Türkmenistan'da 6 metrelik altın kaplama köpek heykeli

Türkmenistan'da Devlet Başkanı Berdimuhamedov'un en sevdiği köpek cinsi olan ve ülkenin simgelerinden biri olarak sunulan Alabay cinsi köpeğin altı metrelik altın kaplama bir heykeli yapıldı. Heykel, Berdimuhamedov'un da katıldığı devlet töreniyle açıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkmenistan'da Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov'un yönetiminin simgesi haline gelen Alabay cinsi köpeğin dev bir heykeli dikildi. Altı metrelik altın kaplama heykel, Başkent Aşkabat'ın şehir merkezinde 10 Kasım günü devlet töreniyle açıldı

Devlet televizyonunda canlı yayınlanan törene, geçmişte Alabay köpekleri hakkında bir kitap yazmış olan Berdimuhamedov da katıldı. Devlet televizyonu heykelin 'Alabay köpeklerinin gururlu ve kendine güvenen' karakterini yakaladığını belirtti. Tören sırasında, Alabay köpeklerinin ülkede nesillerdir sürekli olarak beslendiğini göstermek adına, yaşı ilerlemiş bir kişi bir çocuğa yavru bir Alabay hediye etti. 

KENDİ HEYKELİNİ YAPAN HEYKELTRAŞIN İMZASINI TAŞIYOR

Altın kaplama heykel, Aşkabat'ta yeni yapılan bir konut projesindeki bir göbeğe dikildi. Heykel, Berdimuhamedov'un 'kült liderliği'nin simgesi haline gelen at üstündeki heykelinin heykeltraşı Sargart Babayev tarafından yapıldı. 71 yaşındaki Babayev'in, Alabay heykelinin kaidesinde gerçek köpeklerin oyun oynarken görüldüğü bir LED ekran kullanması dikkat çekti.  

OĞLU, ALABAY BİRLİĞİ'NİN BAŞKANI

Berdimuhamedov'un ikinci dönem başkanlığında, Türkmenistan devleti Alabayları bir propaganda aracına dönüştürmüş durumda. Berdymukhamedov Alabaylar hakkında bir kitap yaparken, bakan ve milletvekili olan oğlu Serdar Berdymukhamedov da geçtiğimiz yıl kurulan Uluslararası Alabay Birliği'nin başkanlığını yapıyor. Türkmenistan Kültür Bakanlığı ise ülkenin meşhur Ahal Teke cinsi atları ile Alabay köpeklerinin UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras listesine alınması için hazırlık yapıldığını açıkladı.

4 BİN YILLIK ÇOBAN KÖPEĞİ

Alabaylar, yaklaşık 4 bin yıllık geçmişleri olduğu düşünülen bir çoban köpeği cinsi. Dünyanın en eski köpek ırklarından biri sayılıyorlar. Kangal ve Akbaşlarla da yakın akraba olduğu sanılan bu köpekler, günümüzde en çok Türkmenistan, Tacikistan, Özbekistan, Kazakistan ve Kırgızistan'da görülüyor. (DIŞ HABERLER)