Uzay Ajansı'nın lüks araçları Meclis gündeminde

CHP'li Levent Gök, Türkiye Uzay Ajansı'na araç kiralanırken, ultra lüks araç tercih edilmesinin nedenini sordu. Araçlar için 1 milyon TL'nin üzerinde ödeme yapılmıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) için yapılan harcamalara ilişkin TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

TBMM Başkanlığına, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Gök, "2 yıl kullanılacak araçlar için 1 milyon TL’nin üzerinde ödeme yapılmasını gerekli kılan koşulları açıklar mısınız?” diye sordu.

38 MİLYON TL BÜTÇESİ VAR

Gök, verdiği soru önergesinde şunları belirtti:

"Türkiye’nin Covid-19 salgınının getirdiği şartlar ve ekonomik krizin yarattığı buhran ile mücadele verdiği bugünlerde Türkiye Uzay Ajansı'nın düzenlediği araç ve tabela alımı ihaleleri kamuoyunda tepkilere neden olmaktadır. Türkiye’nin 2023 yılında aya sert iniş yapacağına ilişkin Sayın Cumhurbaşkanının yaptığı açıklamalardan sonra bilimsel çalışmaları ve başarıları ile gündeme gelmesi beklenen Türkiye Uzay Ajansı 16 Mart’ta Tabela ve Kapı İsimliği için düzenlediği ihalenin sözleşmesini 15 Nisan’da imzalamış, tabela ve kapı isimliği hazırlanması için 30 bin 529 TL ödeme yapılacağı öğrenilmiştir. Türkiye Uzay Ajansı’nın 1 Nisan tarihli, 2021 – 2023 yılları arası Araç Kiralama ve Şoför Alımı İhalesinin sözleşmesi 27 Nisan’da imzalanmış, sözü geçen alımlar için 1 milyon 62 bin 919 TL ödeme yapılacağı kararlaştırılmıştır. Kurulduğu 2018 yılından itibaren hükümet temsilcilerinin açıklamalarına rağmen beklentilere yönelik herhangi bir faaliyette bulunmayan Türkiye Uzay Ajansı'nın tabela ve lüks araç alımı için oldukça yüksek maliyetlerle ihaleye çıkmasının izah edilmesi gerekmektedir. 2021 yılı için 38 milyon TL bütçesi bulunan Türkiye Uzay Ajansının son model lüks araçlar ve ışıklı tabelalar satın alarak herhangi bir uzay projesini gerçekleştirebilmesi mümkün görünmemektedir.”

'KALAN BÜTÇE İLE NASIL FİNANSE EDİLECEK'

Levent Gök, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na şu soruları yöneltti:

- Türkiye Uzay Ajansı binasında kullanılacak kapı isimliklerine ve tabelalarına 30 bin 529 TL tutarında, oldukça yüksek miktarda bir ödeme yapılmasının sebepleri nelerdir? Her bir tabela ve kapı isimliği için ödenecek maliyetleri açıklar mısınız?

- Türkiye Uzay Ajansı'nın Araç Kiralama ve Şoför Alımı için ultra lüks araçların tercih edilmesinin sebepleri nelerdir? 2 yıl kullanılacak araçlar için 1 milyon TL’nin üzerinde ödeme yapılmasını gerekli kılan koşulları açıklar mısınız?

- 2021 yılı süresince Türkiye Uzay Ajansı'nın yaptığı harcamaları ve bu harcamalar sonrasında kalan bütçe ile Ajansın hangi faaliyetlerinin finanse edileceğini açıklar mısınız?

- Sayın Cumhurbaşkanının açıklamış olduğu 2023 yılında Ay’a sert iniş ve 2028 yılında Ay’a yumuşak iniş hedefleri hangi aşamadadır? Sözü geçen hedefler verilen tarihlerde gerçekleştirilebilecek midir?

- 2018, 2019 ve 2020 yıllarında Türkiye Uzay Ajansı'nın faaliyetleri için ödenen ücretleri ve bu faaliyetlerin içeriklerini açıklar mısınız? (HABER MERKEZİ)