Van İl Seçim Kurulu Başkanı itiraz etti: Kararı biz değil YSK vermeli

Van İl Seçim Kurulu Başkanı Murat Altundere, Abdullah Zeydan'ın başkanlığının düşürülmesi kararına muhalefet şerhi koydu. Altundere, hukuki süreci anlatıp YSK'nin karar vermesi gerektiğini belirtti.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Van İl Seçim Kurulu, seçilme hakkı geri alınan DEM Parti adayı Abdullah Zeydan'ın yerine AK Parti adayı Abdulahat Arvas'ı oy çokluğuyla belediye başkanı olarak belirledi. 

Van İl Seçim Kurulu Başkanı Murat Altundere, Abdullah Zeydan’ın adaylığının iptal edilmesine muhalefet şerhi koydu. Altundere, temyiz yolunun açık olması nedeniyle il seçim kurulunun kararı değerlendirmeyeceğini söyledi.

NASIL ADAY OLDUĞUNU ANLATTI

Altundere muhalefet şerhinde Abdullah Zeydan'ın adaylık sürecinin nasıl geliştiğini anlattı. Buna göre Zeydan hakkında Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, 'terör örgütü propagandası' yapmak suçundan dolayı 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi. Bu karar Yargıtay 3. ceza Dairesi tarafından 2022'de onandı. 

Zeydan seçilme hakkını da içeren memnu haklarının iadesi için başvuruda bulundu. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi 4 Nisan 2023'te bu talebi kabul etti. Zeydan bu kararı seçim kuruluna sununca adaylığının geçerli olduğu konusunda karar verildi ve Zeydan seçime katılarak birinci sırada yer aldı. 

Ancak Diyarbakır Savcılığı memnu hakların iadesi kararına itiraz etti. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi de bu itiraza uyarak 29 Mart 2024'te yani seçimlerden sadece iki gün önce memnu hakların iadesi kararını iptal etti. 

'AYNI FİKİRDEYİM AMA MEVZUAT DOĞRU İŞLETİLMEDİ'

Van İl Seçim Kurulu Başkanı Murat Altundere, muhalefet şerhinde 3 yıllık süre dolmadan memnu hakların iade edilemeyeceği konusunda kendisinin de diğer üyelerle aynı fikirde olduğunu belirtirken Zeydan'ın belediye başkanlığının iptali yönündeki karara neden karşı çıktığını mevzuatın doğru işletilmediğini gerekçe göstererek açıkladı.

Altundere, memnu hakların iadesi kararının kesinleşmesi için Yargıtay'ın karar vermesi gerektiğini belirterek henüz Yargıtay süreci tamamlanmadığı için Van İl Seçim Kurulu'nun bu kararı veremeyeceğini aksi takdirde Yargıtay'ın görev alanına girileceğini ifade etti. 

'SAYIN ÇOĞUNLUĞUN GÖRÜŞÜNE KATILMIYORUM'

Altundere şöyle dedi: "Kanaatimce hukuka aykırı olduğunu düşündüğüm 04.04.2023 tarihli kararın kanun yolları sonrasında oluşacak karara göre adayın seçilme yeterliliğinin değerlendirilmesi gerektiği düşünüldüğünden ve mevcut durumda heyetimizce verilebilecek bir kararın olmadığı, bu durumun ancak tam kanunsuzluk yolu ile Yüksek Seçim Kurulu tarafından değerlendirilmesi gerektiği düşünüldüğünden sayın çoğunluğun görüşüne katılmıyorum.”

 

(HABER MERKEZİ)

Etiketler van şerh