Siyasetten Van'da Zeydan'a mazbata verilmemesine tepki

Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının geri alınmasına karşı açıklama yapan siyasi partiler, "Kayyum politikalarına karşı dayanışma içinde olacağız" mesajı verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Seçimde yüzde 55,48 oy alarak Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının geri alınarak siyasi yasaklı duruma getirilmesi hakkında partilerden dayanışma mesajları paylaşıldı.

Mesajlarda, yaşanan sürecin irade gaspı olduğuna dikkat çekildi.

Sosyal medyadan yapılan açıklamalarda şu ifadelere yer verildi:

CHP

CHP lideri Özgür Özel, yaptığı paylaşımda, "İkinci olana mazbata verme rezaleti Van halkının iradesini pusu kurmaktır. Van halkının iradesine saygılı olmak hepimizin boynunun borcudur" dedi.

TİP

"Van’da halkın oylarıyla seçilmiş Abdullah Zeydan’a ve Van Büyükşehir Belediyesine yönelik kayyum zihniyetinin bir kez daha halk iradesine saldırıya hazırlandığını gösteren girişimler tümüyle hukuksuzdur, gayrimeşrudur. Bu darbeci politikalar karşısında DEM Parti’nin ve Kürt halkının yanındayız. Van’da ve ülkemizin tamamında halk iradesine karşı darbeye niyetlenen kayyum politikalarına karşı dayanışma içinde olacağız."  

SOL Parti

"Van'da halkın iradesi açıktır, bu iradeyi çalma girişimleri kabul edilemez. Bu hukuksuz girişim karşısında Van halkı ve DEM Parti'nin yanındayız."

EMEP

"Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan’a yapılan hukuksuz, keyfi ve halkın iradesinin önünü kesmeye, meşru hakları çiğnemeye yönelik bu tutum, seçim usulsüzlüklerinin devamıdır. Öte yandan yerel seçimlerde büyük bir hezimete uğrayan ve tek adam rejimine karşı bir güvensizlik oyu veren halka karşı bir rövanş siyasetinin başlatılacağının da ilanıdır.

Kürt halkının tercihlerine göz göre göre yapılan bu hukuk tanımazlık ne sadece Zeydan’a ne de Kürt yurttaşlara yapılmıştır. Bu, ülkedeki seçme ve seçilme hakkının, daha önce de örnekleri sıkça görülen, iktidar tarafından gasp edilmesi uygulamalarının, son seçimlerin ardından ilk adımıdır.

Halkın sandıkta ortaya koyduğu tercihleri tanımamanın somut bir örneği olan bu adım karşısında herkes ses yükseltmelidir. ‘Ben, devlet imkanlarını kullanarak güç yetirdiğim her şeyi yaparım’ anlayışının ürünü olan bu uygulamanın, gerekli düzeyde ses yükseltilmediği ve durdurulmadığı taktirde kendine yollar açacağı da kesindir.

Kayyum uygulaması son bulsun, halkın iradesine saygı gösterin!"

SAADET PARTİSİ

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

 "AK Parti iktidarının demokrasi ve adalet anlayışında bir tutarsızlık var. Seçilmiş bir belediye başkanını seçimden iki gün önce yapılan bir manipülasyon neticesinde yargı eliyle "siyasi yasaklı" hale getirmek; milli iradeyi yok saymaktır.

Van halkı kararını vermiş, başkanını seçmiştir. YSK'nın "olur" dediğine, yargının "olmaz" demesi devletin kurumları arasındaki zaafiyeti göstermiştir. Bu tutum hiçbir şekilde kabul edilemez."

HÜDA PAR

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Serkan Ramanlı da, "Van Büyükşehir Belediyesi seçimi yapıldıktan sonra kazanan adaya mazbatanın verilmemesi, halk iradesinin gasp edilmesidir. Aday olma niteliği yok idiyse YSK neden adaylığını kesinleştirdi? Ali Cengiz oyunlarıyla koltuk kapmak, siyasetin düşebileceği en dip çukurdur" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE KOMÜNİST HAREKETİ

"Van'da alınan karar gerici istibdat rejiminin gerçek yüzüdür

Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazanan DEM Parti adayı Abdullah Zeydan’ın daha önce onay verildiği halde seçimden hemen sonra seçilme yeterliliğinin olmadığı yönünde verilen karar hukuki değil politik bir karardır.

AKP eliyle seçim dönemlerinde Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanlıklarının bağımsız kişilere verilmesi uygulamasının kaldırılmasının neden olduğu keyfi sonuçların bir örneği ortaya çıkmıştır.

AKP iktidarının attığı bu adım kimseyi şaşırtmamalıdır. Seçimleri demokrasi şöleni ve seçim sonuçlarını da demokrasinin kazanması olarak ilan edenlerin sözlerinin geçerliliği de ancak iki gün sürmüştür. AKP’nin gerici istibdat rejiminin iktidar partisi olduğu unutulmamalıdır. Seçimden hemen önce Kürt sorununda çözüm olarak AKP’nin işaret edilmesi ve gerici istibdat rejiminden çözüm beklentisi ise Van’daki siyasi müdahaleyle birlikte boşa düşmüştür.

Sabah akşam milli irade arkasına saklanan gerici AKP rejiminin gerçek yüzü budur.

Partimiz, Van halkının kandırılması anlamına gelen ve çoğunluğun iradesini ortadan kaldıran bu gayrimeşru durumu protesto eder, seçim sonuçlarına yönelik hukuk eliyle yürütülen politik müdahalenin karşısında yer aldığını ifade eder." 

 

(HABER MERKEZİ)