Üçlü zirveden sonra ortak açıklama: Askeri değil siyasi çözüm

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin katılımıyla yapılan üçlü zirvenin ardından, üç liderin ortak açıklaması yayınlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye, İran ve Rusya arasında düzenlenen, "Astana Formatında Yedinci Üçlü Zirve Toplantısı" sona erdi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin ev sahipliğindeki toplantıya, Reisi ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin katıldı.

Toplantıda Suriye'deki güncel durumun ele alındığı belirtildi.

SURİYE'NİN BAĞIMSIZLIĞI, BİRLİĞİ VE TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE BAĞLILIKLARINI BİLDİRDİLER

Üç liderin, "Suriye Arap Cumhuriyeti’nin egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve toprak bütünlüğü ile Birleşmiş Milletler Şartı’nın amaç ve ilkelerine olan kuvvetli bağlılıklarını" vurguladıkları açıklandı. 

Toplantıda "Suriye'nin çeşitli bölgelerindeki terör örgütlerinin ve bunlarla iltisaklı farklı isimler altındaki grupların artan varlık ve faaliyetleri" kınanırken "Suriye’nin egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün yanısıra komşu ülkelerin milli güvenliğini tehdit eden sınır ötesi saldırılar ve sızmalar dahil olmak üzere ayrılıkçı gündemlere karşı" durulması gerektiği vurgulandı.

Tarafların "Suriye'ye ait olması gereken petrol gelirlerinin yasadışı olarak ele geçirilmesine ve aktarılmasına" karşı olduklarını belirtildi.

Toplantıda ayrıca "İdlip Gerginliği Azaltma Bölgesi" de ele alındı. Taraflar "İdlip’le ilgili bütün anlaşmaların tam olarak uygulanması gerektiğini" vurgularken, bölgenin "içindeki ve dışındaki terörist grupların varlığı ve terörist faaliyetleri konusunda" endişelerini dile getirdi.

ASKERİ DEĞİL SİYASİ ÇÖZÜM

Taraflar, Suriye'de askeri çözümün olamayacağını, ihtilafın "Suriyelilerin öncülüğü ve sahipliğinde bir siyasi süreç yoluyla sona erdirilebileceğini" belirtti. Siyasi çözüm için de Anayasa Komitesi'nin önemi vurgulandı.

Toplantıda ayrıca "sığınmacıların güvenli ve gönüllü geri dönüşü" de ele alındı. Bu bağlamda uluslararası toplumdan daha çok yardım talep edildi.

İSRAİL'İN SALDIRILARI KINANDI

Taraflar İsrail'in Suriye’deki askeri saldırılarını kınadıklarını da açıkladı. Saldırıların, "uluslararası hukuku, uluslararası insancıl hukuku ve Suriye’nin egemenliğini ihlal ettiğini; bölgeyi istikrarsızlaştırdığını ve gerginliği tırmandırdığını" belirttiler.

Bir sonraki zirvenin Rusya Devlet Başkanı Putin’in daveti üzerine Rusya Federasyonu’nda gerçekleştirileceği açıklandı. (HABER MERKEZİ)