Yarkadaş'tan Koca'ya: Aile elindeki belgeyi paylaştı, derdimiz gerçeğin ortaya çıkması

Sağlık Bakanı Koca'nın korona virüsünden ölen bir hastanın ölüm belgesinin itiraz üzerine değiştirildiği iddiasıyla ilgili açıklamasına yanıt veren eski CHP milletvekili Barış Yarkadaş, “Ailenin temsilcisi Hakan Şişik, benimle elindeki belgeyi paylaştı. Derdimiz gerçeğin ortaya çıkması” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın korona virüsü (Covid-19) nedeniyle yaşanan ölümlerin gizlendiği ve bir hastanın ölüm belgesinin itiraz üzerine değiştirildiği iddiasını yalanlamasını değerlendiren eski CHP milletvekili ve gazeteci Barış Yarkadaş, “Toplantının sonunda örnek gösterdiği vaka bu... Ailenin temsilcisi Hakan Şişik, benimle elindeki belgeyi paylaştı. Derdimiz gerçeğin ortaya çıkması” dedi.

Barış Yarkadaş, dün akşam katıldığı Halk TV yayınında, korona virüsü kaynaklı ölümlerin gizlendiği iddiasıyla ilgili olarak bir belgeyi paylaştı.

Yarkadaş, iş insanı Hakan Şişik'in dedesinin korona virüsü nedeniyle İstanbul'daki Bağcılar Medipol Mega Hastanesi'nde tedavi gördüğünü ve 5 Aralık'ta vefat ettiğini söyledi.

Hastanın ölüm belgesini gösteren Yarkadaş, “Korona virüste ölüm sayıları nasıl düşük gösteriliyor, kanıtıyla, belgesiyle, tanığıyla anlatacağım. İlk belgede ölüm şekli olarak 'Bulaşıcı olmayan hastalık' diyor, 'doğal ölüm' yazıyor, yanında da” diye konuştu.

'DOKTOR, 'COVİD YAZARSAM SORUŞTURMA AÇALARLAR' DEDİ'

Bunun üzerine Hakan Şişik'in, dedesinin ölüm raporuna itiraz ettiğini ve raporu hazırlayan doktorla görüştüğünü aktaran Yarkadaş, şunları söyledi:

“Doktora diyor ki, 'Dedem Covid-19 şüphesiyle tedavi gördü, zaten testi de pozitif çıkmıştı. Bize Covid-19 olduğunu söylediniz. Ancak belgede bulaşıcı olmayan hastalık diye yazdınız.' Burayı Türkiye iyi dinlesin. Sayın Sağlık Bakanı da iyi dinlesin çünkü bu hastanenin eski sahibi, eski ortağı. Medipol Bağcılar...Hakan Şişik'e bu raporu düzenleyen doktor şunu söylüyor: Ben rapora Covid yazamam. Çünkü rapora Covid yazarsam, soruşturma açılır. Lütfen hakkınızı helal edin.”

'İTİRAZ ÜZERİNE YENİ BELGE DÜZENLENDİ'

Şişik'in itirazı üzerine yeni bir ölüm belgesi düzenlendiğini dile getiren Yarkadaş, “Hastane yönetimiyle tartışmanın sonucunda kendisine yeniden bir belge veriliyor. 2 numaralı belgede ölüm nedeni bulaşıcı hastalık (Doğal ölüm). Hakan Şişik bunun üzerinde durmasaydı, dedesi Covid-19 değil, bulaşıcı olmayan hastalık olarak defnedilecekti” dedi.

KOCA: ÖLÜMLERİN SİYASET KONUSU YAPILMASINA ÜZÜLÜYORUM

Bugün Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Şu dönemde ölüm sayılarının siyasetin konusu yapılmasına gerçekten çok üzülüyorum” ifadelerini kullandı.

“Ölüm belgesinde sağ üst tarafında 'ölüm şekli' yazar. Sol altta ise ölüm nedeni yazar. Ölüm şekli defnedilirken erken dönemde doğal bir ölüm mü, adli bir ölüm mü, bulaşıcı hastalıklar anlamında tedbir alınması gereken bir ölüm mü, bunu belirtir. Bunu ilk hekim doldurur” diyen Koca, şöyle devam etti:

“Ölüm nedeni ise aynı anda doldurulmaz. İlk hekimin doldurulduğu şekliyle gider. Defnedilirken neye uyulması gerektiğini belirtmek içindir o. Ölüm nedeninde 4 tane başlık var. Bir esas sebep, altta diğer etkileyen sebepler hastalık olarak belirtilir. Bunu ikinci hekim dosyayı kontrol ederek ölüm nedenini yazar. Yani Covid sol altta ölüm nedeni olan kısma yazılır. Sağ üstte bulaşıcı hastalıklar kısmına yazılmaz. Aşağıda ise bulaşıcı hastalıklar başlığı var. O başlık içerisinde 190-200'e yakın başlık var, biri de Covid.”

'İTİRAZLAR BANA KADAR ULAŞTI'

Ölüm belgesiyle ilgili itirazların kendisine ulaştığını belirten Koca, “Dün çok da muhalefet eden bir vekil arkadaş İstanbul'da bizim hastamız Covid hastamız değil diye isyan ediyor. Bu hasta emekli bir asker. 'Bu yanlış yazıldı, bunun değiştirilmesini istiyoruz' diyerek bana kadar ulaştı. Niye? Enfeksiyon olduğu için. Ben dedim ki, 'Ölüm nedeni önemlidir. Bu da ikinci hekimimiz tarafından onaylanır. Ben anca orada bununla ilgilenen arkadaşlar bunu hızlandırın talimatından başka bir şey veremem” diye konuştu.

YARKADAŞ: BELGEYİ AİLENİN TEMSİLCİSİ PAYLAŞTI 

Koca'ya Twitter hesabından yanıt veren Barış Yarkadaş ise “Sayın Sağlık Bakanı Koca, HALK TV'deki yayınımıza cevap verdi sanırım. Toplantının sonunda da örnek gösterdiği vaka bu... Ailenin temsilcisi Hakan Şişik, benimle elindeki belgeyi paylaştı. Merak eden okuyup yorum yapabilir. Derdimiz gerçeğin ortaya çıkması. Ve gerçek işte bu” dedi.