Wagner krizi durdurmadı: Rusya’dan Türkiye’ye turist akını var

Rusya'da Wagner ile Rus ordusu arasındaki krizde suların durulması turizmcilere derin nefes aldırdı. İlk yarıya ilişkin veriler, Rusya’nın Türkiye turizminde birinciliği koruduğunu gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Türkiye turizminin en çok turist ağırladığı ülkeler listesinde ilk sırada yer alan Rusya’da son dönemde yaşanan olaylar, sektörde endişeyle takip edildi. Rus paralı asker şirketi Wagner’in başkanı Yevgeni Prigojin'in Moskova'ya başkaldırmasının ardından devam eden gelişmelerle birlikte gözler Rusya’ya çevrildi. Wagner krizi aşılmış, olası iç savaş senaryoları yatışmış gibi görünse de Rusya’da oluşan kriz ve gergin ortam nedeniyle turizmciler olası rezervasyon iptallerine karşı tetikteydi. Rezervasyon iptalleriyle Rus turist sayısında azalma olabileceği ihtimali konuşuldu. Ama 2023 yılının ilk yarısına ilişkin veriler, Türkiye’nin ana turizm pazarı Rusya’nın tüm bu gelişmelere rağmen hâlâ liderliği koruduğunu gösterdi.

Firuz Bağlıkaya


'TURİST SAYISINI ETKİLEMEYECEK'

Sürecin hızla toparlanmasının yanında, Rusya'dan gelen olumlu mesajlar da sektörde gündeme gelen soru işaretlerini kısa sürede giderdi. Wagner krizinin oluşturduğu siyasi gerginliğin sektöre etkilerini değerlendiren Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, gelişmelerin Türkiye’yi tercih eden Rus turist sayısını etkilemeyeceğini belirtti. Güncel verilerin, Türkiye’nin Ruslar için en önemli turizm destinasyonu olmayı sürdüreceğini gösterdiğine değinen Bağlıkaya, 2023 sezonunda Rusya pazarında olumsuz bir gelişme beklemiyoruz. Rezervasyon akışında sorun yok. Bu anlamda Rusya pazarında bir değişiklik yaşanmasını öngörmüyoruz” dedi.

Kaan Kavaloğlu


'RUSYA BU YIL DA BİRİNCİ PAZAR'

Önemli pazarlardan biri olan Ukrayna’dan Türkiye’ye turizm hareketinde, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş ortamı nedeniyle yüzde 90'a yakın bir kayıp yaşandığını belirten Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı (AKTOB) Kaan Kavaloğlu, bu kaybın yerini bu yıl Avrupa pazarlarında artan talebin aldığını söyledi. Rusya’da Wagner krizinden sonraki politik iklimin ise turizm akışına olumsuz yansımadığını ifade eden Kavaloğlu, "Önemli pazarlarımızdan Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş nedeniyle 2019 rakamlarına kolay ulaşabileceğimizi düşünmüyorduk ama Rusya pazarında önemli bir artış var. Türkiye’ye en fazla turist gönderen ülkeler sıralamasında bu yıl Rusya, Almanya ve İngiltere’nin önünde yine birinci sırada. Özellikle tur operatörlerinin paket programlarına baktığımızda Antalya ve Türkiye yine çok önemli bir destinasyon olarak gözüküyor. Eylül ve ekimde de dış pazarlardaki bu pozitif ortamın devam etmesini, 2023 yılının turizm sektörü açısından güzel rakamlarla noktalanmasını bekliyoruz" dedi.

Şükrü Cimrin


'REZERVASYONLARDA AKSAMA YOK'

Yaşanan son gelişmelerin Alanya turizmine yansımasını değerlendiren Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) ile Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Cimrin, “Wagner Grubu’nun kendilerine saldırı yapıldığı gerekçesiyle Rusya'ya karşı isyan ilan etmesi, Ukrayna sınırındaki Rostov şehrine geçip orayı kuşatması ve ardından Moskova'ya yürüyeceklerini ilan etmeleri Rusya'da bir karışıklık olma ihtimalini gündeme getirdi ve bu bir iç savaşa kadar da gidebilirdi. Gerilimin tırmanması, biz turizmcileri de tedirgin etti. Rusya’dan Türkiye’ye gelecek turistlerin tatil planlarını ertelemeleri ihtimal dahilindeydi. Fakat şu anda iki tarafın da anlaşması sonucu artık bu risk ortadan kalktı. Anlaşmanın sağlanması herkes açısından iyi bir gelişme oldu. Rus pazarı bizim için çok önemli. Şu anda Alanya'ya Rusya'dan rezervasyon akışında bir aksama yok. Rus turistleri etkileyen bir durum söz konusu değil" diye konuştu.