Ukrayna için 'Kuş Koalisyonu' kuruluyor: Hollanda ve Danimarka liderlik edecek

Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov, ülkesine F-16 savaş uçağı temini ve pilotların eğitimi konusunda 'Kuş Koalisyonu' adını verdikleri bir konsorsiyum kurulacağını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, Rusya ile savaşın bir yılı aşkın süredir devam ettiği ülkesine F-16 savaş uçağı temini ve pilotların eğitimi konusunda 'Kuş Koalisyonu' adını verdikleri bir konsorsiyum kurulacağını duyurdu. 

NATO Savunma Bakanları Toplantısı kapsamında yapılan NATO-Ukrayna Komisyonu ve Ukrayna Savunma Temas Grubu için Brüksel'deki NATO karargahına gelen Reznikov, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile gazetecilere açıklamada bulundu. "Bugün Kuş Koalisyonu adı verilen savaş uçağı koalisyonu hakkında çok önemli haberler aldım" diyen Reznikov, "Eğitimlerin başlayacağı ve savaş uçakları koalisyonunun oluşumu konusunda bugün ortaklarımızın taahhütlerini aldık. Bu, F-16'larla başlıyor. Hollanda ve Danimarka liderlik edecekler ve başka ülkeler de katılacak" ifadelerini kullandı.

'SİLAHLI KUVVETLERİMİZ AVRUPA'NIN DOĞU KALKANI OLACAK'

AA'nın haberine göre, Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov, daha önce tanklar, hava savunma ve topçu sistemleri koalisyonunun kurulduğunu, şimdi savaş uçağı koalisyonu ile Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin Avrupa'nın 'doğu kalkanı' olacağına inandığını söyledi.

Rusya ile savaşın 24 Şubat 2022'den bu yana devam ettiği Ukrayna'nın bir süredir talep ettiği F-16 savaş uçaklarını kullanacak Ukraynalı pilotların eğitimi konusunda Polonya, Norveç, Belçika ve Portekiz gibi bazı ülkelerin istekli olduğu açıklanmıştı.

DÖRT ÜLKEDEN DESTEK AÇIKLAMASI

Brüksel'de düzenlenen Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısında bir araya gelen İngiltere, ABD, Danimarka ve Hollanda Savunma Bakanlıkları da Ukrayna'ya orta ve kısa menzilli hava savunma sistemleri desteğinde bulunacaklarını duyurdu. Dört ülke, yaptıkları ortak açıklamada, 'Rusya'nın artan hava saldırıları karşısında Ukrayna'ya hava savunma sistemleri desteğinin öncelik taşıdığını' belirtti. Ukrayna'ya yüzlerce kısa ve orta menzilli hava savunma sistemi füzesi ile ilintili sistemler vereceğini açıklayan dört ülke, bu ekipmanların Ukrayna'ya, karşı saldırısında önemli bir güç kazandıracağını kaydetti.

ALMANYA: UKRAYNA'YI GELECEKTE NATO'DA GÖRÜYORUZ

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius da NATO Savunma Bakanları toplantısı için gittiği Belçika'nın başkenti Brüksel'de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ukrayna'yı gelecekte NATO'da kendileriyle birlikte gördüklerini söyleyen Pistorius, ülke topraklarında savaş olduğu sürece Ukrayna'nın ittifaka kabul edilmesinin söz konusu olamayacağına dikkat çekti. Pistorius, "Aslında herkes de bu konuda hemfikir" ifadelerini kullandı.

Pistorius, görev süresi sona erecek NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in görevinin bir süre daha uzatılmasına açık olduğunu da ifade etti. Yeni bir genel sekreter ismi üzerinde anlaşmaya varılamaması halinde ittifakın genel sekretersiz kalamayacağını belirten Almanya Savunma Bakanı Pistorius, bu nedenle özellikle de Stoltenberg ile işbirliğini takdir ettiği için görev süresinin uzatılmasından yana olacağını söyledi. (DIŞ HABERLER)