Urfa’da kütüphane önünde çanta sırası: Kapasite, ihtiyacı karşılamıyor

Urfa’da, her sabah halk kütüphanesi önünde metrelerce çanta kuyruğu oluşuyor. Öğrenciler, kapasitenin yetersiz olduğunu, erken saatlerde sıraya girmek için bu yönteme başvurduklarını anlatıyor.

Kütüphane önünde her gün metrelerce çanta kuyruğu oluyor.
Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA - Urfa'nın Haliliye ilçesine bağlı Cengiz Topel Mahallesi'nde bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Şanlıurfa İl Halk Kütüphanesi önündeki çanta kuyruğu dikkat çekiyor.

140 kişi kapasiteli kütüphanede yer bulmak isteyen öğrenciler çareyi, çantalarını sıraya koymakta buluyor.

EVDE KENDİNE AİT ODASI OLMAYAN, DERSHANEYE GİDEMEYEN GENÇLER KÜTÜPHANEYE GİDİYOR

2 milyon 200 bin nüfusa sahip Urfa’da, 2021 verilerine göre nüfusun yüzde 18,7'si gençlerden oluşuyor. Evinde kendilerine ait çalışma alanı bulunmayan, internet, bilgisayar gibi teknolojik olanaklara erişmekte sıkıntı yaşayan ve dershaneye gidecek maddi olanağı bulamayan gençler, İl Halk Kütüphanesi’nden yararlanmak istiyor.

Ancak sabah saat 06:00 itibari ile kütüphaneye gelenler, çalışma salonunda yer bulabilmek için çantalarını sıraya koyarak yakındaki parkta bekliyor.

Murat Göktaş (soldaki) ve Mehmet Reşat Kızıldemir, çantalarını sıraya koymuş, etraftaki bankta kütüphanenin açılmasını bekliyor. 

’07:30’DAN SONRA GELİRSEK YER BULAMIYORUZ’

KPSS’ye hazırlanan Murat Göktaş yaşanan yoğunluğu şöyle anlatıyor: “Sabahları yer bulamıyoruz veya bulmakta zorlanıyoruz. Yer bulmak için her gün saat 06.00 veya 06.30'da geliyoruz. Kütüphane saat 08.00’de açılıyor. Saat 07.30'dan sonra gelirsek yer bulamıyoruz.”

Masaların yetersiz olduğunu aktaran Göktaş, “Genelde 15-20 kişi ayakta kalıyor. Başka birinin kalkmasını bekliyorlar ki masaya otursunlar. Çoğu zaman böyle beklemek zorunda kalıyoruz" diye konuşuyor.

Şanlıurfa İl Halk Kütüphanesi'nin kapasitesi 140 kişi ile sınırlı. 

‘KAPASİTENİN ARTTIRILMASINI İSTİYORUZ’

Kütüphanede, sessiz ders çalışma ortamı, internet, bilgisayar gibi hizmetlerin ve klima gibi önemli olanakların olduğunu söyleyen Mehmet Reşat Kızıldemir, “Sabah erken gelmekten mustarip durumdayız. Yer sıkıntısı nedeniyle geç gelen arkadaşlarımız giremiyorlar. Dışarıda bekliyoruz saatlerce. Kütüphane yetersiz” diyor.

Sınava hazırlandığını belirten Kızıldemir, olanaksızlık nedeniyle hazırlığının eksik kalacağından endişe ediyor: “Sınavlar yaklaşıyor ama dershaneye gidecek maddi durumumuz yok. Dershane fiyatları çok yüksek olduğu için mecburen kütüphanede çalışmak zorunda kalıyoruz. Kapasitenin arttırılmasını istiyoruz.”

Kent merkezinde oturduklarını ve en yakın kütüphanenin İl Halk Kütüphanesi olduğunu söyleyen Kübra Karakeçili ve Aliye Gök de kapasitenin arttırılmasını talep edenlerden. Kübra Karakeçili, kent merkezinde tek kütüphane olduğunu belirterek “Mecburen buraya geliyoruz. KPSS'ye hazırlanıyoruz. Yer sıkıntısı olduğu için insanlar erken girmek zorunda kalıyor. Maddi imkanlarımız olmadığı için dershaneye de gidemiyoruz” ifadelerini kullanıyor.

‘AKP İKTİDARINDA HER TÜRLÜ KUYRUĞU GÖRMEYE ALIŞTIK’

Çanta kuyruklarını görmek ve gençlerin sorunlarını dinlemek amacıyla geçtiğimiz günlerde kütüphane önüne giden DEVA Partisi Urfa İl Başkanı avukat Ahmet Tüysüz ders çalışmak isteyen gençlere çile çektirildiğini belirtiyor: “20 yıllık AKP iktidarında artık her türlü kuyruğu görmeye alıştık. Ama Şanlıurfa’dan Türkiye’nin kuyruk hanesine çanta kuyruğu da eklendi. Şanlıurfalı gençler bu çileyi hak etmiyor.”