YAZARLAR

MTV ödememenin yolları

Siz bunları dert etmeyin. Zaten bugün 50 bin TL’ye bir araba alsanız onun bakımı, sigortası, lastiği, vergisi, benzini derken cebinizden 200 bin TL gibi bir rakam çıkıyor. O parayı hem cebinizde tutabilir hem daha mutlu yaşayabilirsiniz. Nasıl mı?

Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne zam yapıldı. Hem de yüzde 40. Memura verilen zam yüzde 3,5+yüzde 3,5, MTV zammı yüzde 40. Hem de tek parça. Böylece garibanın toplu taşıma aracı olan yaşlı araçlarda bile inanılmaz bir artış oldu. En basitinden en düşük motorlu 5 yaşında bir aracın bile 450 TL olan MTV’sine şimdi 180 TL daha ekleyecek. Bu artış daha yeni ve az büyük bir araç için 700 TL’yi geçiyor.

Zam ile Devletin Kârı 4 Milyar TL

Yüzde 40’lık zammın ne kadar gelir getireceği önemli bir konu. Malum, o 180 TL’lerin damlayıp kaç milyar TL olacağını bilmek isteriz. Karayolları Holding adını verdiğimiz düzende sadece MTV için 2016’da 9 milyar TL para toplanmış. Hem araç sayısındaki artış hem o sene 435 TL olan MTV’nin 2017’de 450, 2018’de de 630 TL olacağını ve yüzde 45’lik artışı dikkate aldığımızda en az 4 milyar TL’lik bir kaynak yaratıyoruz. Kendimizle ne kadar övünsek azdır.

Karayollarının 2016’da Halktan Topladığı Paralar!

Savaş İçin MTV Öde

Bu 4 milyar TL savaş için. Bunu da Bakan Naci Ağbal’dan öğreniyoruz. Ağbal, Irak ve Suriye’de devam eden güvenlik riskinden dem vuruyor ve paranın kesinlikle savunma sanayi için harcanacağını söylüyor. Yani 2018’de ödediğiniz MTV otomatikman Orta Doğu’yu karıştırmaya gidecek.

MTV Buzdağının Görünen Yüzü

MTV artışı savunma sanayine aktarılacak paranın yarısını karşılıyor. Diğer yarısı ise ek vergilerden gelecek. Mesela gelir vergisi 3. dilimine zam yapan hükümet, oradaki vergi oranını yüzde 27’den yüzde 30’a çıkartıyor. Şirketlere de küçük bazı vergiler getirilerek savunma sanayine 8 milyar TL aktarmanın yolu açılıyor!

MTV Ödememenin 5 Yolu

Siz bunları dert etmeyin. Zaten bugün 50 bin TL’ye bir araba alsanız onun bakımı, sigortası, lastiği, vergisi, benzini derken cebinizden 200 bin TL gibi bir rakam çıkıyor. O parayı hem cebinizde tutabilir hem daha mutlu yaşayabilirsiniz. Nasıl mı?

1-Arabadan in toplu taşımaya bin: Bu en güzel harekettir. Sadece MTV artışına vereceğiniz para ile toplu taşıma masraflarınızı büyük oranda karşılayabilirsiniz. Böylece yıllık binlerce TL masrafınız ciddi oranda düşer.

2-Arabadan in, bisiklete bin: Çoğu insan arabayı 10 km’den az mesafelerde kullanır. Şehir içinde bir arabanın hızı bisiklet ile hemen hemen aynıdır. Arabanızın lastik parasına bir bisiklet alabilirsiniz.

3-Arabadan in, yürü: Yürümek en özgürleştirici yoldur. Özellikle kısa mesafelerde işlerinizi daha hızlı yapabilirsiniz. Kenti keşfeder, kaldırımların ne kadar kalitesiz olduğunu, belediyelerin hiçbir şey yapmadığını anlarsınız.

4-Arabadan in, kombine çözümlere başvur: Kısa mesafede yürümek, orta mesafede bisiklet ve uzun mesafede otobüs ve metro harikadır. Ama katlanabilir bisiklet alıp metro ile kombine ederseniz menziliniz ve hızınız çok artar. Ya da elektrikli bisiklete geçerseniz çok daha uzun mesafelerde rahat gidersiniz. Hatta elektrikli katlanabilir bisiklet ile cennete bile gidersiniz!

5-Çok lazımsa taksi tut: Aynen, ne uğraşıyorsun deli gibi kasko, vergi, MTV, ceza ödemeleri ile. Çok araba gerekiyorsa tut taksiyi. Bırak adamcağız zaten bunu ödüyor. Sen keyfini sür, sohbet et.

Bu 5 adımda kesinlikle MTV ödemiyorsun. Paran savaşa gitmiyor ve bir dizi faydası da peşinden geliyor.

Barış İçin Yapacaklarının 5 Faydası!

I- İlk bir haftada başının çaresine bakma duygusu yaşarsın.

II- İlk bir ayda kentteki ulaşım sistemini hissedersin. Sabahları toplu taşımada okumak için yanına gazete ve kitap almak istersin. Ulaşım Koordinasyon Kurulu-Ukome’nin varlığını öğrenir, arada belediyeyi şikâyet etmeyi öğrenirsin.

III- İlk 6 ayda sonuç alırsın, kan dolaşımın hızlanmıştır, her gün sabah karşılaştığın insanlarla arkadaş olursun, daha az küfredersin.

IV- İlk bir yılda gelirinde göreceli bir düzelme olur. Boşa verdiğin paraları harcayacak yer ararsın. Savaşın pahalı, barışın ise değerli olduğunu tekrar hatırlarsın.

V- Bunu bir tek sen yaparsan bunlar olur, ama örgütlersen metroyu çalıştırmayı, belediye otobüsleri seferlerini sıklaştırmayı öğrenirsin.

Gördüğünüz üzere motorlu taşıtlar vergisine zam yapılması hiç de kötü değil. Nasıl sigara tiryakileri bir anda tütüncü, akşamcılar ise kimyacı oldu. Sen de daha fazla vergi vermemek için otomobilci değil, toplu taşımacı olacaksın. Böylece MTV ödememenin pek çok yolunu uygulayabileceksin.


Önder Algedik Kimdir?

Proje yöneticisi, enerji ve iklim uzmanı. Çeşitli sektörlerde proje yöneticiliği yaptıktan sonra son yıllarda iklim değişikliği ve enerji alanında uzman olarak çalışmaktadır. İklim, Enerji, Çevre Sorunları Araştırma Derneği başkanı olup 350ankara.org iklim aktivist grubunun kurucularındandır. Raporlarına ve arşivine http://www.onderalgedik.com/ adresinden ulaşılabilir.