Twitter'ın patronundan Trump açıklaması: Doğru ama tehlikeli bir karardı

Twitter'ın patronu Jack Dorsey, beş kişinin öldüğü Kongre baskınından sonra ABD Başkanı Donald Trump'ın hesabını askıya almaları hakkında ilk kez açıklama yaptı. Dorsey, ifade özgürlüğü temelinde gelen eleştirileri anladığını belirtse de, Trump'ın şiddeti kışkırttığını ima ederek kararı savundu. Dorsey, "Çevrimiçi konuşma sonucu ortaya çıkan çevrimdışı zarar açık bir gerçek" diyerek kararı savundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump'ın hesabını şiddeti teşvik ettiği gerekçesiyle süresiz askıya alan Twitter, ifade özgürlüğünün kısıtlanması temelinde gelen eleştirilere ilk kez yanıt verdi. Twitter'ın patronu Jack Dorsey, Trump'ı askıya alma kararını 'doğru ama tehlikeli' diye niteledi; gelinen noktanın 'Twitter'ın sağlıklı diyaloğu teşvik etmek için yeterince şey yapmadığının göstergesi olduğunu' belirtti.

'OLAĞANÜSTÜ VE SAVUNULAMAYACAK KOŞULLAR VARDI'

Kendi Twitter hesabından uzun bir mesaj paylaşan Dorsey, "Bunun Twitter için doğru karar olduğuna inanıyorum. Olağanüstü ve savunulamayacak, bütün adımlarımızı kamu güvenliği yönünde atmamızı gerektiren bir durumla karşı karşıya kaldık. Çevrimiçi konuşmanın sonucunda ortaya çıkan çevrimdışı zarar açık bir gerçek; politikamızı ve yaptırımımızı yönlendiren şey de her şeyden önce bu" dedi.

'GURUR DUYMUYORUM'

Dorsey, 'Trump'ın hesabını kapatmaktan gurur duymadığını veya bunu kutlanacak bir şey olarak görmediğini' de vurgulayarak, "Bu işlemi yapacağımız konusunda net bir uyarıda bulunduk ve sonrasında güvenliği sağlamak adına bu kararı verdik" ifadelerini kullandı. "Kararı, Twitter üzerinden ve başka yerlerden yapılan fiziksel tehditlere dayanarak aldık" diyen Dorsey, bu adımın açık ve özgür internet konusunda sonuçları olacağını da kabul etti: "Bu tür adımlar kamusal tartışmada parçalanma yaratıyor. Bizi bölüyor... ve benim tehlikeli olduğunu düşündüğüm bir emsal yaratıyor."

'TWITTER SAĞLIKLI DİYALOĞU DAHA İYİ TEŞVİK ETMELİYDİ'

Dorsey, Twitter'ın kendi platformlarında sağlıklı bir diyaloğu teşvik etmek için yeterli şey yapılmaması nedeniyle bu noktaya gelindiği gibi bir özeleştiri de getirdi. 

Trump'ın seçim yenilgisini kabul etmeyip destekçilerini sonuçların onaylanacağı Kongre oturumuna baskın düzenleyecek şekilde kışkırtması, bu süreçte Twitter'ı da kullanması sonrasında önce bazı paylaşımlarına uyarı notları eklenmiş, ardından da hesabı askıya alınmıştı. Bu karar tartışma yaratırken, pek iyi geçinmediği sır olmayan Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel López Obrador gibi isimler Twitter'ı ifade özgürlüğü temelinde eleştirmişti. (DIŞ HABERLER)