Malatya’da deprem: Açlık halkın canına yetti

Malatya’da hava -6 derece. Hava koşullarının zorladığı, yardımın yetersiz kaldığı Malatya’da halk, hasarlı marketlerden yiyecek almaya başladı.

Google Haberlere Abone ol

Didem Barut

MALATYA - Türkiye’deki depremlerde bugün saat 14.30 itibariyle can kaybı 3 bin 549'a çıktı. Merkez üssü Maraş olan iki depremde içinde Urfa, Hatay, Adana, Diyarbakır olmak üzere 10 il etkilendi. Aynı zamanda merkez üssü Malatya olan iki deprem ardı ardına yaşandı. Çok büyük bir alan adeta ‘enkaz’ halinde.

Depremin vurduğu illerin çoğunda arama kurtarma çalışmaları yok denecek kadar az. İnsanlar, enkazların önünde yakınlarından gelecek bir haberi bekliyor. Ancak deprem bölgelerindeki hava koşulları gerek enkaz altındakileri gerekse de dışardakileri oldukça zorluyor. Bir yandan hız kesmeyen artçı depremler korkutmaya devam ediyor.

Arabası olanlar, boş alanlara araçlarını park edip içinde ısınmaya çalışıyor. 

‘BENZİN YOK’

Büyük depremden bu yana artçı depremlerde nerdeyse hiç durmadı. Sık sık sallanıyoruz. Özellikle dün gece sabaha kadar devam etti sallantılar. Arabası olanlar, araba içlerinde bir şekilde ısınmaya çalışıyor. Ancak arabaların da benzini bitti. Şu an şehir genelindeki benzin istasyonlarında ne benzin ne mazot ne de oto gaz var. Bu da ciddi sıkıntı yaratmaya başladı.

Pazar gecesinden bu yana yemek yemeyen binlerce kişi var. Hava -6 derece ve yağan kar, zaman zaman tipiye dönüşüyor. Üzülerek söylüyorum ki, Malatya’da açlık halkın canına yetti. Ağır hasar alan binaların altında bulunan marketlerin camları kırılarak içeri giriliyor. İnsanlar, ihtiyaçlarını alıp çıkıyor. Arabayla gelip malzemesini alıp giden de oluyor. Kimisi kuru gıda kimisi de gıdanın yanı sıra çocuk bezi alıyor marketlerin içinden.

AFAD, çadır kurmaya başladı ancak çoğu kişi hala sokakta.

‘ÇADIR VAR AMA YETERSİZ’

Gıda kısıtlı. Bir ekmeği beş kişi bölüşüyor. Elektrik sürekli gidip geliyor. İletişim anlamında da ciddi sıkıntılar var. Enkaz altında binlerce kişi var ama kurtarma çalışması anlamında doğru düzgün bir çalışmadan bahsetmek mümkün değil. Yıkılmış binalar hiç el değmeden öylece bekliyor.

Sabah saatlerinde tek tük yardım haberleri almaya başladık. Ankara Büyükşehir Belediyesi ekmek ve battaniye yardımına başladı. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve heyeti ile birlikte yardımların dağıtımı yapılıyor. Ayrıca Van’dan çok sayıda araç geldi yardım malzemesi taşıyan.

Malatya Büyükşehir Belediyesi binasının yanındaki alana çadırlar kurulmaya başladı. Malatya’daki soğuk hava koşulları ve evsiz kalan insan sayısı düşünüldüğünde çadır sayısı da oldukça yetersiz görünüyor.

 

 

Etiketler Malatya deprem yardım