Ukrayna-Rusya gerilimi 'şimdilik' yatışıyor

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna'nın son gerilime gerekçe gösterdiği askerlerin tatbikatlarını tamamlayarak üslerine çekileceğini açıkladı. Ukrayna'dan "Gerilim azalıyor" açıklaması geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna ile Rusya arasında geçtiğimiz haftalarda tırmanan, Amerikan ve İngiliz savaş gemilerinin Boğazlardan geçerek Karadeniz'e gideceği iddiasıyla Türkiye'de de yakından izlenen gerilim, Moskova'nın Ukrayna sınırındaki askerlerini geri çekeceği açıklamasıyla yatışma yoluna girdi. Ordunun bölgedeki tatbikatını denetlemek için Kırım'a giden Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, askerlerin 1 Mayıs itibarıyla üslerine geri döneceğini açıkladı. Ukrayna'dan da "Sınırımızdaki askerlerin azaltılması gerilimi orantılı bir şekilde düşürüyor" açıklaması geldi.

'DENETİM BAŞARIYLA SONUÇLANDI'

Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Kırım'dan yaptığı açıklamada Ukrayna sınırınırın yakınında bulunan güney ve batı birliklerinin 'ani denetim'i başarıyla tamamladığını söyledi. "Askerler ülke için güvenilir bir savunma sağlayacaklarını gösterdiler" diyen Şoygu, söz konusu birliklerin denetiminin son bulduğunu ve 1 Mayıs'a dek kalıcı üslerine döneceklerini söyledi.

'NATO TATBİKATI SIRASINDA MÜDAHALEYE HAZIR OLUN'

Bununla birlikte Şoygu, NATO'nun hazırlandığı Defender Europe 2021 tatbikatı öncesinde orduya verdiği emirler dikkat çekti. NATO'nun Polonya, Slovakya, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan'da koordinasyon merkezleri kurduğunu, ana koalisyon gruplarından birini Karadeniz'e konuşlandırdığını ve Yunanistan limanlarına silah, asker ve özel teçhizat getirildiğini söyleyen Şoygu, Rusya ordusunun bu tatbikat sırasında olumsuz bir durum yaşanması halinde hızla yanıt vermeye hazır olması gerektiğini söyledi.

ZELENSKY'DEN AÇIKLAMA

Rusya'nın birlikleri üslerine çekme kararı, Ukrayna'da olumlu karşılandı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, asker sayısının azaltılmasının gerilimi azalttığını söyledi. Zelensky Twitter'dan yaptığı açıklamada askeri mevcudiyetin azaltılması ve Donbas'taki durumun sakinleşmesi yönündeki bütün adımları memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Ukrayna hükümeti Rusya'nın sınıra asker yığdığı gerekçesiyle tepki göstermiş, Zelensky NATO'dan üyelik için bir yol haritası hazırlanmasını talep ederken Batılı ülkeler Moskova'ya tepki göstermişti. ABD ve İngiltere'nin Karadeniz'e savaş gemileri göndereceği iddiası ise hayata geçmedi. Moskova ise krizin başından bu yana Ukrayna sınırındaki askeri hareketliliğin saldırgan bir amaç taşımadığını savunuyordu. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Rusya Ukrayna NATO