Yabancıların çıkışı döviz işlemlerini rekora taşıdı

Naci Ağbal'ın hafta sonu görevden alınması sonrası ilk iş günü olan 22 Mart'ta bankaların yabancılarla döviz işlemleri 9,1 milyar dolarla rekor kırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Naci Ağbal'ın Merkez Bankası Başkanlığı görevinden alınması sonrası dolar 7,20 seviyesinden 8 liranın üzerine çıkarken, yabancı yatırımcıların güvensizlik ve kaos endişesi nedeniyle Türkiye'den çıkışı da hızlandı. Bu durum döviz işlemlerine de yansıdı.

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, yurt içindeki bankaların yurt dışındaki banka, kuruluş ve müşterilerle spotta Türk lirası karşılığı döviz işlem hacimleri 22 Mart Pazartesi günü 9 milyar 125 milyon dolarla rekor kırdı. Sözcü'den Emre Deveci'nin haberine göre hacme dair söz konusu rakam çift taraflı işlemleri kapsıyor ancak hacmin büyük bölümünün yabancılara TL karşılığı döviz satışından kaynaklandığı tahmin ediliyor.

Yurt içindeki bankaların yabancılarla TL karşılığı döviz işlem hacimleri, rekor öncesinde mart ayındaki 15 işlem gününde ortalama 1,9 milyar dolar olmuştu. Böylece 22 Mart’ta ortalamanın yaklaşık 5 katı hacme ulaşılmış oldu. Bundan önceki rekor, 3 Mayıs 2013 tarihinde 8,1 milyar dolarla kırılmıştı.

 

GELEN 16 MİLYAR DOLARIN 6,5 MİLYAR DOLARI İKİ GÜNDE ÜLKEDEN ÇIKTI

İngiliz Financial Times gazetesi, Ağbal'ın görev süresi olan 7 Kasım-19 Mart tarihleri arasında TL faizlerinin yükselmesiyle swap (döviz-TL takası) kanalından Türkiye’ye yaklaşık 16 milyar dolarlık yabancı sıcak para girişi olduğunu, bunun yaklaşık 6,5 milyar dolarının 22-23 Mart’ta iki günde Türkiye’den çıktığını, bu çıkışın swap faizlerinin yüzde 1400’ü aşmasına rağmen gerçekleştiğini aktarmıştı.

Yabancılar, yüksek faizden yararlanmak üzere kasım sonrasında dövizden TL'ye geçmiş, bu TL'nin bir kısmını swap (takas) kanalından Türk bankalarına borç vermişti. 19 Mart sonrasında ise işlemin tersi yapıldı. Hisse ve tahvil piyasasında da 19-26 Mart haftasında yaklaşık 2,4 milyar dolarlık yabancı satışı olduğu tahmin ediliyor.