Tahran zirvesi dünya basınında: 'Ağır sıkletlerin bağları derinleşiyor'

Erdoğan ve Putin'in Tahran ziyaretleri dünya basınında geniş yer buldu. Rusya'nın Ukrayna savaşıyla birlikte Orta Doğu ülkeleriyle bağlarını daha da güçlendirmeye yöneldiği analizine yer verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Tahran'da katılacağı Suriye konulu zirve bugün yapılacak.

Türkiye, İran ve Rusya'nın Suriye'deki ihtilaflara çözüm amacıyla 2017'de başlattığı Astana görüşmeleri formatında yapılacak toplantıda, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine dönük operasyon sinyalleri ve bölgesel gelişmelerin ele alınması bekleniyor. Türkiye ve İran'dan heyetler ise bugün 7. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı'nda bir araya geldi.

PUTİN-HAMANEY GÖRÜŞMESİ YAPILACAK

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarını başlattığı 24 Şubat'tan bu yana Rusya lideri Vladimir Putin'in gerçekleştirdiği ikinci yurt dışı ziyaretinde ise İran dini lideri Ali Hamaney'le bir araya gelmesi planlanıyor. Putin'in ise Tahran'da görüşeceği Erdoğan'la Ukrayna tahılı krizini ele alacağı, İstanbul'da bu hafta devam etmesi planlanan Ukrayna tahılı görüşmeleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunacağı belirtiliyor. 

RUSYA DIŞİŞLERİ: TAHIL İHRACATI ENGELLENMİYOR

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise Putin'in Tahran ziyaretiyle ilgili yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'nın dünyaya tahıl ihracatını engellemediğine dikkat çekti, "Birleşmiş Milletler (BM) istatistiklerine göre dünya çapında 800 milyon ton tahıl üretiliyor, bu nedenle 20 milyon ton Ukrayna tahılı krizi kökten çözemez" ifadelerine yer verdi. Açıklamada, "Ukrayna'nın Karadeniz limanlarından tahıl ihracatı hiçbir zaman engellenmedi. Aksine Karadeniz ve Azak Denizi'nde iki insani koridor açılması için çaba gösteriyoruz. Sorun, yüksek mayın tehlikesi ve Kiev'in gemilere ateş açma tehditleridir" denildi.

TAHRAN ZİRVESİ DÜNYA BASININDA

Tahran'da bugün gerçekleşen ziyaretler dünya basınında farklı analizlerle geniş yer buldu.

Reuters haber ajansı, ABD Başkanı Joe Biden'ın Orta Doğu ülkelerine ziyaretinin akabinde İran'ın Kremlin'le stratejik bağlarını güçlendirme çabalarını artırdığını belirtti. Ajansa konuşan üst düzey bir İranlı yetkili, "Tahran, Washington'ın bölgesel müttefiklerine karşı Moskova'nın desteğini sağlamaya çalışıyor" dedi. Haberde, Putin'in Tahran ziyaretinin, İran'ın Rusya'ya Ukrayna'da kullanılmak üzere insansız hava aracı vereceği iddiaları gündemdeyken gerçekleştiğine dikkat çekildi.

AP: TÜRKİYE, RUSYA PAZARINA GÜVENİYOR

Associated Press (AP) ise "Bölgesel ağır sıkletlerin bağları derinleşiyor, Putin'in İran ziyareti ABD ve Avrupa'ya meydan okumanın bir parçası olarak görülüyor" analizine yer verdi. Rusya'ya göre İran'ın "potansiyel bir askeri ve ticari ortak" olduğu vurgulanan haberde, Rus yetkililerin son haftalarda İran'da insansız hava araçlarını denetlediği ziyaretlerde bulunduğu iddiasına yer verildi. Haberde, Erdoğan'ın Putin'le yapacağı görüşmeyle ilgili ise "Tahran, Putin'e Ukrayna tahılı krizinde müzakerelere yardımcı olmaya çalışan Erdoğan'la görüşme olanağı da sunuyor. NATO üyesi olan Türkiye, Azerbaycan, Libya ve Suriye'deki kanlı çatışmalarda Rusya karşısında konumlansa da Kremlin'e uygulanan yaptırımlara katılmadı, para biriminin hızla değer kaybetmesiyle boğuşan Türkiye aynı zamanda Rusya pazarına güveniyor" denildi.

