Ukrayna: Çin’in önerdiği barış değil savaşı dondurmak

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Podolyak, Rusya-Ukrayna savaşının 1’inci yılında Çin’in ‘Ukrayna krizinin siyasi çözümü’ için önerilerini sunduğu ‘tutum belgesi’ne yanıt verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Mihail Podolyak, Çin’in Rusya-Ukrayna savaşının 1’inci yıldönümünde yayınladığı ‘tutum belgesi’ne ilişkin açıklama yaptı. Podolyak, Çin’in Rusya-Ukrayna savaşı için önerdiği barış planının ‘bir barış planı olmadığını’ belirterek “Bu, savaşın dondurulmasıdır” dedi.

AA’nın haberine göre Podolyak, sosyal medya aracılığıyla Çin’in önerdiği 12 maddelik barış planına ilişkin değerlendirmede bulunarak, “Ateşkesi ve yeni sınır hattını öngören herhangi bir barış planı, Ukrayna topraklarında işgali ve Rus soykırımını sürdürecek" dedi.

"Bu, barış değil, savaşın dondurulmasıdır" ifadelerini kullanan Podolyak, "Ukrayna’nın yenilgiye uğraması, Rus soykırımının bir sonraki aşamaları” değerlendirmesinde bulundu.

ÇİN’İN ‘TUTUM BELGESİ’ NE ÖNERİYOR?

Çin Dışişleri Bakanlığı, Rusya-Ukrayna savaşının yıldönümünde ‘Ukrayna krizinin siyasi çözümü’ için önerilerini içeren "tutum belgesi"ni yayımlayarak ateşkesin sağlanması ve sorunun barışçıl yöntemlerle çözülmesi için çağrıda bulunmuştu. Pekin'in çözüme dair izlenmesini önerdiği genel ilke ve esaslara yer verilen belgede 12 madde yer almıştı.

‘Diyaloğun ve müzakerelerin Ukrayna krizinden çıkışın tek geçerli yolu olduğuna’ dikkat çekilen belgede, ‘krizin barışçıl çözümüne yönelik tüm çabaların teşvik edilmesi ve desteklenmesi gerektiğinin’ altı çizilerek ‘barış görüşmelerinin başlatılması çağrısı yapılmış ve ‘Çin'in bu konuda yapıcı rol oynamaya hazır olduğu’ kaydedilmişti.

‘Bir ülkenin güvenliğinin diğerlerinin güvenliği pahasına sağlanamayacağı, bölgesel güvenliğin askeri blokları genişleterek garantiye alınamayacağının’ kaydedildiği belgede, "Avrupa'da ve Asya'da barışı ve istikrarı sağlayabilmek için, ulusal güvenliği diğer ülkelerin güvensizliği üzerine kurma girişimlerine karşı çıkmalı, bloklar arası cepheleşmeyi önlemeli, dengeli, etkili ve sürdürülebilir Avrupa güvenlik mimarisinin inşa edilmesini teşvik etmeliyiz" ifadelerine yer verilmişti. (DIŞ HABERLER)