Çin, ABD’nin iddialarını reddetti: Rusya, askeri destek talep etmedi

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Çin’in Rusya’ya Ukrayna’daki savaşta kullanılmak üzere silah ve mühimmat verebileceği iddialarını reddetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin Dışişleri Bakanlığı Rusya’nın Ukrayna savaşında kullanılmak üzere kendilerinden askeri ekipman desteği talep ettiğine ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.  Reuters’ın aktardığına göre Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Rusya ile ilişkiler konusunda kendilerini ‘işaret etmesinin’ ve üzerlerinde ‘baskı kurmasının’ kabul edilemez olduğunu belirtti. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ‘yangına körükle gitmediklerini’ ve ‘barış ve diyalog çağrılarını sürdürdüklerini’ kaydetti.

Wang, “Herkesin, özellikle de Avrupa'daki dostların, bu savaşı durdurmak için ne tür çabalar gösterilebileceği konusunda sakince düşünmeye başlamasını öneriyorum" dedi. Çin Dışişleri Bakanı Wang, 'müzakerelerin başarılı olmasını veya savaşın yakında bitmesini istemeyen bazı güçlerin' olduğunu savundu.

Wang, konuyla ilgili açıklamasında ayrıca ‘Çin'in Ukrayna krizinin çözümü konusundaki tutumunu tüm ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini belirten bir belgeyle ortaya koyacağını’ söyledi.

ANTONY BLİNKEN: RUSYA'YA ÖLÜMCÜL DESTEK SAĞLAYABİLİRLER

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 59’uncu Münih Güvenlik Konferansı’nda Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile yaptığı görüşmenin ardından ABD’nin CBS kanalına Rusya-Ukrayna savaşı ve Çin-ABD ilişkileri hakkında açıklamalarda bulunmuş, Çinli şirketlerin halihazırda Rusya'ya ‘ölümcül olmayan destek’ sağladığını ve yeni bilgilerin, Çin hükümetinin ‘Rusya’ya ölümcül destek’ sağlayabileceğini gösterdiğini belirtmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Çin'in Rusya'ya Ukrayna’daki savaşta kullanılmak üzere silah ve mühimmat vermesi durumunda bunun Çin için ‘ciddi sonuçlar doğuracağı’ konusunda da uyarıda bulunmuştu.

Çin'de özel şirketler ile devlet şirketleri arasında gerçek bir ayrım olmadığını aktaran Blinken, "Çin'in, Rusya'ya silah sağlaması bizim ve ilişkimiz için ciddi soruna yol açar" demişti. Blinken ayrıca ABD'nin, Çin'in, ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Rusya'ya uyguladığı yaptırımlardan kurtulması konusunda yardım etmesinden endişe duyduğunu kaydetmişti.  (DIŞ HABERLER)