Urfa’da bugün: Dünün aynısı

Urfa’da depremin ikinci gününde değişen pek bir şey yok. Enkazların çok azında çalışma var. Soğuk havaya karşılık halkın sığınabileceği kapalı alan sayısı da onların kapasitesi de sınırlı.

Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA – Maraş merkezli iki büyük depremde saat 15.30 itibariyle can kaybı 3 bin 549’a yükseldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün yaptığı açıklama ile depremden etkilenen 10 ilde 3 aylık Olağanüstü Hal ilan edildiğini duyurdu.

Erdoğan’ın AFAD ve devlet kurumlarının deprem bölgelerine ulaştığı yönündeki açıklamalarına karşılık pek çok ilde yeterli arama kurtarma çalışması olmadığı, yardım gelmediği yönünde haberler geliyor. Bu illerden biri olan Urfa, depremin ikinci gününe de soğuk hava etkisi altında girdi. Enkazların çoğunda kurtarma çalışması görünmüyor.

Büyükşehir Belediyesi, arada çorba dağıtıyor, halkı merkezlere, kapalı spor tesislerine yönlendiriyor. Onun dışında etkin bir çalışması olduğu söylenemez.

Urfalılar, Gençlik Merkezi'ne sığındı ancak buranın da kapasitesi sınırlı.   

‘DÜKKANLAR KAPALI, MALZEME ALACAK BİR YER YOK’

Urfa’da hava yağışlı. Binlerce insan sokakta. Bir kısmı da başını sokacak bir yer arayışında. Bu yerlerden biri de Haliliye ilçesindeki Gençlik Merkezi. Merkezin müdürü, kapılarını depremzedeler için açtıklarını ancak daha fazla kişi alacak yerleri kalmadığını belirtiyor. Bakanlık desteği ile merkezde konaklayanlara yemek sunulduğunu ve ihtiyaçlarının giderilmeye çalışıldığını belirtse de Kızılay’dan beklentilerinin yemeğin yanı sıra battaniye, çadır gibi ihtiyaçların temin edilmesi yönünde olduğunu ifade ediyor.

Gençlik Merkezi dışında kadın merkezleri gibi yerler var ama onların da kapasitesi sınırlı. Açıkçası barınacak yer yok. İhtiyaç malzemelerini temin edecek dükkan da yok. Her yer kapalı. Birkaç esnaf dükkan açmaya çalıştı ama onlar da korkuyor içeride kalmaya.

Buna karşın Şanlıurfa Valiliği, esnafa yönelik bir açıklama yayınladı. Valilik, risk taşımayan fırın ve marketlerin çalışmaya devam etmesi gerektiğini belirterek üretim yapmasına engel bir durum olmadığı halde çalışmayan fırınlara ve satış yapmayan marketlere gerekli yasal işlemlerin uygulanacağını söyledi. 

Bankaların bazı ATM'lerinden para çekmek mümkün. 

‘ÇOCUKLARLA BİNANIN BODRUMUNDA KALIYORUZ’

Yolda karşılaştığımız bir Urfalı duruma isyan ediyor. İpekyolu’nda yıkılan bir binanın yolu kapattığını ve hâlâ açılmadığını belirtiyor. Hatay ve Osmaniye’de yaşananları hatırlatarak “Oralardaki gibi yüzlerce bina yıkılsaydı biz ne yapacaktık” diyor.

Bir başkası da nerede kalacaklarını bilmediklerini söyleyerek mecburen binalarının bodrum katına sığındıklarını anlatıyor: “Çoluk çocuğu mecbur binanın bodrumuna koydum. Deprem olsa onları oradan nasıl kurtaracağım belli değil. Her taraf soğuk. Çocuklar hasta oluyor. Kaldı ki belediye çadır verdiğini söyledi ama çadırları çimenin üstüne kurmuşlar. Vatandaş nasıl duracak? Çimen soğuk, üstünde durulacak gibi değil. Bir yetkili yardımcı olsun bize” diye konuşuyor.

Haliliye Belediyesi ve AFAD'ın kurduğu çadırlar mevcut. Yaklaşık 550 çadır kurulduğu belirtiliyor. Ancak yetkililere kaç kişinin sokakta olduğunu, çadıra ihtiyaç duyan kaç kişi olduğunu sorsak da cevap alamıyoruz. 

 

 

Etiketler Urfa deprem