YAZARLAR

Onların mücadelesi sadece sahada değil

Kış Olimpiyat Oyunları'nda mücadele eden birçok eşcinsel sporcu var. Tek tek madalyaları kazanmaya başladılar bile. Şimdi onların bazılarının hikayelerine bakalım.

Güney Kore'nin ev sahipliği'nde yapılan Kış Olimpiyat Oyunları'nda olanları takip etmeye devam edelim. Önce kısa bir geri dönüş ile Rusya'nın Soçi kentindeki 2014 yılındaki Kış Olimpiyat Oyunları'na gidelim. Oyunlar başlamadan önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Hükümeti 'eşcinsellik karşıtı' olduğu iddia edilen yasanın geçmesi nedeniyle eleştirilerin hedefindeydi. Yasa, "geleneksel olmayan cinsel ilişkilerin propagandasını yapmayı yasaklamak" sözleriyle genç yaştaki çocukların psikolojik gelişimlerinin kötü etkilenmemesi için açık alanlarda eşcinsel yakınlıkların cezalandırılmasını öngörüyordu. Yani parklarda, otobüslerde, alışveriş merkezlerinde ve benzer halka açık yerlerde LGBTİ bireyler el ele gezemez, öpüşemez, sarılamazdı ama heteroseksüellere karşı böyle bir ceza yoktu. Bir nevi bu yasa "Ben sana eşcinsel olamazsın demiyorum ol, hobi olarak yine ol ama evinde ol" diyerek kendini savunmaya çalışıyordu. Soçi'de mücadele etmeyecek olsa da Rusya'nın en büyük dünya yıldızı Yelena Isinbayeva bu yasaya destek verirken katılımcı sporcular ekipmanlarında yer verdikleri gökkuşağı bayrakları ile tepkilerini göstermişti.

O HEP İLKTİ

Soçi'deki oyunlara eşcinsel olduğunu açıklamış yedi sporcu katılmıştı, yedisi de kadındı. Bu sayı Rio de Janeiro'daki Olimpiyat Oyunları'nda 56'ydı. Güney Kore'deki oyunlara ise 15 eşcinsel sporcu katılıyor. Bir önceki Kış Olimpiyat Oyunları'na göre artış iyi. Bu seferki oyunların farkı dört eşcinsel erkek sporcunun da katılıyor olması. Bunlardan biri ise Kanadalı Artistik Paten sporcusu Eric Radford. 33 yaşındaki sporcu Kanada adına partneri Meagane Duhamel ile sergilemiş olduğu performans ile artistik paten takım mücadelesinde altın madalyaya ulaştı. Ve böylece Kış Olimpiyat Oyunları'nda altın madalya kazanan ilk erkek sporcu oldu. Bu, Radford'un ilk kış olimpiyatı değil. Partneri Meagen Duhamel ile Soçi'de de mücadele etmiş ve takım mücadelelerinde Kanada adına gümüş madalya kazanmıştı. Fakat başarılı sporcu eşcinsel olduğunu 2014 yılının Aralık ayında yani kış oyunlarından sonra LGBTİ sporcuların haberlerini yapan outsports.com için verdiği röportajda açıkladığından o dönem madalaya kazanan eşcinsel sporcular listesinde yer almamıştı. Radford son başarısıyla iki kış olimpiyatında arka arkaya madalya kazanan erkek sporcu oldu. Eşcinselliğini açıkladıktan sonra da 2015 yılında Dünya Artistik Paten Şampiyonası'nda kazandığı altın madalya onu dünya şampiyonaları tarihinde altın madalya kazanan eşcinsel sporcu yapmıştı. Radford uzun zamandır Kanada Olimpik Komitesi'nin homofobiyle mücadele için başlattığı #OneTeam projesinin de elçisi olarak görev alıyor. İspanyol dansçı sevgilisi Luis Fenero ile 2017'den bu yana da nişanlılar.

BEYAZ SARAY'A ÇIKMAYACAK

Eşcinsel sporculardan bir diğeri de Amerika Birleşik Devletleri'ndan Adam Rippon. 1989 doğumlu sporcu 2015 yılında eşcinsel olduğunu açıklamıştı. Eşcinsellerle dayanışma amacıyla aktivist girişimler içinde yer almak istediğini belirten Rippon ilk olarak oyunlar öncesi ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in elini, homofobik açıklamaları nedeniyle sıkmayacağını belirterek adımını atmıştı. Artistik paten branşında takımıyla bronz madalya kazanan 28 yaşındaki sporcu, oyunlar sonrası Beyaz Saray'da gerçekleşecek ziyarete ise Donald Trump'ı protesto etmek üzere katılmayı düşünmediğini söyledi. Bunun yerine homofobiyle mücadele mesajlarının yer alacağı alternatif bir etkinlik yapma düşüncesinde olduğu söyleniyor Rippon'un.

TAKIMDA KİMLER VAR?

Outsports.com'un Kış Olimpiyat Oyunları'nda yer alan eşcinsel sporculara verdiği isim olarak LGBTİ Takımı'nda yer alan 15 sporcudan yukarıda hikayelerine değindiği ikisinin dışında iki madalya daha kazanıldı. Rippon ve Radford ile birlikte madalya kazanan diğer isim ise kadınlar hız pateni 1500 metre (altın) ve 3000 metre (gümüş) yarışlarında Hollandalı Ireen Wüst. LGBTİ Takımı'ndaki diğer sporcuların isimlerini de tek tek ekleyelim. Emilia Andersson Ramboldt (İsveç, buz hokeyi), Belle Brockhoff (Avusturalya, snowboard), Brittany Bowe (ABD hız pateni), Jorik Hendrickx (Belçika, artistik paten), Daniela Iraschko-Stolz (Avusturya, kayakla atlama), Barbara Jezeršek (Avusturalya, cross country kayak) , Gus Kenworthy (ABD, serbest kayak), Cheryl Maas (Hollanda, snowboard), Simona Meiler (İsviçre, snowboard), Kim Meylemans (Belçika, tekli hız kızağı/skeleton), Sarka Pancochova (Çekya, snowboard), Sophie Vercruyssen (Belçika, hız kızağı/bobsled). Onların mücadelesi sadece sahada değil toplumsal tabularla.


Volkan Ağır Kimdir?

1987 İstanbul doğumlu. 2006 yılından bu yana blog yazıyor. 2008 yılında Cumhuriyet gazetesi Spor Servisi'nde muhabirliğe başladı. O günden bu yana yoğunlukla spor muhabirliği yapıyor. Serbest muhabir olarak 2014 yılında Dünya Kupası'nı Brezilya'da, 2015 yılında Copa America'yı Şili'de takip etti. 2011 yılından bu yana Açık Radyo'da her pazartesi günü 19.30'da Efektifpas isimli spor programını sunuyor. Gazete Duvar'da haftalık, zaman zaman da çeşitli yayınlara özel konularda haberler hazırlıyor. Zaman zaman da kendisine dokunan sosyal ve toplumsal olaylar hakkında da yazıları ve haberleri çeşitli medyalarda yayınlanıyor. 2016 Ekim ayından bu yana Almanya'da Köln'de yaşıyor.