YAZARLAR

Infantino'dan Trump'a asist!

FIFA'nın attığı adımları izlemeye bu hafta da devam. Infantino'nun Trump ziyaretindeki ofsaytlık asisti, Katar'daki Dünya Kupası için yapılan stadyumların inşaatındaki son ve zor durumlar ve devam eden FIFA davasında verilen cezalara bakıyoruz.

Dünya Kupası'nın 2026'da Kanada-ABD ve Meksika üçlüsü arasında yapılacağı açıklanmıştı Rusya'daki Dünya Kupası başlamadan evvel. "Meksika ile ABD arasında duvar çekilmesi gerek" diyen Trump'ı ziyarete gitti geçtiğimiz günlerde Gianni Infantino. Dünya Kupası'na bu iki ülkenin ev sahipliği yapacak olmasının yarattığı gariplik bir kenara Infantino'nun Trump'a hakem defteri ile sarı ve kırmızı kart hediye etmesi daha ilginçti. Hediye ederken de, "Sarı kart uyarı için, kırmızı kart da dışarı atmak istedikleriniz için. Bunlara ihtiyacınız olabilir" dedi Infantino. Trump da kırmızı kartı direkt olarak basın mensuplarına doğru gösterdi. Buluşmada yer alan ABD Futbol Federasyonu Başkanı Carlos Cordeiro, "Bir sonraki basın toplantısında ihtiyacınız olabilir" diyerek espriye espri kattı. FIFA'nın geçen hafta 'yolsuzluk' kelimesini Etik Kodu'ndan çıkardığını aktarmıştım. Şu esprilerin ardından FIFA'nın Etik Kodu'na espri kodu eklemesi gerektiğini düşünüyorum. Basın özgürlüğü ile ülkedeki göçmenlerle sorunları olan ve elinde olsa hoşuna gitmeyen basın kuruluşlarını, gazetecileri toplantısından atmak isteyecek, göçmenleri ülkeden atmak istediğini de dilinden düşürmeyen birine gülerek "Kırmızı kart da dışarı atmak istedikleriniz için. Bunlara ihtiyacınız olabilir" demek hiç de komik değil Bay Infantino.

KATAR'DA ÖLÜMLER DEVAM EDİYOR

Kurumun yaptığı işlerde yolunda gitmeyen başka bir mevzu daha var. Elbette ki Katar'daki Dünya Kupası'yla ilgili bu da. Deutsche Welle muhabiri Anchal Vohra, Katar'da devlet tarafından yılın en sıcak günleri olmasından dolayı 15 Temmuz ve 31 Ağustos tarihleri arasında 11:30'dan 15:00'e olan saat dilimi resmi dinlenme saatleri olarak ilan edilmiş olmasına karşın 28 Temmuz günü stadyum inşaatında işçilerin çalışmaya devam ettiğine haberinde yer verdi. 2019'a kadar tamamlanacağı sözü verilen 'Education City' Stadyumu'nun inşaatını tamamlamaya çalışan işçilerdi bunlar. 50 santigrat derece sıcaklıkta çalışıyorlardı. Sunulan konaklama alanları hakkında konuştukları iki kişi ise hoş olmayan şartları yerelleştirebileceğim tabirle "eşek bağlasan durmaz" diyerek açıklıyor. Yedi kişi kalınan bir oda, önlerine konulan bayat yemekler ve aylık ödenilen ücret ise sadece 200 dolar. 2012 yılında açıklanan sayıya göre 520 işçi hayatını stadyum inşaatlarında kaybetmişti. 300'ünün ölüm nedeni ise açıklanamamıştı. Deutsche Welle'nin son olarak gerçekleştirdiği stadyum ziyaretinden sonra, 23 yaşındaki Nepalli işçinin Al Wakrah Stadyumu'nun inşaatı sırasında hayatını kaybettiği öğrenildi.

BAŞKAN YARDIMCISINA DA HAPİS

FIFA davası görülmeye devam ediliyor. Hakim Pamela Chen'in gazabından kaçamayan kişi ise bu sefer Juan Angel Napout oldu. 60 yaşındaki Paraguaylı iş adamı ayrıca Güney Amerika Futbol Konfederasyonu (CONMEBOL) başkanıydı. Hakim Chen, 60 yaşındaki iş adamını 25 milyon dolara varan bir meblağ rüşvet vermekten suçlu buldu. Karşılığında ise dokuz yıl hapis ve 3.4 milyon dolar para cezası verdi. Avukatları, gözyaşlarını tutamayan ailesi ve Napout Chen'den "Şoförünün diz ameliyatının parasını bile ödeyen biri" sözleriyle merhamet beklerken, Chen'in tavrı oldukça açıktı: “Bu ceza diğerlerine de bir mesaj. Bu tür organizasyonlardan paralar çalıp yolsuzluklar yapıp cezasız kalamazsınız.“

Infantino'nun Trump'a verdiği kırmızı ve sarı kartları Chen, tek tek FIFA davasında yargılanan futbolun yöneticilerine gösteriyor. Bütün bu gelişmelerin ışığında, gün gelir devran döner kartlar Infantino'ya da döner mi?


Volkan Ağır Kimdir?

1987 İstanbul doğumlu. 2006 yılından bu yana blog yazıyor. 2008 yılında Cumhuriyet gazetesi Spor Servisi'nde muhabirliğe başladı. O günden bu yana yoğunlukla spor muhabirliği yapıyor. Serbest muhabir olarak 2014 yılında Dünya Kupası'nı Brezilya'da, 2015 yılında Copa America'yı Şili'de takip etti. 2011 yılından bu yana Açık Radyo'da her pazartesi günü 19.30'da Efektifpas isimli spor programını sunuyor. Gazete Duvar'da haftalık, zaman zaman da çeşitli yayınlara özel konularda haberler hazırlıyor. Zaman zaman da kendisine dokunan sosyal ve toplumsal olaylar hakkında da yazıları ve haberleri çeşitli medyalarda yayınlanıyor. 2016 Ekim ayından bu yana Almanya'da Köln'de yaşıyor.