Türkiye'ye girişi yasaklanan asbestli gemiye Brezilya'dan 'geri dön' çağrısı

Türk kara sularına girişine izin verilmeyeceğinin duyurulmasına rağmen Aliağa'ya yolculuğunu sürdüren asbestli nükleer savaş gemisi Nae Sao Paulo'ya Brezilya’dan ‘’geri dön’’ çağrısı geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Türk kara sularına girişine izin verilmeyeceğini duyurduğu Brezilya'dan gelen asbestli NAe Sao Paulo gemisini Brezilya geri çağırdı.

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre, İzmir Aliağa'da sökümüne izin verilen ve ikizinin 760 asbest barındırdığı raporlara yansıyan geminin ihracat iznini Brezilya Çevre Bakanlığı’na bağlı IBAMA Enstitüsü iptal etti.

ÇEVRE SUÇU İŞLEME RİSKİ

VOA Türkçe’nin ulaştığı belgede, hızını düşürmesine rağmen Aliağa’ya yolculuğunu hâlâ sürdüren geminin, Türk resmi makamlarının iptal gerekçilerinden bağımsız olarak verilen iznin askıya alındığı ve masrafları ihracatçı şirket tarafından karşılanarak Brezilya’ya geri götürmesi kararı iletiliyor.

Geminin Basel Sözleşmesi’nin 9’uncu maddesine göre yasadışı kaçakçılık ve çevre suçu işleme riskiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Geminin Brezilya’ya geri götürülmemesi ya da yetkililere dönüş planlamasına dair bilgi verilmemesi durumunda, şirket ruhsatının iptal edileceği ve para cezası verileceği de ekleniyor.

Brezilya Asbeste Maruz Kalanlar Derneği (ABREA) kurucusu Fernanda Giannasi, “Hurdaya ayrılan uçak gemisinin ihalesinin yapılacağının duyurusunun yapıldığı andan itibaren süreçte şeffaflık ve yasallık olsaydı, tüm bunlar önlenebilirdi” yorumunda bulundu. (HABER MERKEZİ)