Yargıdan hakaret suçlamasına 'vicdan' ayarı

Ezgi Mola, Farah Zeynep Abdullah ve Tan Taşçı gibi ünlülerin erkek şiddetine karşı verdikleri tepkilerin 'hakaret' cezası olarak dönmesine yol açan davalarda örnek bir karar alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kamuoyunda infial yaratan kadın cinayetleri ve istismar davalarına sosyal medyadan tepki gösteren yüzlerce kişi 'hakaret' iddiasıyla mahkemelik oldu. Cinayet, cinsel saldırı ve intihara sürükleme gibi suçlamaların sanığı olan kişilerin kendilerine tepki gösterenlere açtıkları hakaret davalarını 'ticarete' dönüştürdüğü eleştirileri yapılırken yerel bir mahkemeden örnek bir karar geldi. 

'Çok Merak Ediyorum' podcast serisini yapan Kısa Dalga'dan Demet Bilge Erkasap'ın haberine göre Ankara'da Esra Hankulu ve Aleyna Çakır'ın ölümüyle ilgili olarak 10 yıl ve 4 yıl 10 ay hapis cezası alan Ümitcan Uygun'a yönelik sosyal medyada gösterilen tepki mesajlarından birini yeniden paylaşan kişiye dava açıldı. Ümitcan Uygun'un avukatı belli bir tutar karşılığında davadan vazgeçmeyi önerdi. Paylaşımı yapan kişi bu teklifi reddedince hakkında hakaret davası açıldı. 

Kaş Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılamada sanık avukatı Hazal Işık, Ümitcan Uygun'un 1000'e yakın benzer dava açtığını, hakaret davası açmayı gelir kapısı haline getirdiğini anlattı. Hazal Işık, müvekkilinin tepkisinin kişilerin şahsiyetine değil, kadına yönelik artan şiddet vakalarına olduğu yönünde savunma yaptı.

'HAKSIZ BİR FİİLE VİCDANİ TEPKİ HAKARET SAYILMAZ'

Mahkeme de sanığın söz konusu paylaşımını haksız bir fiile tepki olarak yaptığının 'vicdani kanısı' ile ceza verilmesine yer olmadığına hükmetti..

Işık, "Ümitcan Uygun'un avukatı itiraz ettiği için karar şu an istinaf aşamasında karar kesinleşmedi. Ancak her halükarda yerel mahkemenin bu kararı benzer davalarda örnek teşkil edecek kararların arasına girdi diyebiliriz" diye konuştu. 

 Ümitcan Uygun'un yarı sıra Batman’da 18 yaşında yaşamını yitiren İpek Er'i intihara sürüklemekle suçlanan uzman çavuş Musa Orhan'ın davası sırasında da kamuoyunda infial oluşmuştu. Oyuncu Ezgi Mola, Farah Zeynep Abdullah ve Tan Taşçı gibi ünlü isimler İpek Er, Aleyna Çakır, ve Esra Hankolu'nun ölümlerine gösterdikleri tepkiler sırasında sanıklara hakaret ettikleri iddiasıyla para cezalarına çarptırılmıştı.

HABERİN TAMAMI

(HABER MERKEZİ)