DEM Parti'den Abdullah Zeydan açıklaması: Tahmin ediyorduk, boşluk bırakmadık

Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının geri alınması hakkında açıklama yapan DEM Parti sözcüleri iktidara seslenerek "

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEM Parti'nin 14 ilçenin tamamında seçimi kazandığı Van'da Abdullah Zeydan da oyların 55,48'ini alarak Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı seçildi. Ancak seçimden hemen önce 29 Mart günü mesai bitimine 5 dakika kala Zeydan'ın memnu hakları geri alındı.

DEM Parti, Abdullah Zeydan ile ilgili son duruma ilişkin yaptığı açıklamada iktidara "Büyük bir yanlış içerisindesiniz" derken demokratik kamuoyuna da dayanışma çağrısında bulundu.

DEM Parti Eşsözcüsü Ayşegül Doğan, bu tür girişimlerle karşı karşıya kalacaklarını tahmin ettikleri için aday belirleme sürecinde çok titiz davrandıklarını, hiç boşluk bırakmadıklarını ve sorunun kendilerinden kaynaklanmadığını vurguladı.

DEM Parti Hukuk Komisyonu Eşsözcüsü Öztürk Türkdoğan da 29 Mart günü mesai bitimine 5 dakika kala yaşanan süreçte kendilerinin temyiz haklarının dahi kullandırılmadığının altını çizerek sürecin hukuka uygun olmadığını ayrıntılarıyla anlattı.

AK Parti Van İl Örgütü'nün mazbatanın kendilerine verilmesi için İl Seçim Kurulu'na başvuracağını duyduklarını açıklayan Türkdoğan, "Böyle bir hata yapmayın" dedi.

Ayşegül Doğan ise Abdullah Zeydan'ın mazbata başvurusunda bulunmaya gideceğini belirterek Van halkını İl Seçim Kurulu önüne çağırdı.

Öte yandan DEM Parti, Merkezi Yönetim Kurulu (MYK) toplantısını yarın Van'da gerçekleştirecek.

'DEM PARTİ TARAFINDAN HERHANGİ BİR BOŞLUK BIRAKILMADI'

Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan'ın açıklamalarından başlıklar şöyle:

"Kayyım rejimine verilen net cevaba karşı, mesai bitimine dakikalar kala Abdullah Zeydan şahsında tekrar bir irade gasbıyla karşı karşıya bırakıldık.

DEM Parti'nin buna dair herhangi bir sorumluluğu yok, bu tür girişimlerde bulunacaklarını tahmin ediyorduk, DEM Parti tarafından herhangi bir boşluk bırakılmadı. Aday belirleme sürecinde ön seçimin yanı sıra işte bununla karşılaşacağımızı da bildiğimiz için titizlikle hareket ettik.

Zeydan bütün hukuki prosedürleri tamamlayarak YSK'ya başvuruda bulundu, başvurusu kabul edildi. Tüm incelemeleri yapılmış, tüm prosedürler hukuka uygun bulunmuş, seçime saatler kala Adalet Bakanı aracılığıyla yapılmak istenen irade gasbına gereken cevabı halk veriyor, verecek.

'ERİMEYE MAHKUMDUR'

Kürt sorununu güvenlikçi politikaların çözeceğini düşünerek yanıldınız, hala bu yanlış içindesiniz. Kürt sorununu çözemeyen diğer iktidarlar gibi, bu iktidar da erimeye mahkumdur.

Biz bu halkın ortaya koyduğu iradenin yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Kürt halkı verdikleri oyları korumak için günlerdir ayakta. 

Halkın iradesine saygı duymak zorundasınız, bu bir lütuf değil. Biz hakkımız olanı, alnımızın teriyle, büyük bedellerle ve özgüvenle ortaya koyduğumuz hakkın gasbedilmesine izin vermeyeceğimizi ifade ediyoruz.

DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Tüm demokratik kamuoyunu sorumluluk üstlenmeye ve dayanışmaya davet ediyoruz. Biliyoruz ki bu sadece DEM Parti ile sınırlı kalmayacak. Bir ülkenin bir bölgesinde ortaya çıkan böyle bir hukuksuzluk karşısında dayanışmazsak demokrasi ve hukuktan bahseden kimsenin inandırıcılığı kalmaz.

'KESİNLEŞMİŞ MAHKEME KARARININ KESİNLEŞMEDİĞİ İDDİASI ÜZERİNE İTİRAZ HAKKI KULLANILDI'

DEM Parti Hukuk Komisyonu Eşsözcüsü Öztürk Türkdoğan'ın açıklamaları şöyle:

 Zeydan ile ilgili verilmiş 3 yıl 1 ay 3 günlük hapis cezası kararı vardı. Bu hapis cezasının, hapiste yattığı süre için mahsuplaşmasına karar verdi mahkeme. 2019 yılının Aralık ayında bu suçun infazı tamamen bitmişti. 3 yılın sonunda mahkeme memnu haklarının iadesine karar verdi. Taraflar temyiz edilmeyerek bu karar kesinleşti ve seçme seçilme hakkını kullanacak pozisyona geldi. İl Seçim Kurulu bu evraklarda hiç bir sorun görmedi. 

 Kesinleşmiş bir mahkeme kararının kesinleşmediği iddiası üzerine itiraz hakkı kullanıldı. Mahkemenin bu kararına da temyiz hakkımız var, bu kararımız dahi kullandırılmadan Abdullah Zeydan siyasi yasaklı konumuna düşürüldü.

Hakim ve savcılara naçizane bir tavsiyede bulunmak istiyorum, kanunlara aykırı talimatları yerine getirmeyin. 

'AK PARTİ MAZTABA İÇİN BAŞVURUDA BULUNMUŞ'

Bugün basından öğrendik ki AK Parti İl Örgütü mazbatanın kendilerine verilmesi için başvuruda bulunmuş. İl Seçim Kurulu'nu uyarıyoruz, sakın böyle bir şey yapmayın.

Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanımız Abdullah Zeydan, mazbatasını almak üzere İl Seçim Kurulu'na başvuracak. Bütün Van halkını davet ediyoruz."

 

(HABER MERKEZİ)