Çavuşoğlu: Tahıl anlaşmasının yenilenmesi için çaba gösteriyoruz

Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen BM En Az Gelişmiş Ülkeler 5'inci Konferansı'nda konuşan Çavuşoğlu, tahıl anlaşmasının uzatılması için yoğun çaba sarf ettiklerini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) En Az Gelişmiş Ülkeler 5'inci Konferansı'nın (EAGÜ-V) ilk gününe Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı temsilen katıldı. AA'nın aktardığına göre Çavuşoğlu, "En az gelişmiş ülkelerin sosyal, ekonomik ve çevresel kalkınmadan yararlanmasını sağlayacak bir ortaklıktan, küresel ekonomik ve mali sistemin eşitsizliği daha da derinleştirmesini engelleyecek bir işbirliğinden, en az gelişmiş ülkelerin kendi sınırlarının çok ötesinde alınan kararlar yüzünden geride kalmamasını sağlayacak bir taahhütten bahsediyoruz. Bu konuda hem Katar hem de BM’nin üstün gayretlerini takdirle karşılıyoruz" diye konuştu.

'YARDIM ELİNİN BÜYÜK BİR FEDAKARLIK OLDUĞUNU BİLİYORUZ'

Türkiye'nin 6 Şubat'ta iki büyük depremle sarsıldığını kaydeden Çavuşoğlu, dayanışmanın kendilerine güç verdiğini söyledi. Çavuşoğlu, en az gelişmiş ülkelerin, zor günlerinde Türkiye'ye ilk destek veren ve dayanışma gösteren ülkeler arasında olduğuna dikkati çekerek, "Bize uzanan bu yardım elinin, başlı başına büyük bir fedakarlık olduğunu biliyoruz. Şunu bilmenizi istiyoruz, Türk milleti bunu asla unutmayacak. Deprem sonrası sergilediğiniz bu dayanışma, kalben en gelişmiş ülkeler olduğunuzu bir kez daha gösterdi" değerlendirmesinde bulundu.

'EN AZ GELİŞMİŞ ÜLKELERİ KENDİ KADERİNE TERK EDEMEYİZ'

Doha'daki bu toplantının uluslararası sistemin baş döndürücü bir hızla değiştiği döneme denk geldiğine işaret eden Çavuşoğlu, en az gelişmiş ülkelerin bu değişimlere karşı en kırılgan konumda bulunduklarını ve bu ülkelerin kalkınmasını ve gelişimini desteklemenin ortak sorumlulukları olduğunu vurguladı. Bakan Çavuşoğlu, "Türkiye, en az gelişmiş ülkelerin uzun süreden beri kararlı bir destekçisi olarak üzerine düşeni yapıyor ve yapacak" dedi.

 

Bakan Çavuşoğlu, "En az gelişmiş ülkeleri kendi kaderlerine terk edemeyiz. Gecikmeden, hemen şimdi eyleme geçmemiz gerekiyor. Her şeyden evvel, gıda güvenliği büyük önem arz ediyor" ifadelerini kullandı.

'TAHIL ANLAŞMASI, BÜTÜN HANE HALKLARINA KATKI SAĞLADI'

21. yüzyılda açlığı sonlandırmaya halen bu kadar uzak olunmasının utanç kaynağı olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, Türkiye'nin BM ile hayata geçirdiği İstanbul Tahıl Girişimi'nin küresel gıda fiyatlarını düşürerek başta en az gelişmiş ülkeler olmak üzere bütün dünyada hane halklarına katkı sağladığını söyledi. Çavuşoğlu, bu girişimin kesintisiz şekilde uygulanması ve uzatılması için yoğun çaba sarf ettiklerini belirtti.

Bakan Çavuşoğlu, öte yandan "aralarında dijital ve teknolojik bir uçurumla bölünmüş iki ayrı dünya olmayı" kabul edemeyeceklerini vurguladı.

'İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDEN EN FAZLA ETKİLENEN ÜLKELER'

Sürdürülebilir ve kapsayıcı toparlanma için son "Eylem On Yılı"nda olduklarını kaydeden Çavuşoğlu, "Kaybedecek vaktimiz yok. Son olarak, kalkınmayı engelleyen kısır döngüleri kırmamız gerekiyor. Küresel ekonomik ve finans sistemi reforme edilmeli. İklim değişikliğiyle mücadele için de yeni yöntemler bulmamız lazım. En az gelişmiş ülkeler iklim değişikliğine sebep olmamalarına rağmen en çok etkilenen ülkeler haline geldi" diye konuştu.

Doha Eylem Programı'nın İstanbul Programı'nın taahhütlerini sürdürdüğünü ve dayanıklılık inşası için ümit vadettiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, herkesi bu programı benimsemeye ve küresel çaptaki gayretleri arttırmaya davet etti. (DIŞ HABERLER)