RT: TÜRKİYE, UKRAYNA KRİZİNDE TERCİH EDİLEN ÜLKE

Russia Today (RT) Putin'in Ukrayna savaşı sonrası Tahran ziyaretinin Orta Doğu ülkeleriyle ilişkilerinde de önemli bir eşik olduğuna dikkat çekti. Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi Üyesi Dmitri Trenin imzalı makalede, Rusya'nın Orta Doğu ve Kuzey Afrika'yı kapsayan MENA bölgesiyle ilişkilerinin önemine dikkat çekilerek "Rusya bölgesel aktörleri küçümsemedi, düşmanlaştırmadı, kendi ulusal çıkarlarına odaklandı ve bu şimdiye dek işe yaradı. Rusya'nın Orta Doğu'daki sicili kusursuz olduğu için değil. Kremlin'e göre Rusya'ya karşı olmamak, dostça davranmak anlamına geliyor. Orta Doğu ülkelerinin Rusya'yı hedef alan ABD önderliğindeki yaptırımlara katılmayı reddetmesi de birincil önemde" denildi. Türkiye'nin ise Moskova-Kiev temasları için tercih edilen bir ülke haline geldiği de ifade edilen yazıda, Rusya'nın ilerleyen günlerde de Türkiye ve İran ile ilişkileri güçlendirme hedefine devam edeceği yorumu yapıldı.

TASS ise Putin'in Tahran programına yer verdi. Buna göre, Putin bugün İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la ayrı ayrı görüşmeler yapacak. Suriye konulu toplantının akşam saatlerinde yapılacağı, toplantı sonrası liderlerin gazetecilere açıklamalarda bulunacağı belirtildi.

BBC: ZİRVE, UKRAYNA TAHILI KRİZİ İÇİN FIRSAT SUNABİLİR

BBC Rusya lideri Putin'in Tahran ziyaretinin İran'la ilişkileri derinleştirme fırsatı sunduğunu vurguladı. Haberde, Erdoğan'ın Türkiye'nin yaklaşık 30 kilometre güvenli sınır hattı oluşturma planını içeren Suriye'nin kuzeyine operasyon sinyallerine de yer verilirken Ukrayna tahılı kriziyle ilgili ise "Toplantı, Türk lidere, Rus ve Ukraynalı liderler arasında 22 milyon ton tahılın ihracatını sağlayan bir anlaşma için fırsat sunabilir" denildi.

Independent ise Tahran zirvesinde Suriye'nin ana konu olmasına rağmen Ukrayna kriziyle ilgili daha fazla görüşme yapılmasının beklendiği görüşüne yer verdi. Haberde, "Suriye, beş yıllık diplomatik çabanın parçası olarak toplantının ana konusu görünüyor. Ancak son aylarda Suriye'yle ilgili ivme içeren çok az gelişme yaşandı. ABD'nin İran'ın nükleer programını hedef alması ve Rusya'yı tecrit etme amaçlarını ilan etmesiyle birlikte Rusya için Tahran'da güvenlik konusu ön plana çıkacaktır" denildi. 

EL CEZİRE: MOSKOVA DAHA GÜÇLÜ BAĞLAR İSTİYOR

El Cezire kanalı ise Tahran zirvesinde Ukrayna kriziyle ilgili gelişmelerin öne çıkmasının beklendiği analizine yer verdi. Habere göre, Washington merkezli jeopolitik risk danışmanlık şirketi Gulf State Analytics'in başkanı Giorgio Cafiero, Putin ve Erdoğan'ın İran ziyaretini “Doğu-Batı" cephelerinden değerlendirmek gerektiği görüşünü paylaştı, "Moskova, Ukrayna savaşı şiddetlenirken ve Batı yaptırımlarından zarar görürken, Batılı olmayan ülkelerle daha güçlü bağlar arıyor" dedi. 

İRAN BASINI: ERDOĞAN HAMANEY'LE GÖRÜŞTÜ

Press TV, İran'ın Erdoğan'ın Tahran ziyaretiyle "Suriye'nin kuzeyine yönelik olası operasyon planını önlemek" istediğine dikkat çekti. İran'ın söz konusu operasyon planına "bölgeyi daha fazla istikrarsızlaştıracağı" tepkisi verdiği hatırlatılan haberde, Suriye hükümetinin de Türkiye'nin ülke topraklarına dönük saldırılarını kınadığı ve Rusya'nın da Türkiye'den Suriye'ye saldırmaktan “kaçınmasını” istediği belirtildi. 

Iran Press ise dini lider Ali Hamaney ile Erdoğan'ın bugün Tahran'da yaptığı görüşmeye yer verdi. Haberde, Suriye'yle ilgili Astana formatında tarafların "Suriye'nin ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiği" yönünde bildirinin imzacısı olduğu hatırlatıldı. (DIŞ HABERLER)