Ukrayna: Tahıl anlaşmasını uzatma çağrımıza Türkiye ve BM'den yanıt gelmedi

Ukrayna, 18 Mart'ta sona erecek tahıl koridoru anlaşmasının uzatılması talebini Türkiye ve BM'ye ilettiğini, fakat henüz bir yanıt gelmediğini duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in (BM) arabuluculuğunda imzalanan tahıl anlaşmasının sona ereceği 18 Mart tarihi yaklaşırken, Kiev yönetiminin BM ve Türkiye'ye anlaşmanın uzatılması talebini bir mektup ile ilettiği ancak 'talebe yanıt alamadığı' ileri sürüldü. 

Reuters haber ajansına açıklamalarda bulunan bir Ukrayna hükümet kaynağı, Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye'nin arabuluculuğunda Temmuz 2022'de imzalanan tahıl koridoru anlaşmasının sona ereceği 18 Mart öncesinde BM ve Türkiye'ye anlaşmanın uzatılması talebini bir mektup ile ilettiklerini söyledi. Hükümet kaynağı, bu taleplerine henüz bir yanıt almadıklarını aktardı.

Ajansın haberine göre, Ukrayna tarafı, tahıl koridoru anlaşmasını uzatmak üzere müzakerelerin başlaması için BM ve Türkiye'den talepte bulundu. Ukrayna hükümet kaynağı, ilk kez Kasım 2022'de uzatılan tahıl koridoru anlaşmasına ilişkin açıklamasında, "18 Mart çok yakın bir tarih olduğu için bu konuyla ilgilenmeye başlamayı talep eden bir mektup gönderdik fakat henüz bir geri dönüş almadık" ifadelerini kullandı.

ANLAŞMA UZATILMAZSA 18 MART'TA SONA ERECEK

Ukrayna'nın Yeniden İnşa Bakan Yardımcısı Yuriy Vaskov da geçtiğimiz hafta Reuters'a verdiği demeçte, 'Kiev yönetiminin tüm tarafları anlaşmayı uzatmaya çağırdığını, anlaşmanın en az bir yıl daha uzatılmasını istediklerini ve anlaşmanın Mykolaiv'deki limanları kapsamasını da talep ettiklerini' aktarmıştı. 

Eğer taraflar arasında bir anlaşma sağlanamazsa tahıl koridoru anlaşması 18 Mart 2023 tarihinde sona erecek. AA'nın derlediği verilere göre, 23 Şubat 2023 tarihi itibariyle Karadeniz'deki tahıl koridoru üzerinden 759 gemi Ukrayna limanlarından kalkış yaptı ve bu kapsamda toplam 21 milyon 977 bin 443 ton yük taşındı. (DIŞ HABERLER)