Yeni Zelanda'da yanardağ turizmi tartışma yarattı

Yeni Zelanda'da Whakaari Yanardağı'nın patlaması sonucunda ölenlerin sayısı beşe yükselirken, yanardağ çevresine turistik gezi düzenlenmesi tartışma yarattı. Yanardağı uzmanı Loÿc Vanderkluysen, "Orada ziyaretçilerin olduğunu duyduğuma çok şaşırdığımı söylemeliyim çünkü bilim insanları Beyaz Ada'da artan hareketlenmenin farkındaydı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeni Zelanda'da Whakaari Yanardağı'na düzenlenen turistik gezi esnasında yanardağın patlaması sonucu ölenlerin sayısı beşe yükseldi. Sekiz kişiden hala haber alınamazken, 30'dan fazla da yaralı var. Aktif bir yanardağ çevresine turistik gezi düzenlenmesi ise tartışmalara sebep oldu.

Yerel turizm şirkletleri, Whakaarı Yanardağı'nın bulunduğu Beyaz Ada'yı 'dünyanın en erişilebilir aktif deniz volkanı' olarak tanıtıyor. Özel mülk olan ada, her yıl 10 bin turisti ağırlıyor. Bilim insanları ise Whakaari'nin patlamasını 'talihsiz fakat beklenen bir durum' olarak tanımladı.

ARDERN: ARAŞTIRILACAK

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, hükümetin olayı araştıracağını ifade etti. Ardern, Beyaz Ada'daki turizmin yıllardır güvenli bir şekilde sürdüğünü ve Whakaari'nin 'öngörülemeyen bir volkan' olduğunu söyledi.

'BİLİM İNSANLARI FARKINDAYDI, ŞAŞIRDIM'

Drexel Üniversitesi'nden bir yanardağı uzmanı olan Loÿc Vanderkluysen, "Orada ziyaretçilerin olduğunu duyduğuma çok şaşırdığımı söylemeliyim çünkü bilim insanları Beyaz Ada'da artan hareketlenmenin farkındaydı" dedi. Jeolojik hareketleri ve tehlike ihtimallerinin takibini yapan GeoNet, adada gözlemlenen volkanik faaliyetlerin artması ile kasım ayının ortasında ada için uyarı seviyesini yükseltmişti. Ancak tur şirketleri, turistleri bölgeden uzak tutmaya 'gerek olmadığını' savunuyor.

Yeni Zelanda'da birçok volkan var. Ülkenin en büyük şehri Auckland, yaklaşık 50 volkanik koni ve kraterden oluşan volkanik bir alan üzerinde. Kuzey Adası'nın merkezindeki Ruapehu Dağı, geçen yıllar içinde patladı, ancak hala önemli turist ziyaret noktalarıdan biri.

Reuters'ın ajansının aktardığına göre, yanardağ turizminde yaralanmalar ve ölümler çok nadir gözlemleniyor. Beyaz Ada'da yaşanan son patlama 2016 yılında gerçekleşti, kimse patlamadan etkilenmedi. (DIŞ HABERLER)