AB: Çin’in Rusya’ya silah sağlaması kırmızı çizgimiz olur

AB, Çin’in Ukrayna’daki savaşta kullanılmak üzere Rusya’ya silah sağlamasının ‘kırmızı çizgileri’ olacağını söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy de bunun 'bir dünya savaşı çıkarcağını' belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DÜNYA - Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ABD’nin Çin’in Rusya’ya Ukrayna savaşında kullanılmak üzere silah ve mühimmat sağlamaya hazırlandığı iddiası hakkında açıklama yaptı. Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen AB Dış İlişkiler Konseyi Toplantısı öncesi basına konuşan Borrell, Çin’in Rusya’ya silah sağlamasının kendileri için ‘yalnızca bir endişe kaynağı olmayacağını’ söyledi.

‘SİLAH GÖNDERMEYİ PLANLAMADIKLARINI SÖYLEDİLER’

AA’nın haberine göre, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Ankara ziyaretinde yaptığı "Çin'in Rusya'ya Ukrayna savaşı konusunda özellikle silah desteği sağlama düşüncesinden ötürü endişeliyiz" açıklaması hatırlatılan Josep Borrell, Blinken gibi kendisinin de Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile bir görüşme yaptığını belirtti.

Borrell, Çinli diplomata, AB'nin bu konudaki endişesini dile getirdiğini aktararak, "Bunu yapmamalarını istedim. Bunun bizim için sadece endişe kaynağı olacağını değil ilişkimizde kırmızı bir çizgi olacağı gerçeğini dile getirdim. Bana 'bunu yapmayı planlamadıklarını' söyledi. İhtiyatlı olmaya devam edeceğiz” dedi.

ZELENSKİY: RUSYA-ÇİN İTTİFAKI BİR DÜNYA SAVAŞI ÇIKARIR

Öte yandan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de "Eğer Çin, Rusya ile ittifak yaparsa bir dünya savaşı çıkacaktır ve Çin'in bunun farkında olduğunu düşünüyorum" dedi. Almanya'nın Die Welt gazetesinin İtalya'nın La Repubblica gazetesine dayandırdığı habere göre,  "Bizim için Çin'in bu savaşta Rusya Federasyonu'nu desteklememesi önemli. Aslında bizim tarafımızda olmasını isterim. Ancak şu anda bunun mümkün olduğunu sanmıyorum" ifadelerini kullandı.

Zelenskiy, 'Batı'nın er ya da geç Ukrayna'yı desteklemekten yorulacağı' belirtilerek, 'Rusya'ya karşı yalnız kalacağından korkup korkmadıklarının' sorulması üzerine de "Kimse tek başına savaşmayı sevmez, bu gayet normal. Eğer birileri Ukrayna'nın bir gün yalnız kalacağını düşünüyorsa, o zaman kimin için ve ne için savaştığımızı anlamamış demektir. Batı bizi desteklemeyi bırakırsa, ülkemiz yok olacak ve artık var olmayacak, ama sonunda ne düşünüyorsunuz: İşgalciler onu Rusya gibi bir ülkeye dönüştürebilecekler mi? İmkansız" dedi.

Ne olmuştu?

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 19 Şubat’ta yaptığı açıklamada, Joe Biden yönetiminin savaşın başından bu yana Çin'i bu konuda uyardığını anımsatmış, Çin'in Rusya'ya doğrudan silah desteği vermesinin diğer ülkelerle de ilişkilerini etkileyebileceği uyarısında bulunmuştu. Wang Yi ise ABD’nin Rusya ile ilişkiler konusunda kendilerini ‘işaret etmesinin’ ve üzerlerinde ‘baskı kurmasının’ kabul edilemez olduğunu belirterek iddiaları reddetmiş, ‘yangına körükle gitmediklerini’ ve ‘barış ve diyalog çağrılarını sürdürdüklerini’ söylemişti. (DIŞ HABERLER)