isim yok. Kulislere göre, CHP’nin İstanbul adayı olarak konuşulan Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da PM toplantısında onaya sunulup ilan edilebilir.

Yerel seçimlere hazırlanan siyasi partilerin aday belirleme sürecinde kritik haftaya girildi. AK Parti, CHP ve HDP’nin en sıcak gündemi İstanbul olacak. AK Parti ile CHP’nin İstanbul adaylarını açıklaması beklenen haftada HDP de İstanbul’da aday çıkarıp çıkarmamayla ilgili kararını verecek.

AK Parti, aralarında İzmir ve Ankara’nın da bulunduğu 74 ilin belediye başkan adayını açıkladı. Edinilen bilgiye göre, MHP ile iş birliği kapsamında ele alındığı için adayları açıklanmayan Adana, Mersin, Aydın, Muğla, Manisa ve Osmaniye ile ilgili karar verildi. AK Parti’nin Adana, Mersin ve Manisa’da aday çıkarmaması bekleniyor. Diğer illerin adaylarının ise bu hafta açıklaması planlanıyor.

AK Parti’nin İstanbul adaylığı içinse Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın dışında konuşulan bir isim yok. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul adayının açıklanması için Meclis’teki bütçe görüşmelerini işaret etmesi de Yıldırım’ın adaylığının işareti olarak yorumlandı. Bir sürpriz olmazsa Yıldırım’ın adaylığının 22 Aralık’ta İstanbul’da düzenlenecek büyük bir törenle açıklanması bekleniyor. Planlandığı gibi olursa AK Parti bu hafta sonuna kadar 81 il adayını ilan etmiş olacak.

CHP İSTANBUL ADAYINI AÇIKLAYABİLİR

Bu hafta CHP açısından da önemli. CHP yönetimi İYİ Parti ile 21 büyükşehir belediyesinde vardıkları uzlaşmanın ardından Parti Meclisi toplantısını 24 Aralık’tan 18 Aralık tarihine çekmişti. Bugüne kadar toplamda 30 büyükşehirden 8’ini, 51 il belediyesinden de 20’sini açıklayan CHP’nin salı günü yapılacak PM toplantısında Adana, Antalya, Mersin ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayları ile çok sayıda il belediye başkan adayını açıklaması bekleniyor. En çok merak edilen ise İstanbul adayı olacak. Kulislere göre, CHP’nin İstanbul adayı olarak konuşulan Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da bu toplantıda onaya sunulup ilan edilebilir.

CHP’DE ANKARA İÇİN YAVAŞ TARTIŞMASI SÜRÜYOR

İYİ Parti ile varılan mutabakata göre, Ankara’da belediye başkan adayını CHP çıkaracak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Mansur Yavaş ısrarının sürdüğü biliniyor. Ancak Yavaş’ın adaylığına karşı olan çok sayıda parti yöneticisi var. CHP PM’de bu hafta Ankara adayının açıklanması beklenmiyor ancak Yavaş’ın adaylığına karşı olanların bu toplantıda itirazlarını bir kez daha kayda geçirmesi sürpriz olmayacak. Bu arada CHP’nin Ankara adayının “partili” olması gerektiğini savunanların aday arayışı da sürüyor. CHP milletvekilleri Bülent Kuşoğlu’ndan Levent Gök’e çok sayıda partilinin isminin geçtiği Ankara adaylığı için kulislere yeni bir isim daha düştü. O isim, daha önce bir dönem CHP milletvekilliği de yapan Başkent Üniversitesi kurucusu, akademisyen Mehmet Haberal oldu.

HDP’DE KRİTİK TOPLANTI

Belediye başkan aday adayı başvurularını 2 kez erteleyerek 18 Aralık’a uzatan HDP de kritik bir toplantıya hazırlanıyor. Bütçe görüşmelerinin hemen ardından 22 Aralık’ta yapılacak ve tek gündemi yerel seçim olacak toplantıya HDP MYK üyeleri ve milletvekilleri katılacak. Bu toplantıda başta İstanbul olmak üzere batı illerinde aday çıkarıp çıkarmamayla ilgili görüş oluşturulması ve bu doğrultuda çalışma yapılması yönünde karar alınması bekleniyor.

BÜTÇE MARATONU SONA ERİYOR

Siyasi partilerin yerel seçim hazırlıkları sürerken Meclis’te komisyon görüşmeleriyle birlikte yaklaşık 2 ayı bulan bütçe görüşmeleri de bu hafta sona erecek. Bütçe görüşme takvimine göre bu hafta Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçeleri görüşülecek. Daha sonra bütçe kanunu maddelerinin oylamaları yapılacak. Meclis'in bütçe maratonu, 21 Aralık Cuma günü, bütçenin tümü üzerinde yapılacak son konuşmalarla tamamlanacak.