Urfa’da depremin 4. günü: Yardım dışarıda değil içimizde

Urfa’da bu sabah gıdaya erişim biraz daha mümkün. Marketlerin ve fırınların bir kısmı açıldı. Maddi gücü olmayanların yardımına ise yine Urfalılar koşuyor.

Urfa'da dükkanlar açılmaya başladı.
Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA - Depremlerde 4. gün. Urfa güne kısmen de olsa yaralarını sararak başladı. Kapısını açan fırın, market, lokanta sayısı arttı. Bazı bölgelerde çadır kurma işlemleri de hızlandı.

Haliliye ilçesinde tek tük de olsa kıyafet mağazaları da açıldı. Sokakta kalan ancak kışlık kıyafet ihtiyacı olanlar, en azından buralara gidip ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.

URFALILAR KOMŞU İLLERE DE DESTEK OLMAYA ÇALIŞIYOR

Urfa’da gözle görülür, hissedilir ve duyulur bir dayanışma da yaşanıyor. Urfalılar kendi yaralarını sararken imkanı olanlar, komşu Adıyaman’a yardım gönderiyor. Urfalı gençler Adıyaman’a gidip enkaz çalışmalarına katılıyor. Sadece Adıyaman da değil; Maraş, Hatay… Güçleri nereye ne kadar yeterse Urfalılar destek olmaya çalışıyor.

Sokakta konuştuğumuz biri, Adıyaman’a giden bir araca erzak yardımı yaptığını anlatıyor. İçeri girdiğim bir fırında çalışan biri, askıda ekmek kampanyası yaptıklarını, bazı insanların fazla para vererek bu kampanyaya katıldığını belirtiyor.

Depremzede bir kadın, komşularının yardımıyla yaşadığını anlattı. 

‘ETRAFTAKİ İNSANLARIN YARDIMIYLA YAŞIYORUZ’

Sokakta elindeki bir ekmeği beş kişi ile bölüşen insanları görmek normal bir hal aldı. Gıdaya erişim maddi gücü olmayanlar için hala zor. Açılan bir dükkandan alışveriş yapan bir kadın yanındaki iki çocuğunu ve elindeki birkaç parça gıdayı gösterip “Yumurta, ekmek ve yağ aldım. İki çocuğum var. Genelde komşularım, eş, dost yardım ediyor. Onların sayesinde ayakta kalıyoruz bir şekilde” diyor.

Bir başka yaşlı kadın ise eşi ile sokakta kaldığını, etraftaki insanların yiyecek yardımıyla karınlarını doyurduklarını söylüyor.

Dükkanlar kapılarını açtı açmasına ama farklı bir korku da yaşanmaya başladı. Tükenen ürünlerin yerine yenilerinin gelmeyeceği endişesi hakim. Bu nedenle maddi imkanı olanlar stok yapmayı tercih ediyor.

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi bahçesine çadırlar kuruldu. 

Urfa’da bazı bölgelerde çadırların kurulduğu haberlerini de alıyoruz. Örneğin; Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi bahçesine 100’den fazla çadır kurulduğu belirtildi. Daha fazlası için çalışmalar devam ediyor.

Ancak hala en büyük sıkıntılardan biri barınma ve battaniye. Yeteri kadar battaniye ulaşmadı; soğuk havanın hastalıkları artırmasından korkuluyor.