Ucuz meyve sebze satışından iflasa: Olan işçiye oldu

Dost Mağazacılık'ın tanzim market şubeleri bir gecede kapandı, şirket konkordato ilan etti, çalışanlar haklarının peşinde...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla İstanbul ve Ankara'da 11 Şubat 2019 Pazartesi günü kurularak ürün satışlarına başlayan Halk Sebze Tanzim Satış Çadırları'nın ardından kurulan Dost Mağazacılık A.Ş. Tanzim Satış Mağazası çalışanları haklarını alamıyor.

Yükselen enflasyona karşı alım gücü düşen halkın geçimini sağlaması ve uygun fiyata ürün tedariki için kuruldukları açıklanan çadırların ürünleri Tarım ve Orman Bakanlığı’nca temin edildi. Buna göre belediyeler toplam 80 noktada kurulan Halk Sebze Tanzim Satış Çadırları ile kâr elde etmeden ucuza sebze sattı. 31 Mart yerel seçimler sonrasında AK Parti, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyelerini kaybettikten sonra Tanzim Satış Çadırları da kapandı.

Tanzim Satış Çadırları fikrinden yola çıkan bir grupsa, işlerini büyütmek için İstanbul'da yaklaşık 40 şubelik Dost Mağazacılık A.Ş. Tanzim Satış Mağazası adıyla bir şirket kurdu. Ancak 'Tarladan Sofraya' sloganıyla yola çıkan şirket, bir yılını doldurmadan iflas etti. Bu şubelerde çalışan onlarca işçi ise mağdur oldu.

Şirket iflasın ardından İstanbul’daki 37 şubesini hızla boşaltarak kapattı, İstanbul Kağıthane’de bulunan merkezini Yalova’ya taşıdı. Ellerindeki taşınmaz malları devreden şirket, hemen ardından konkordato ilan etti. 1 Aralık'ta ise şirketin Yalova'da konkordato davası görülecek.

İşverenin konkordato ilan etmesi, aciz vesikası alması ve iflası durumlarında işçilerin ödenmeyen ücret alacaklarını karşılamak amacıyla oluşturulan bir Ücret Garanti Fonu olduğuna dikkat çeken çalışanlar, tanzim marketin konkordato sürecinde atanan konkordato komiserlerinden bu fondan 'kamu kaynaklarını zarara uğratmamak' gerekçesiyle yararlanamayacakları yanıtını aldıklarını aktardı.

'NE ZAMAN İSTERSEK O ZAMAN ÖDERİZ'

Mağaza Market-Sen Örgütlenme Koordinasyonu Üyesi Doğan Can Aras, yaşananları Gazete Duvar'a anlattı. Aras şunları söyledi: “Bunlar belli bölgelerdeki tarlalarda yetiştirilen ürünleri hallerde satan bir grup. İşleri büyütmek için Tanzim Çadırları'ndan esinlenerek marketler açtılar. İstanbul'daki halcilerle de anlaşarak ürünler alındı ve bu mağazalarda satıldı. 2020'nin Kasım-Aralık aylarında başladılar ancak bir yılı doldurmadan kapattılar. 40'a yakın şube açıldı İstanbul'da. Konkordato sürecinde oldukları için kapanmayan ama adı değiştirilen şubeler de var. 1 Aralık'ta da dava var. Şirketin akıbeti o zaman belli olacak. Bu şirkette çalışan 150 çalışan ise mağdur oldu. Bu işçiler 2-3 aylık maaşlarını, fazla mesai, yol ve yemek ücretlerini alamadılar. Şirket sürekli toplantılar yaparak işçileri oyaladıktan sonra bir anda şubelerini boşalttı. İşçiler de bunun farkına varınca sendikamıza ulaştı. Şirket ise hemen konkordato ilan etti. Halciler şirkete gidip verdikleri ürünlerini almaya çalıştılar. Şirketin birçok kişiyi bu şekilde dolandırdığı iddia ediliyor. Yani iş yaptıkları herkesi mağdur etmişler. Dost Mağazacılık A.Ş. Tanzim Satış Mağazası şirketiyle iki kere görüştük. İlk görüşmemizde oyaladılar ödeme yapmadılar. İkinci görüşmemizde biz ne zaman istersek o zaman öderiz dediler.”

'İŞÇİLERİN YANINDA OLUN'

2 aylık maaşları, fazla mesai, yol, yemek ücretlerini alamayan işçiler, Mağaza Market-Sen Tanzim Market İşçileri Koordinasyonu 21 Kasım'da Gaziosmanpaşa Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. İşçiler burada şu ifadeleri kullandı: “Tanzim market işçileri çalıştı, emek verdi; hakları gasp edildi. Şimdi patronları ortada yok. Şirket konkordato ilan etti. Konkordato komiserleri bize ne dedi biliyor musunuz? Batan şirketin çalışanlarının parasını kamunun, devletin kasasından ödeyemeyiz. Neden, çünkü devlet, hakları gasp edilen işçilerin parası o fondan ödenirse zarar ediyormuş. Bizler buradan Mağaza Market-Sen olarak sesleniyoruz: İflasta da konkordatoda da işçilerin yanında olun.”

'YA PARALARIMIZI VERİRLER YA VERİRLER'

Tanzim market işçileri ayrıca haklarını istediklerinin ve alana kadar da mücadele edeceklerinin altını çizerek, yetkililere şöyle seslendi: “2 aydır tanzim markette çalışıyordum. Buradan patronlara sesleniyorum, kalan haklarımı istiyorum. Bizi bugün yarın diyerek sürekli oyaladılar. Bir akşam mağazaları kapatıp kaçtılar. Buradan herkese sesleniyoruz, biz hakkımızı istiyoruz. Bu kadar işçiyi 2-3 ay çalıştırdınız, mağdur ettiniz. Parasını vermemek içinde 2-3 ay beklettiniz. Biz buradayız, davamızın arkasındayız. Ya paramızı verirler ya da verirler.”

'İŞÇİLER ALIN TERİNİN KARŞILIĞINI ALAMADILAR'

İşçi Hareketi Koordinasyonu adına konuşan Nurseli Gözüaçık de tüm yetkili makamları göreve çağırdı. Gözüaçık, “Tanzim Market işçileri çalıştılar, emek verdiler ama alın terlerinin karşılığını alamadılar. Buradan tüm bakanlıklara, tüm yetkili makamlara sesleniyoruz. Tanzim Market işçilerinin alacaklarının Ücret Garanti Fonu’ndan derhal ödenmesi gerekir” dedi.

İnternet sitesinde yer alan iletişim numaralarından şirkete ulaşma çabamız ise yanıtsız kaldı.