Ukrayna'da üniversite okuyan Gökakın zorlu tahliyeyi anlattı

Ukrayna'da savaşın başlamasıyla ulaşım ücretleri ve doların fiyatının ikiye katlandığını belirten Rasim Gökakın, Polonya ve Romanya sınırında onlarca kilometrelik araç kuyrukları oluştuğunu anlattı.

Google Haberlere Abone ol

Kübra Ay Ulutaş

Rasim Gökakın, Ukrayna’nın Odessa kentinde yazılım mühendisliği okuyan ve iki yıldır Ukrayna’da yaşayan Türkiyeli bir öğrenci. Gökakın, Rusya’nın askeri harekatı sonrasında Odessa’dan Romanya sınırına geçebilme imkanı bulan şanslı gruptan biri olduğunu söylerken, Ukrayna’da mahsur kalan Türkiye yurttaşlarının da hızla tahliye olmasını temenni ediyor.

Rasim Gökakın 

ÖNCE AİLESİNE MESAJ ATTI, SONRA HIZLA HAREKETE GEÇTİ

Rasim Gökakın, 24 Şubat günü sabaha karşı Odessa’da yaşadığı yurtta ödevlerini tamamlayıp telefonundan haberlere bakarken gördüğü ilk bilgi Rusya’nın fiilen Ukrayna’ya operasyon başlattığıyla ilgili. Gökakın, bu haberden kısa bir süre sonra kentte bomba seslerini işitmeye başladığını kaydediyor. Hatta bazı zamanlarda bombanın şiddetinden yurtlarının sarsıldığına da tanık olduğunu ekliyor. Gökakın, bu süreçte yaşadığı korkuyla aklına ilk gelen ailesi için hızlı biçimde onları çok sevdiğini söyleyen bir video çektikten sonra eline geçen tüm eşyalarını fırlatarak hazırladığı çantasıyla, Odessa’daki Türkiye Konsolosluğu'na arkadaşlarıyla beraber gitmek üzere harekete geçiyor.

TAKSİ UYGULAMASINDAKİ ÜCRET SANİYELER İÇİNDE 2 KATTAN FAZLA ARTTI

Gökakın, taksi uygulamasından çağırmaya çalıştıkları taksinin bin yedi yüz Grivnadan saniyeler içinde dört bin Grivnaya yani yaklaşık 2 bin liraya yükseldiğini ve hızlı biçimde tüm taksilerin dolduğunu aktarıyor. Zorlukla buldukları bir taksi sürücüsünün ise kendilerini Rusya milli marşıyla karşıladığını ve “İki balon patladı diye ülkeyi mi terk edeceksiniz ?” biçiminde alay ettiğini kaydediyor.

İLK GÜN RUTİN HAYAT DEVAM EDİYORDU

Gökakın, o gün Odessa’daki bomba seslerine rağmen kentteki rutin yaşamın devam ettiğini, balık tezgahlarının kurulduğunu hatta online olan matematik dersi hocasının kendilerine link atıp derse katılım zorunludur dediğini söylüyor.

Gökakın, Odessa’daki konsolosluk yetkililerinin kendileriyle ilgilendiklerini, sakinleştirdiklerini kaydediyor. Olası bir tahliye durumunda irtibata geçebilmeleri için iletişim bilgilerini aldıklarını ve güvenlikleri için evlerinden ya da sığınaklardan çıkmamalarını salık verdiklerini belirtiyor. Daha sonra kendisini Odessa’daki bir arkadaşının arayıp özel aracıyla Romanya sınırına geçeceğini bildirmesi üzerine konsolosluktan ayrılarak arkadaşının yanına gidiyor. Yanındaki arkadaşlarının vize nedeniyle yaşadıkları sorundan dolayı kendisine eşlik edemedikleri için kaldıklarını ekliyor.

DEZENFORMASYON HABERLERLE UKRAYNA-RUSYA ÇATIŞMASINA BAĞIŞIKLIK KAZANDIK

Gökakın, Ukrayna’da olan Türkiye yurttaşlarının son ana kadar çatışmanın ortasında kalıp bir anda evine, ülkesine dönmeye çabalamadığını zaten burada öğrenci ya da çalışan insanlar olduklarını hatırlatıyor. Bir yandan da Ukrayna’da son birkaç aydır sıklıkla çıkan Rusya bugün operasyon düzenledi, yarın operasyon düzenleyecek gibi dezenformasyon haberlere maruz kaldıklarını söylerken, “Amiyane tabirle bu duruma bağışıklık kazanmıştık” diyor.

AYNI GÜN İÇİNDE 30 GRIVNAYA ALINAN 1 DOLAR, 60 GRIVNAYA ÇIKTI

Rasim Gökakın, sınıra doğru hareket ederken kentteki ATM’lerin, benzin istasyonlarının, döviz bürolarının nerdeyse tamamında uzun sıralarla karşılaşıyor. Para çekmek istediğinde ATM’lerin en fazla 100 dolara kadar izin verdiğini, döviz bürolarında ise önceden 30 grivnaya alınan 1 doların, 60 grivnaya yükseldiğini görüyor. Odessa’dan Romanya sınırına kadar yaklaşık 200 km boyunca araç sırası olduğunu ve bazı insanların araçlarını bırakıp yürüyerek sınıra gittiklerini anlatıyor. Bu sıranın nedeninin sınırdan öncelikli geçiş hakkının Ukrayna yurttaşlarına verildiği için oluşan kargaşadan kaynaklı olduğunu belirtiyor.
.

SINIRDA BEKLERKEN YANLARINDA GETİRDİKLERİ ERZAKLA, SOĞUK HAVADA İDARE ETTİLER

Gökakın, Lviv’de öğrenci olan arkadaşının dün gece 24 saat sınırda bekledikten sonra Polonya’ya geçebildiğini söylüyor. Kendilerinin nispeten daha şanslı olduğunu ekleyen Gökakın, 7-8 saatlik bir bekleyişten sonra Romanya’ya girebildiklerini, insanların yanında getirdiği sınırlı erzaklarla, soğuk havada idare ettiğini anlatıyor. Romanya sınırından geçtikten sonra ise kendilerini Türk konsolosluğundan gelen yetkililerin karşıladıklarını ve sıcak içecek, gıda ve su yardımında bulunup transfer işlemlerini sağladıklarını kaydediyor.

HABERLERLEŞME İÇİN TELEGRAM YARDIMLAŞMA GRUBU KURULDU

Gökakın, Romanya’dan pazartesi günü Türkiye’ye dönecek olan ve Ukrayna’da kalan Türkiye yurttaşlarının da bir an önce ülkelerine dönmesini sağlayacak tahliye sürecinin başlatılmasını istiyor. Hâlâ Ukrayna’da kalan Türkiye yurttaşlarının birbirlerinden haberdar olması, yalnız olmadıklarını hissetmeleri ve resmi duyuruları paylaştıkları bir telegram yardımlaşma grubu kurduklarını ve kendisine ait @lvivogrenci kullanıcı adlı Instagram hesabındaki açıklamalar bölümünden ulaşabileceklerini söyleyip “Dilerim insanlara yardımcı olur” diyor.