Lavrov: Ordumuz Ukraynalı pilotlara F-16 eğitimine yanıt verme imkanına sahip

Batılı ülkelerin Ukraynalı pilotlara F-16 eğitimi verme planı sorulan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Rusya ordusunun buna karşılık verecek kabiliyete sahip olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus ordusunun Batılı ülkelerin Ukraynalı pilotlara F-16 savaş uçaklarını kullanma eğitimi verme planına "karşılık verme" imkanına sahip olduğunu belirtti.

Sputnik Türkiye'de yer alan habere göre, Kenya’nın başkenti Nairobi’ye çalışma ziyaretinde bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, düzenlenen basın toplantısında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Batılı ülkelerin Ukraynalı pilotlara F-16 uçaklarını kullanma eğitimi verme planları sorulan Lavrov, "Bizim yanıtımıza gelince, silahlı kuvvetlerimizin buna karşılık verecek kabiliyette olduğundan hiç şüphem yok" dedi.

Danimarka ve Hollanda'nın da aralarında bulunduğu bazı Avrupa ülkelerinin "ABD'yi memnun etmek için bu konuda ön saflarda yer almaya çalıştığını" söyleyen çeken Lavrov, "Burada her şeyden önce hegemonu memnun etme arzusu var. Bu ülkeler Avrupa meselelerinde Washington'un çizgisini aktif olarak yürütüyor” diye konuştu.

Türkiye, Ukrayna, Rusya ve BM arasında 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da yapılan ve daha önce iki kez uzatılan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na da değinen Lavrov, "Karadeniz girişiminin akıbetine gelince, her şey olduğu gibi kalırsa, ki görünüşe göre böyle olacak, anlaşmanın artık işlemediği gerçeğine göre hareket etmek gerekecek" diye konuştu.

Anlaşmanın hükümlerine göre Ukrayna tahılının en fakir ülkelere ihraç edilmesi gerektiğini, ancak ‘ihraç edilen 30 milyon tonun yüzde üçünden daha azının en fakir ülkelere ihraç edildiğini’ belirten Lavrov, sürecin çok ağır ilerlediğini ve bu bakımdan Avrupa Birliği'nin ve üyelerinin eylemlerini gıda güvenliği alanındaki görevlerin "doğrudan baltalanması" olarak değerlendirdiklerini ifade etti.