Ukrayna ve Rusya'nın mutabakata vardığı tahıl sevkiyatı anlaşmasında neler var?

Ukrayna limanlarında bekleyen milyonlarca ton tahılın çıkarılmasıyla ilgili bugün İstanbul'da anlaşma imzalanacak. Karadeniz'de mayınlar nedeniyle gemiler için koridor açılması hedefleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının başladığı 24 Şubat'tan bu yana taraflar arasında ilk kez tahıl krizinde mutabakata varıldı.

Türkiye'nin arabuluculuğunda geçen hafta Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) heyetlerinin yer aldığı toplantıların ardından bugün İstanbul'da "Tahıl Sevkiyatı Anlaşması" imzalanacak. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Dolmabahçe Ofisi'nde saat 16:30'da imza töreni yapılacak. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in de imza törenine katılacağı açıklandı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Oleg Nikolenko Reuters haber ajansına verdiği demeçte, "Tarafların Karadeniz'deki ihracat yollarının güvenli bir şekilde işlemesini sağlayacak bir belge imzalayacağını" ifade etti.

ANLAŞMADA NELER VAR?

Anlaşma kapsamında ilk olarak Karadeniz'de Odessa başta olmak üzere limanlardan mayınlar nedeniyle ayrılamayan gemiler için koridor oluşturulması hedefleniyor. Buna göre, Pivdennyi ve Chornomorsk limanlarının da aralarında olduğu bölgelerden yaklaşık 80 geminin milyonlarca ton tahılı rehber gemiler aracılığıyla belirlenen güzergahtan çıkarması planlanıyor.

Anlaşmaya göre, taraflar söz konusu limanlardan anlaşma kapsamında ayrılacak gemilere herhangi bir saldırı yapılmayacağını taahhüt ederken Rus gemilerinin de gıda ürünleri ve gübresini Karadeniz'den çıkarırken saldırıya uğramasının önüne geçilmesi hedefleniyor. 
Ukrayna ise bunun için Rusya gemilerinin Ukrayna kara sularına girmemesi şartı koşuyor.

Ukrayna limanlarından ayrılan gemilerin kargolarının denetlenmesininin ise Türkiye'nin oluşturacağı noktalarda Rusya'nın da dahil olduğu ekipler tarafından yapılması öngörülüyor.  Anlaşma şartlarının uygulanıp uygulanmadığının İstanbul'da Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM heyetlerinden oluşan koordinasyon merkezi tarafından gözlemlenmesi amaçlanıyor. 

PUTİN TAHIL İHRACATI HEDEFİNİ AÇIKLAMIŞTI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran'ın başkenti Tahran'da 19 Temmuz'da katıldığı üçlü zirve sonrası Ukrayna tahılı kriziyle ilgili anlaşma şartlarını açıklamıştı. Putin, "Şöyle ki Ukrayna tahılının ihracına yardımcı olacağız ama Rus tahılının tedarikiyle ilgili tüm kısıtlamaların kaldırılacağı gerçeğinden hareket ediyoruz. İhracat potansiyelimiz 30 milyon ton tahıl, yılın sonunda bu 50 milyon ton olacak" demişti. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan Putin'in Tahran ziyaretiyle ilgili yapılan açıklamada ise "Ukrayna'nın Karadeniz limanlarından tahıl ihracatı hiçbir zaman engellenmedi. Aksine Karadeniz ve Azak Denizi'nde iki insani koridor açılması için çaba gösteriyoruz. Sorun, yüksek mayın tehlikesi ve Kiev'in gemilere ateş açma tehditleridir" denilmişti. (DIŞ HABERLER)