VİDEO

Yağı, birincilik ödülü alan Derik zeytinini kuraklık vurdu

Zeytin hasadının başladığı Derik’te üreticiler, verimden memnun olsa da kuraklığın su kaynaklarını kuruttuğunu belirtti.

İnanç Yıldız

DUVAR - Mardin’in Derik ilçesinde zeytinin tarihi çok eski zamanlara dayanıyor. Zeytinin ana vatanı Derik’te başta halhali olmak üzere zonciki, güleki, mavi, kejik, belloti, mazi, gurseki ve melkabazi türlerinde 10 bin dönümlük alanda zeytin yetiştiriliyor.
Organik yollarla üretilen Derik zeytininden elde edilen yağ, İngiltere’de düzenlenen Londra Uluslararası Zeytinyağları Yarışması’nda 2019 yılında altın madalya aldı. 2020 yılında Londra’da düzenlenen Uluslararası Kalite Yarışması’nda halhali zeytini bronz, Japon Prize Uluslararası Yarışması'nda zeytinyağı ise gümüş madalya aldı.

Zeytin hasadının başladığı Derik’te üreticiler, verimden memnun olsa da kuraklığın su kaynaklarını kuruttuğunu belirtti. GAP bölgesinde yer alan şelale artık akmazken, burası için bir boru ile su taşınıyor. Kimi üreticiler ise sondajla kuyu açarak yer altında su çekiyor. Üreticiler, kuraklık yüzünden ağaçlarının kuramaya başladığını dile getirerek, su sorununa karşı bir çözüm bulunulmasını istiyor.

Etiketler zeytin derik MARDİN