Türkmen böyle savunmuş: Camiyi denizden koparıyoruz... Bunda bir şey yok ya...

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, tarihi Şemsi Paşa Camii'ne zarar veren dolgu çalışmasını İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na şöyle savunmuş: "Aslında burayı yaparsak camiyi daha güzel korumuş olacağız. Camiyi denizden koparıyoruz. Üzerine bir yapı yapmıyoruz ki, burayı gayet güzel, vatandaşın kullanacağı bir yolu bir meydancık hatta... Güzel bir şey olacak başkanım... Bunda bir şey yok ya..."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'un Üsküdar ilçesinde Mimar Sinan eseri Şemsi Paşa Camii’nin deniz tarafına kazıklar çakılarak yol yapılmasını Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'in nasıl savunduğuna ilişkin görüntüler ortaya çıktı.

Tarihi esere zarar veren çalışmayla ilgili videoda AK Partili Hilmi Türkmen, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na bilgi veriyor. İmamoğlu'nun ağustos ayında Üsküdar'a yaptığı ziyarette çekilen videoda, Türkmen şunları söylüyor:

'BURASI OLDU TUVALET YERİ'

"Meydana geliyoruz şurada (tarihi caminin önündeki yolu kastediyor) tıkanıyoruz. Millet burayı geçemediği için trafik olan yoldan geliyor. Burada bir sürü kaos. Burayı millet kullanamadığı için burası bir metruk alan oldu başkanım. Çok affedersiniz burası oldu tuvalet yeri. Gece, sabah ayyaşlar sıkıntı. Aslında burayı yaparsak camiyi daha güzel korumuş olacağız. Caminin önü de genişlemiş olacak. Camiyi denizden koparıyoruz, Yani böyle bir şey… Üzerine bir yapı yapmıyoruz ki, burayı gayet güzel, vatandaşın kullanacağı bir yolu bir meydancık hatta. Güzel bir şey olacak başkanım… Bunda bir şey yok ya…

2017 YILINDA BAŞLAYAN ÇALIŞMA

2017 yılında Şemsi Paşa Külliyesi’nin, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin sahil düzenleme projesi kapsamında denize çakılan kazıklar üzerine yerleştirilecek platformla çevrelenmesi ve önünden bir yürüyüş yolu geçirilmesi planlanmıştı. 1580'de inşa edilen tarihi Şemsi Paşa Camii'nin önünde yapılan zemin çalışması, tarihi eserde çatlaklara yol açmıştı. Meydan dolgusuyla birlikte ortaya çıkan sorunlar üzerine İBB, caminin deniz tarafında geçici bir ahşap konsol yerleştirilmesini önermişti.

İBB: REZİL HALE GETİRDİLERİ YERİ TOPARLIYORUZ

Gazete Duvar'a konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, şunları söylemişti: “Denizin 15 metre doldurulması, denizi doldurun diye bölge koruma kurulunun İBB'ye verdiği proje onayı var. O onayda Varlıklar Genel Müdürlüğü'nün kendi temsilcisinin imzası ve onayı olan bir proje. Daha önce kazık çakarak camiyi tahrip ettiler. 3 yıl önce kendi onayları dahilinde denize kazık çakarak caminin duvarlarını paramparça ettiler. O uygulamayı kim yaptıysa suç duyurusunda bulunsun. Şimdi onun önüne kazık çakmadan, hiçbir şey yapmadan sadece insanlar denize düşmesin diye bugün rezil hale getirdikleri yeri toparlıyoruz. Ve istenildiğinde kaldırılabilir bir sistem.” (DUVAR)