Guterres, Zelenskiy ile tahıl koridoru anlaşmasının uzatılmasını görüşecek

BM Genel Sekreteri Guterres’in sözcüsü Dujarric, Guterres’in 18 Mart’ta süresi dolacak tahıl koridoru anlaşmasının uzatılmasını görüşmek için Ukrayna lideri Zelenskiy ile bir araya geleceğini duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in sözcüsü Stephane Dujarric, BM ve Türkiye’nin girişimiyle Ukrayna ve Rusya ile imzalanan tahıl koridoru anlaşması hakkında açıklama yaptı. Dujarric, Guterres’in 18 Mart’ta süresi dolacak anlaşmanın uzatılmasını görüşmek üzere 8 Mart’ta Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile bir araya geleceğini duyurdu.

Reuters’ın haberine göre, BM Sözcüsü Dujarric, konuyla ilgili açıklamasında, “Genel Sekreter, Ukrayna’ya geçmek üzere Polonya’ya şimdi vardı” bilgisini paylaştı. Dujarric, Guterres’in anlaşmanın devamını ‘tüm yönleriyle’ ele alacağını aktardı. 

UKRAYNA, ‘MEKTUBUMUZA YANIT ALAMADIK’ DEMİŞTİ

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e Ukrayna ziyaretinde İnsani İşlerden Sorumlu BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths ve tahıl koridoru anlaşması müzakerelerini yürüten BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı Genel Sekreteri Rebeca Grynspan eşlik ediyor. 

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Ukrayna tahılının ülke limanlarından ayrılamaması üzerine, BM ve Türkiye’nin arabuluculuğunda Temmuz 2022’de imzalanan tahıl koridoru anlaşması ilk olarak Kasım 2022’de uzatılmıştı. Anlaşma, eğer yeni bir uzatma kararı alınmazsa 18 Mart’ta sona erecek. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Rus yetkililer, anlaşmanın uzatılabilmesi için kendi tarım ihracatlarının önündeki engellerin kaldırılması gerektiği sinyalini vermişti. 

1 Mart’ta Reuters’a konuşan Ukrayna hükümetinden üst düzey bir kaynak ise Kiev yönetiminin BM ve Türkiye'ye anlaşmanın uzatılması talebini bir mektup ile ilettiğini, ancak 'talebe yanıt alamadığını’ ileri sürmüştü.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da 5 Mart’ta bir açıklama yaparak 'anlaşmanın küresel gıda fiyatlarını düşürerek başta en az gelişmiş ülkeler olmak üzere bütün dünyada hane halklarına katkı sağladığını, bu girişimin kesintisiz şekilde uygulanması ve uzatılması için yoğun çaba sarf ettiklerini' söylemişti. (DIŞ HABERLER)