Ukrayna ve Rusya NATO'nun kararını tartışıyor: Zelenskiy çatışmalara NATO'yu dahil etmek istiyor

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, NATO'nun Ukrayna'yı uçuşa yasak bölge ilan etmeme kararı üzerine açıklama yaptı. Lavrov, Ukrayna lideri Zelenskiy'in "NATO'yu çatışmalara dahil etmek istediğini" söyledi

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - NATO'nun Brüksel'deki karargahında dün yapılan dışişleri bakanları toplantısından Ukrayna'nın uçuşa yasak bölge ilan edilmesi kararı çıkmaması üzerine Kiev'den tepkiler sürerken Moskova'dan da "NATO'yla çatışma istemiyoruz" açıklaması geldi.

'KIZGINLIK DOLU AÇIKLAMALAR İYİMSERLİK KATMIYOR'

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in NATO ile Rusya arasında olası bir çatışmayı kışkırtmaya çalıştığını ancak Moskova'nın böyle bir isteği olmadığını belirtti. Konuya ilişkin açıklamasında, "Sayın Zelenskiy'in sürekli kızgınlık dolu açıklamaları iyimserlik katmıyor” diyen Lavrov, Ukrayna liderinin NATO’nun uçuşa kapalı bölgeye istekli olmaması üzerine yaptığı son açıklamayı şöyle yorumladı:

“Hamilerine biraz kaba davrandı ve onları eylemsizlikle suçladı. Ve şöyle bir soru ortaya çıkıyor. Onun umduğu gibi NATO'nun onu savunmamasına çok üzüldüyse, demek ki çatışmanın müzakereler yoluyla değil, bu hikayeye NATO'yu dahil ederek çözülmesini umuyordu. Demek ki hala çatışmayı kışkırtma eğiliminde.”

NATO'YA TEPKİLER: ÖLENLER SİZİN YÜZÜNÜZDEN ÖLÜYOR, RUSYA'YA BOYUN EĞDİNİZ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, NATO'nun Ukrayna'yı uçuşa yasak bölge ilan etmeyi reddetmesine ilişkin, "NATO, Ukrayna kentlerinin daha fazla bombalanması için yeşil ışık yaktı" tepkisi vermişti. Zelenskiy, "NATO ülkelerinin, güya Ukrayna üzerindeki gökyüzünü uçuşa kapatmakla Rusya'nın NATO'ya karşı doğrudan saldırganlığını kışkırtacağı yönünde bir masal oluşturduklarına inanıyoruz. Bu, kendi kendine hipnoz. Bugünden itibaren ölenlerin hepsi sizin yüzünüzden ölüyor" ifadelerini kullanmıştı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da Ukrayna devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, NATO'yu "Rusya'ya boyun eğmek" ile suçlamış, NATO'nun "Ukraynalıların daha önce hayal ettiği güç olmadığını" söylemişti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Dışişleri Bakanları toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Ukrayna'da uçuşa yasak bölge oluşturmak, Ukrayna hava sahasına NATO uçakları göndermek Rus uçaklarını vurmak anlamına geliyor" demişti. (DIŞ HABERLER)