Ukrayna: Rusya'nın tahıl koridoru anlaşması kararı çelişkili

Ukrayna, BM ve ABD, Rusya'nın Karadeniz'deki tahıl koridoru anlaşmasının 60 günlüğüne uzatılmasını desteklemesi hakkında açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi ve ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Türkiye ve BM'nin arabuluculuğunda imzalanan ve uzatılmaması durumunda 18 Mart'ta süresi dolacak olan Karadeniz'deki tahıl koridoru anlaşması hakkında açıklamalarda bulundu. 

AA'nın haberine göre, Rusya'nın BM yetkilileri ile anlaşmanın uzatılmasına yönelik dün (13 Mart) başlayan müzakerelerde anlaşmanın 60 günlüğüne uzatılmasından yana görüş bildirmesinin ardından Ukrayna Altyapı Bakanı Kubrakov, bu kararı 'çelişkili bulduklarını söyledi. Twitter hesabından bir açıklama yapan Kubrakov, Rusya'nın anlaşmayı 'sadece 60 günlüğüne bir kez daha uzatılmasına itiraz etmediklerine' dair açıklamasını hatırlatarak, "Bu, Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından imzalanan belgeyle çelişiyor. Girişimin garantörleri olarak BM ve Türkiye'nin resmi pozisyonunu bekliyoruz" dedi.

BM: TAHIL KORİDORU, KÜRESEL GIDA GÜVENLİĞİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

BM Cenevre Ofisi de konuyla ilgili bir açıklama yaparak anlaşmanın uzatılması için Rusya ile yapılan müzakereler kapsamında dün BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) Genel Sekreteri Rebeca Grynspan ile BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths'in Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin liderliğindeki üst düzey bir heyetle bir araya geldiğini kaydetti.

'Guterres'in BM'nin Karadeniz Tahıl Girişimi'nin yanı sıra Rus gıda ve gübre ihracını kolaylaştırma çabalarına tamamen bağlı kaldığı' ifade edilen açıklamada, "Tahıl Koridoru Anlaşması'nın devamı, küresel gıda güvenliği için çok önemlidir çünkü tahıl ve gübre fiyatları ile erişilebilirliği savaş öncesi seviyelere gelmedi" ifadelerine yer verildi. 

'BM'NİN DESTEĞİ, KÜRESEL TEPKİNİN BİR PARÇASI'

BM'nin, Rusya tarafından yapılan 18 Mart'ta sona erecek tahıl koridoru anlaşmasının sadece 60 gün süreyle bir kez daha uzatılmasına itiraz etmediği yönünde açıklamayı not ettiğine dikkat çekilen açıklamada, "BM Genel Sekreteri, BM'nin Karadeniz Tahıl Girişimi'nin bütünlüğünü korumak ve sürekliliğini sağlamak için mümkün olan her şeyi yapacağını teyit etti. BM'nin İstanbul'da yapılan anlaşmalara verdiği destek, bir neslin yaşadığı en ciddi yaşam maliyeti krizine verilen küresel tepkinin bir parçasıdır" denildi.

Tahıl koridoru anlaşmasının, 24 milyon ton tahılın ihracatına imkan tanıdığı belirtilen açıklamada, "Tahıl Koridoru Anlaşması'nın devamı, küresel gıda güvenliği için çok önemlidir çünkü tahıl ve gübre fiyatları ile erişilebilirliği savaş öncesi seviyelere gelmedi. Bu durum özellikle gelişmekte olan ülkelerde zorluklara neden oluyor" değerlendirmesinde bulunuldu.

ABD: ANLAŞMANIN SÜRESİ UZATILMALI VE KAPSAMI GENİŞLETİLMELİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da dün yaptığı günlük basın toplantısında konuya değinerek, 'Karadeniz Tahıl Sevkiyatı Girişimi'nin uzatılmasına yönelik müzakerelerinin kritik noktada bulunduğunu, dünyanın bu girişime ihtiyacı olduğunu' söyledi. 'Anlaşmanın imzacılarının müzakerelere ilişkin değerlendirmelerine girmeyeceğini' belirten Price, “Müzakerelerde kritik bir noktadayız. Girişimin uzatılması tüm tarafların rızasını gerektiriyor ve Genel Sekreter bunun üzerine çalışıyor” dedi.

Karadeniz Tahıl Sevkiyatı Girişimi konusundaki pozisyonlarının açık olduğunu kaydeden Price, “Dünyanın buna ihtiyacı var. Süresinin uzatılması ve kapsamının genişletilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi. Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ile tahıl ve tahıl ürünleri sevkiyatının bölgede durduğunu ve bunun dünyadaki gıda fiyatlarını yüzde 30 artırdığını dile getiren Price, Birleşmiş Milletler, Türkiye, Ukrayna ve Rusya’nın işbirliği ile milyonlarca tonluk tahılın dünya piyasasına sürüldüğünü hatırlattı.

Price, bir süredir Rusya’nın tahıl ihracatının savaş öncesi seviyesine ulaştığını ifade ederek, Moskova’nın tahıl ve gübre ihracatının engellendiği iddialarının doğru olmadığını söyledi. Sözcü, ABD’nin ayrıca Rus tahıl ve gübre ihracatını yaptırımlardan muaf tuttuğunu da hatırlattı. (DIŞ HABERLER)