Uşak’ta yurt sorunu: Kiralar arttı, öğrenciler online eğitime başvurdu

Yüksek ev ve yurt kiraları nedeniyle öğrenciler, kalacak yer bulmakta zorlanıyor. Uşak’ta bazı öğrenciler, barınma sorunu nedeniyle eğitime online devam etme kararı aldı.

Uşak Üniversitesi
Google Haberlere Abone ol

Özlem Kara

UŞAK - Enflasyonun konut kiralarını etkilemesi nedeniyle üniversite öğrencileri, bu yıl da barına sorunu yaşıyor. Kredi Yurtlar Kurumu’ndaki (KYK) kapasitenin az olması, konut ve özel yurt fiyatlarının ciddi artış göstermesi nedeniyle Uşak’ta öğrencilerin bazıları online eğitime geçmek zorunda kaldı.

YURT KAPASİTELERİ YETERSİZ

Uşak Üniversitesi yeni öğretim yılına 25 bin 53 öğrenci ile 19 Eylül’de başlayacak. Okulların açılmasına yaklaşık bir hafta kalmasına rağmen öğrencilerin çoğu, barınma sorununu çözemedi.

Uşak Üniversitesi’nde KYK’ye ait ikisi kadın ikisi erkek öğrenciler için olmak üzere dört yurt bulunuyor. Mehmet Hacim Erkek Öğrenci Yurdu’nun bu yılki kapasitesi 3 bin 200’e yükseltildi ancak bu dört kişilik odada beş kişinin kalacağı anlamına geliyor. Kredi Yurtlar Kurumu erkek öğrenci yurdunun kapasitesi 500 kişiyken kadın öğrenci yurdunun kapasite bilgisi ise paylaşılmadı.

Uşak Üniversitesi Rektörü Ekrem Savaş sosyal medya hesabından Uşak Üniversitesi’nin kontenjanlarının yüzde 100 dolduğunu açıklamış, “YKS yerleştirme sonuçlarına göre lisans programlarında doluluk oranı yüzde 99,25, ön lisans doluluk oranı yüzde 100, genel doluluk oranı 99, 92’ye ulaşmıştır” demişti. Fakat rektör Savaş, öğrencilerin barınma sorununa ilişkin bir açıklama yapmadı.

'BARINAMIYORUM, BESLENEMİYORUM, OKUYAMIYORUM'

Ev aramaya haziran ayında başladığını belirten Ekrem Dursun, bütün bir yazın ev aramakla geçtiğini söyledi. Ancak Dursun, buna rağmen henüz bir ev bulamadı. Okulun son senesinde online eğitime başvuracağını vurgulayan Dursun, “Eve çıkacak arkadaşım olmadığı için tek başıma ev tutma kararı almıştım. Ama Uşak’ta 2 bin 800 TL’den aşağı 1+1 ev yok. Ayrıca evler harabeye benziyor, içinde oturulacak gibi değil. Kiranın yanı sıra bunun elektriği, suyu, interneti, doğal gazı var. Uşak, soğuk bir şehir, mecbur doğal gazı açmak zorundayız. En az 500 TL doğal gaz faturası olur. Ben hesapladım, evin bir aylık masrafı 5 bin TL’ye geliyor. Zaten asgari ücret o kadar. Ben öğrenciyim, bu fiyatı karşılamam imkansız. Okul başlayınca yol parasına da zam yapılacak. Bu nedenle son yılımın online olması için okula dilekçe vereceğim. Benim bu bütçeyle orada okumam imkansız. Orada barınamıyorum, beslenemiyorum, okuyamıyorum” dedi.

‘KOMŞU DOĞAL GAZI AÇINCA SİZ DE ISINIRSINIZ’

Uşak’ta öğrenci olarak yaşamanın çok zor olduğunu belirten Eylem Şener, bununla ilgili şu örnekleri verdi: “Yaz tatilinde Uşak’a ev aramak için gittim. Zaten gidiş çok sıkıntı. Şehirlerarası otobüs fiyatları her gün artıyor. Apartların, yurtların fiyatları şu an da uçmuş durumda. Bu yüzden ben bir arkadaşımla 1+1 evde iki kişi kalmak zorundayım. Çünkü 2+1 ev tutmaya maddi imkanımız el vermiyor.”

Ev arama sürecinde yaşadığı sıkıntıları anlatan Şener, “Kirası 2 bin TL’lik 1+1 eve girdik. Doğal gaz, elektrik kiranın içine dahil denildi. Doğal gaz kiranın içine dahil ama hat yok. Bize şey denildi ‘Alt komşu doğal gazı açtığında siz de ısınmış olacaksınız.’ Aynı zamanda ocak tüpe bağlı. Şu an tüp fiyatları 300 TL. 2+1 evlerin zaten yanına yaklaşamıyoruz. Ev aramak için bir tane daha eve girdik. O da 1700 TL, 1+1. Orada da internet ve telefon çekmiyor. Hiçbir şekilde haberleşme olanağımız yok. Biz ailelerinden uzakta yaşayan kişileriz. Benim ailemin bana her dakika ulaşması gerekiyor. Daha sonra emlakçılara gitmeye başladık. 2500 TL’lik bir ev bulduk zar zor ki 2 bin 200 TL’ye indirebildik. İki kişi bir odada yatıp kalkacağız” diye konuştu.

Ailesinin dar gelirli olduğunu anlatan Şener, “Çiftçi, memur, işçi, emekli, esnaf çocuklarıyız. Onların gelir kaynakları da ortada. Aldıkları üç kuruş maaşla bizi mi okutsunlar, kendilerine mi baksınlar. Bu dönemde hangi aile, çocuklarını bu zamlar altında okutabilir? Ben ev tuttum ama bu süreçte yaklaşık 7 bin TL para harcadım ve bu parayı da ailem borç alarak yatırdı. Öğrencinin, halkın geldiği son nokta bu” ifadelerini kullandı.

‘ÖZEL YURTTA MECBUREN KALIYORUM’

Özel yurtta kalan 3'üncü sınıf öğrencisi Ahmet Yılmaz, geçen senenin son döneminde özel yurda geçtiğini söyledi. Yurttaki yemeklerin kötü olduğunu, hijyenin sağlanmadığını anlatan Yılmaz, özel yurtta kalmak istemese de mecbur olduğunu belirtti. Ev baksa da bulamadığını anlatan Yılmaz, bu nedenle yıllığı 27 bin TL olan özel yurt sözleşmesini yenileyeceğini söyledi.

‘ŞU AN 38 TL EKSİDEYİZ’

KYK yurdunda kalan son sınıf öğrencisi İbrahim Şimşek, yurt depozito ücretlerinin 400 TL’den 888 TL’ye çıkmasına, “Bize verilen KYK burs/kredi ücreti zaten 850 TL” diyerek tepki gösterdi. “Yurdun depozito ücretini ödediğimizde eksilere düşüyoruz. Şu an 38 TL eksideyiz. Ailesinden destek almayıp KYK kredi veya burs ücreti ile geçinmeye çalışan arkadaşlarımız var. Bu insanlar ek bir iş bulup hayatını idame ettiriyorlar” dedi. 

Not: Haberdeki isimler öğrencilerin isteği doğrultusunda değiştirilmiştir.