Volkan patlamasında 22 kişi ölmüştü: Tur şirketleri suçlu bulundu

Yeni Zelanda'da yedi tur şirketi, Whakaari Yanardağı patlaması sebebiyle hayatını kaybeden 22 kişinin ölümünde 'güvenlik ihlalleri' olduğu gerekçesiyle suçlu bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeni Zelanda'da 2019’da 22 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan ülkenin kuzeyindeki Whakaari Yanardağı patlamasına ilişkin davada, yedi tur şirketi 'güvenlik ihlalleri' sebebiyle suçlu bulundu. Yeni Zelanda merkezli 13 şirketinin yargılandığı, 3 ay süren dava, son şirketin de suçlu olduğuna hükmedilmesiyle tamamlanmış oldu.

AA'nın aktardığına göre, Auckland Bölge Mahkemesi, Whakaari Management Limited Şirketi'nin patlama ihtimalinden yıllar önce haberdar olmasına rağmen yeterli risk değerlendirmesi yapmadığını ve gerekli önlemleri almadığını tespit etti. Buna göre, yedi tur şirketi, 'güvenlik ihlalleri' sebebiyle 22 kişinin ölümüne yol açmaktan suçlu bulundu.

875 BİN DOLARA KADAR PARA CEZASI ALABİLİRLER

Daha önceki duruşmalarda mahkeme, altı şirketi suçlu bulmuş, diğer altı şirket hakkındaki suçlamaları ise düşürmüştü. Suçlu bulunan şirketler, 875 bin dolara kadar para cezası alabilecek. Mahkeme Başkanı Evangelos Thomas, bugün açıkladığı kararında, davalı tur şirketlerine işaret ederek, 'aşikar riskler' düşünüldüğünde güvenlik denetimleri konusunda yapılan 'ciddi başarısızlıklara' dikkat çekti. 

Popüler bir turizm merkezi olan adada Aralık 2019’da Whakaari Yanardağı patlamış, afette 22 turist ölmüş, 25 kişi ağır yaralanmıştı. Hayatını kaybedenlerin 17'sinin de Avustralya vatandaşı olduğu açıklanan olayın ardından Yeni Zelanda'da doğal afet ve macera turizmi konusunda tartışma başlatmıştı. Ölen kişiler, etkin yanardağa yakından bakmak isteyen kişiler için düzenlenen tura katılırken yaşamını yitirmişti. (DIŞ HABERLER)