Wall Street Journal: BAE, ABD ile F-35 anlaşmasından çekilmek istiyor

Wall Street Journal, Birleşik Arap Emirlikleri'nin ABD ile yapılan 23 milyar dolarlık F-35 ve Reaper insansız hava araçları anlaşmasından çekilme tehdidinde bulunduğunu yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) ABD'yle Donald Trump yönetiminin son döneminde yapılan silah anlaşmasından çekilme tehdidi savurduğu belirtildi. Wall Street Journal (WSJ) gazetesine konuşan kaynaklar, ABD'nin satılacak silahların teknolojisinin 'Çin'in casusluk girişimlerinden gizli tutulması' için getirdiği yükümlülüklerin BAE tarafından 'çok meşakkatli' bulunduğunu söyledi. Bununla birlikte, anlaşmadan çekilme tehdidinin pazarlıkla fiyat düşürmek için mi yoksa gerçekten mi yöneltildiğini bilinmediği de belirtildi.

23 milyar dolarlık silah anlaşması kapsamında, BAE'nin Amerikan yapımı F-35 savaş uçaklarının yanı sıra Reaper insansız hava araçları ve bazı başka gelişmiş silahlar alması öngörülüyordu. Ancak BAE'de artan Çin nüfuzundan rahatsız olan ABD, beşinci nesil savaş jetlerinin ve ileri teknoloji insansız hava araçlarının Çin casusluğuna maruz kalmaması için anlaşmada belirli koşullar dayatmıştı. 

WSJ'nin haberinde iki eski müttefik ülkenin son dönemde Çin'in Körfez'de artan nüfuzu nedeniyle giderek daha fazla sorun yaşadığına dikkat çekilirken, gazeteye konuşan kaynaklara göre de BAE hükümeti ABD'li yetkililere anlaşmayı rafa kaldırmak istediklerini bildirdi. Washington'a gönderilen mektupta, 'yüksek teknolojili silahları Çin casusluğundan korumak için anlaşma kapsamında getirilen yükümlülüklerin çok meşakkatli olduğu' belirtildi.

Bununla birlikte, BAE'den üst düzey bir askeri heyetin Washington ziyareti öncesinde gönderilen mektubun kısmen alt düzey bir hükümet yetkilisi tarafından kaleme alındığı, bu nedenle BAE'nin anlaşmadan gerçekten vazgeçmek yerine Washington'daki toplantı öncesinde bir pazarlık taktiği uyguluyor olabileceği de belirtildi. WSJ'nin kaynakları, 'ABD'nin Çin'le ilgili endişelerinin meşru olduğunu ama anlaşmayı kurtarmak için yoğun çaba sarf edileceğini' söyledi.

Bir yetkili, "Bu satışlara bağlılığımız sürüyor ve Emirlikler bazı endişeleri gündeme getirdi. Dürüst olmak gerekirse bizim de bazı sorularımız var. Büyük silah satışlarında bu tür gelgitler olur ve bu konuları aşabileceğimizi umuyoruz. Ortak askeri diyaloğun bize bu fırsatı verebileceğini düşünüyoruz" dedi. (DIŞ HABERLER)