YAZARLAR

Vergi adaletsizliğine cılız ses

DİSK’in önceki gün Kartal’da “Vergide Adalet” başlıklı mitingine katılım düşük düzeydeydi. Yeterli çalışmanın yapılmadığı gözlemlendi. İnsanlardaki bıkkınlık da önemli bir faktör sayılabilir. Ayrıca güçlü bir sol siyasal hareketin sendikal hareketle birlikteliğinin zayıflığı da, temelde yatan diğer önemli bir faktör…

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), önceki gün (21 Ekim 2023) İstanbul Kartal’da “Vergide Adalet İstiyoruz” başlıklı bir miting düzenledi. Mitinge katılım düşük düzeyde kaldı. Hava güzel olmasına rağmen alan yeterli ölçüde dolmadı.

Kartal’daki miting alanı, 3 bin kişi kapasiteli olup çevresiyle birlikte 5 bin kişinin katılımına imkan verecek bir düzeydedir. DİSK’in mitingine katılımın bin kişi dolayında olduğu ifade edilebilir.

Mitingin cumartesi günü saat 16.00’da gerçekleşmesi nedeniyle DİSK üyesi işçilerin belli bir bölümünün vardiya saatine denk gelmesi yüzünden katılımın düşük olduğu söylendi. Trafiğin yoğunluğu nedeniyle de aksamalar olduğu belirtildi.

Bu görüşlere karşılık mitingin pazar günü de yapılabileceği ifade edildi. Aslında katılımın düşüklüğünde daha öncesinde yeterli bir çalışmanın yapılmadığı da öne sürüldü. Halkın mevcut düzenden rahatsızlığı da dikkate alınarak belli bir kitlenin mitinge geleceği de hesaplanmış olabilir. İstanbul gibi metropol bir kentte DİSK’in önemli bir varlığı söz konusu, bu nedenle katılımın daha yüksek olması bekleniyordu.

Kuşkusuz bu gerekçelerin yanı sıra Mayıs 2023 seçimleri sonrası kitlelerdeki moral bozukluğu, bıkkınlık, bu tür eylemlere katıldıktan sonra yeterli sonuçların alınmaması gibi faktörler de düşük katılımda rol oynayabilir. Keza DİSK’in 24 Eylül 2023 günü yine Kartal Meydanı’nda emeklilerin sorunlarıyla ilgili düzenlediği mitinge de katılım düşük düzeydeydi.

Diğer önemli bir faktör olarak da, daha makro düzeyde, ülkedeki sol siyasal hareketin güçsüzlüğü ve sendikal hareketle olan bağının zayıflığı ortaya konabilir. Yine bu çerçevede, sol bir dalganın hem dünyada hem de Türkiye’de yeterli düzeyde etkin olamayışı, sermaye sınıfının ve emperyalizmin saldırgan tutumu da gerekçe olarak ifade edilebilir.

İSRAİL’İ PROTESTO

Kartal’daki mitinge DİSK’e bağlı Genel-İş, Birleşik Metal-İş, Lastik-İş, Nakliyat-İş, Sosyal-İş, Dev Yapı-İş, Emekli-Sen gibi kuruluşların üyeleri ağırlıklı olarak katıldı. Bu örgütlerin dışında Emek Partisi (EMEP), Tüm Emekliler Sendikası, UİD-DER (Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği) gibi kuruluşlardan da katılım yeterli düzeydeydi. EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ve İstanbul Milletvekili İskender Bayhan da katılımcılar arasındaydı.

İsrail devletinin Filistin halkına yönelik saldırganlığı da, mitingdeki protestolarda başı çekiyordu. Nitekim DİSK Yönetim Kurulu üyeleri mitingin başlangıcında “Filistin Halkı Yalnız Değildir, Filistin’e Özgürlük” pankartının önünde toplanıp kitleyi selamladılar. Bu arada “Kahrolsun İsrail” sloganları atıldı.

