İBB'den Vakıflar Genel Müdürü'ne 'Şemsi Paşa Camii' yanıtı: Bugün rezil hale getirdikleri yeri toparlıyoruz

İstanbul Üsküdar'da bulunan tarihi Şemsi Paşa Camii'nin önüne yapılan zemin çalışmasına ilişkin Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy'un "ivedilikle vazgeçin, yasal süreç başlatacağız" açıklamasına İBB'den yanıt geldi: İstenildiğinde kaldırılabilir bir sistemdir. 3 yıl önce kendi onayları dahilinde denize kazık çakarak caminin duvarlarını paramparça ettiler. O uygulamayı kim yaptıysa suç duyurusunda bulunsun. Şimdi insanlar denize düşmesin diye bugün rezil hale getirdikleri yeri toparlıyoruz.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR  - Üsküdar'da Mimar Sinan tarafından 1580'de inşa edilen tarihi Şemsi Paşa Camii'nin önünde yapılan zemin çalışması tartışmaları devam ediyor. Tartışmaya Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy da katıldı.

'GEREKLİ GİRİŞİMLERDE BULUNACAĞIZ'

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, Twitter hesabında yaptığı açıklamada, “Yalı camii özelliği ve 450 yıllık tarihi ile boğazın incilerinden Şemsi Paşa Camii’ne İBB tarafından yapılmaya çalışılan yaya yolu uygulamasından ivedilikle vazgeçilmesini, vazgeçilmediği takdirde Camiimizin kimliğini korumak açısından Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu nezdinde gerekli girişimlerde bulunacağımızı, Buna bağlı olarak ilgililer hakkında yasal süreci başlatacağımızı belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

'CAMİNİN DUVARLARINI PARAMPARÇA ETTİLER'

Gazete Duvar'a konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Burhan Ersoy'un sözlerini değerlendirdi. Polat, zemin çalışmasının altı boş olan 2 buçuk metrelik güvenli yaya geçiş konsolu ve istenildiğinde kaldırılabilir bir sistem olduğunu söyledi. Polat yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Denizin 15 metre doldurulması, denizi doldurun diye bölge koruma kurulunun İBB'ye verdiği proje onayı var. O onayda Varlıklar Genel Müdürlüğü'nün kendi temsilcisinin imzası ve onayı olan bir proje. Daha önce kazık çakarak camiyi tahrip ettiler. 3 yıl önce kendi onayları dahilinde denize kazık çakarak caminin duvarlarını paramparça ettiler. O uygulamayı kim yaptıysa suç duyurusunda bulunsun. Şimdi onun önüne kazık çakmadan, hiç bir şey yapmadan sadece insanlar denize düşmesin diye bugün rezil hale getirdikleri yeri toparlıyoruz. Ve istenildiğinde kaldırılabilir bir sistem.”