Yamansaz için Danıştay’a iptal davası

Türkiye’deki su havzaları, flamingo ölümleriyle dünyanın dikkatini çekerken, Antalya’daki Yamansaz sulak alanı da benzer bir tehdit altında. Koruma sınırını daraltan karara karşı iptal davası açıldı.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Tuz Gölü ile Gediz Deltası’ndaki flamingo ölümleri, Konya’daki göllerin yok olmaya başlaması, Isparta ve Burdur’u içine alan Göller Bölgesi’nde yaşanan kirlilik, Hatay Samandağ’daki Milleyha Kuş Cenneti’ni kurutan kanal, Türkiye'yi bekleyen kuraklık tehlikesini ve çevre felaketlerini gündeme getirdi. Benzer bir tablo da Antalya’nın merkezinde yer alan kuş cenneti Yamansaz’da da yaşanıyor.

STATÜ DEĞİŞTİ, SINIR DARALDI

Yaklaşık 30 yıldır kaçak yapılaşmanın pençesinde kıvranan Yamansaz sulak alanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 9 Mart 2021 tarihli ‘olur’ imzasıyla ‘nitelikli doğal koruma alanı’ olarak tescil edildi. Ardından 7 Mayıs 2021’de bölge, Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile ‘kesin korunacak hassas alan’ ilan edildi. 90’lı yıllardan beri ‘birinci derecede doğal sit alanı’ olan Yamansaz’da yapılan bu statü değişikliğiyle aslında korunacak alan sınırları daraltıldı.

YAMANSAZ KARARINA DAVA

Antalya Barosu, Mimarlar Odası Antalya Şubesi ve Peyzaj Mimarları Odası, Yamansaz’ın koruma alanını daraltan Cumhurbaşkanlığı Kararı'nın iptali için Danıştay’a dava açtı. Kararın altlığını oluşturan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onaylı tescilin kaldırılması için de Antalya 5. İdare Mahkemesi’ne başvuruldu.

KAÇAK YAPILAŞMAYA ÖRTÜLÜ AF

Cumhurbaşkanı Kararının Yamansaz’daki kaçak yapılaşmaya ‘örtülü bir af’ getirdiğini belirten Antalya Kent Konseyi, “Kararda ‘nitelikli doğal koruma alanı’ olarak gösterilen alanın bir kısmı kaçak yapılaşmaların yoğunlaştığı bölgedir. İlan edilen kesin korunacak hassas alanın sınırı bu kaçak yapıları korumak üzere belirlendi. Karar doğal yapıya ve hukuksal düzenlemelere aykırıdır” diye karşı çıktı. (DUVAR)

Etiketler ANTALYA yamansaz