Mitingde tek konuşmayı DİSK Genel Başkanı Dr. Arzu Çerkezoğlu yaptı. Arzu Çerkezoğlu, Filistin halkının direnişini selamladıktan sonra vergi düzenindeki adaletsizliklere değindi. Sermaye sınıfının kârlarını artırıp emekçilerin sefalet ücretlerine maruz kaldığını belirten DİSK Genel Başkanı, dolaylı vergideki artışlara dikkati çekti.

Arzu Çerkezoğlu, asgari ücretlinin bile yılın ortasında yüksek vergi dilimine girdiği için ücretinin düştüğünü söyledi. Çerkezoğlu, “Bu vergi değil haraç düzenidir” dedi. DİSK Başkanı, bankaların, şirketlerin kârlarını yüzde 300’ün üstünde arttırdıklarını belirterek AKP hükümetine şöyle seslendi: “Vergiyi sermayeden alın, çekin elinizi bizim cebimizden”.

DİSK’İN YASA ÖNERİSİ

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, vergide adaletin sağlanması için bir yasa önerisi hazırladıklarını söyledi. Çerkezoğlu, bu yasa taslağını Meclis’teki tüm siyasi partilere gönderdiklerini belirtti.

DİSK Başkanı, beş maddelik yasa önerisini meydandaki kitleye oylatıp başlıkları şöyle sıraladı: 

  • Gelir vergisi ilk dilim oranı ücretlilerde yüzde 10’a düşürülmelidir.
  • Vergi tarife dilimleri en az yeniden değerleme oranı veya asgari ücret artış oranı kadar artırılmalıdır.
  • Asgari ücret vergi istisnası çalışanlar lehine yeniden düzenlenmelidir.
  • Patronlara sağlanan 5 puan SGK prim desteği işçilere de sağlanmalıdır.
  • Çağ dışı damga vergisi tümüyle kaldırılmalıdır.

Bir saate yakın süren mitingin sonunda, Genel-İş ve Lastik-İş üyeleri genel başkanları Arzu Çerkezoğlu’nu yanlarına çağırarak coşkulu bir şekilde DİSK lehine tezahürat yaptılar. Nakliyat-İş üyeleri de vardiya ve trafik nedeniyle mitingin sonunda alana girdiler. Onlar da “Katil, Siyonist İsrail, Filistin’den defol” sloganlarını attılar.

Öte yandan vergide adalet konusunun Türk-İş ve Hak-İş üyelerini de ilgilendirdiğini belirterek bu konuda DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu’nun görüşünü aldık. Serdaroğlu, “Dün (20 Ekim 2023 Cuma günü) Çalışma Bakanlığı’nda Üçlü Danışma Kurulu toplantısı vardı. Toplantıda hem Türk-İş, hem de Hak-İş yöneticilerine mitingimizden söz ettik ve davette bulunduk. Ama gelemediler” diye konuştu.

DİSK’i mitingi her şeye karşın bu tür eylemlerin sürekliliği açısından bir birikim de sağlıyor. Bununla birlikte bu tür mitinglerin daha etkili ve sonuç alıcı olması için daha geniş kitlelerin seferber edilmesi, birlikteliklerin sağlanması ve sol siyasi partilerle de daha yakın bir işbirliği içine girilmesinin faydalı olacağı ifade edilebilir…


Atilla Özsever Kimdir?

1967 yılında Kara Harp Okulu’nu bitirdi. 12 Mart (1971) döneminde piyade üsteğmeni iken siyasi görüşleri nedeniyle ordudan çıkarıldı. 2.5 yıl cezaevinde kaldı. Daha sonra iktisat öğrenimi gördü, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde yüksek lisans yaptı, doktorasını İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde tamamladı. 1974 – 2002 yılları arasında gazetecilik yaptı. 2003- 2011 yılları arasında da Maltepe Üniversitesi’nde kadrolu öğretim üyeliği görevinde bulundu. 2011 yılından itibaren de çeşitli üniversitelerde çalışma ekonomisi ve medya alanında dışarıdan dersler veriyor. “Tekelci Medyada Örgütsüz Gazeteci” ve “Mesele Teslim Olmamakta” isimli iki kitabı ile çeşitli kitap ve dergilerde yer alan makaleleri bulunuyor.