Yabancı yatırımcı bu Türkiye’ye niye gelsin?

İBB Başkanı İmamoğlu'na verilen ceza ekonomiyi de etkiledi. Ekonomistlere göre 'yargı bağımsızlığı'nın tartışılıyor olması yabancı yatırımcıların gelmesini engelliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen hapis kararı ve siyasi yasak sonrası ilk gün Borsa'da 3,6'lık bir düşüş yaşandı. Bu kararın yargı bağımsızlığını tartışmaya açtığını belirten ekonomistler, yabancı yatırımcının girişini etkileyeceği gibi Borsa'da dengelerin küçük yatırımcı aleyhine bozulacağını ifade ettiler.

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, yabancı yatırımcılara "her engeli aşarız" sözü vermenin ters etki yaratabileceğini belirtti, "Türkiye’ye yeni yatırım gelmiyor. Doğrudan yatırım bir yana hisse senedi ve devlet iç borçlanma senedi almaya dönük portföy yatırımı da gelmiyor. Niye dersiniz? Sakın yabancıya güven veremiyor olmayalım! Sakın yabancıyı ikna için söylediğimiz 'Mevzuat engeli mi, aşarız' türü söylemler tam ters etki yaratıyor olmasın! Önceki gün verilen kararı bu açıdan okumak ve değerlendirmek gerek." diye yazdı.  

Alaattin Aktaş, döviz tevdiat hesaplarındaki gerileme ile ilgili de şunları yazdı: 

"Merkez Bankası verilerine göre döviz tevdiat hesaplarında son beş haftadaki gerileme 17.2 milyar doları buldu. Bu tutar parite etkisinden arındırılmış gerilemeyi gösteriyor.

Döviz hesaplarının tümü dolar cinsinden olmadığı için diğer döviz cinslerinden olan hesaplar parite etkisinden arındırılıyor. Döviz tevdiat hesapları 11 Kasım’da biten haftada 3.7 milyar, 18 Kasım haftasında 3 milyar, 25 Kasım haftasında 5.5 milyar, 2 Aralık haftasında da 2.4 milyar dolar gerilemişti. Geçen hafta kaydedilen 2.6 milyar dolarlık düşüşle birlikte beş haftadaki gerileme 17.2 milyar doları buldu.

Nereye gidiyor?

Döviz hesaplarında gerileme var; iyi güzel de bu para nereye gidiyor?

Şirketler yıl sonu işlemleri ya da ödemeleri için döviz çekiyor olabilir. Peki vatandaş bankadan çektiği dövizi ne yapıyor?

Kur korumalı hesaba yönelmiyor, o belli. Zaten kur korumalıya gitmesi için bir neden yok. Bu arada kur korumalı mevduatın 2-9 Aralık haftasında 1.1 milyar lira gibi küçük bir artış gösterdiğini belirtelim. KKM’de yön belli ve aşağı doğru. Bu bir haftadaki 1.1 milyarlık artış belli ki hesap yenilemesinden ve getirinin anaparaya eklenmesinden kaynaklanıyor.

KKM olmadığına göre döviz hesabından çıkan para nereye gidiyor?

Dövizin artmayacağı düşüncesiyle TL mevduata yönelme olabilir.

Altın alınıyor olabilir.

Borsaya gidiliyor olabilir.

Ya da bu para yastık altına giriyordur.

Borsada iki gündür İBB kararından ötürü yaşanan dalgalanma dikkate alınmazsa normalin ötesinde bir artış söz konusuydu. Bunun da sayıları giderek artan yeni yatırımcıdan kaynaklandığı belli.

Şimdi İBB ile ilgili bu kararı alıp borsaya yeni giren küçük tasarruf sahibini şoke edenler siyaseten adeta baltayı taşa vurmuş durumda. Tasarruf sahibine gidecek alan bırakma, yetmezmiş gibi iktidardaki bazı isimler de borsa için vatandaşı teşvik etsin ve küçük yatırımcı bir anda neye uğradığını şaşırsın! “Biz ne yapalım, bu mahkeme kararı” denilir denilmeye de, buna inanan çıkar mı, siz ona bakın!" (HABER MERKEZİ)