Türkiye’nin 'yasaklı Kıbrıslılar' listesi genişliyor: Kıbrıslı Türk gazeteci Ali Kişmir sınır dışı edildi

KKTC Basın-Sen Başkanı olan gazeteci Ali Kişmir, Zagreb'den ülkesine dönerken Türkiye’ye giriş yapmak istediği sırada 'giriş yasağı' olduğunu öğrendi. Kişmir'in sınırdışı edilmesi KKTC'de tepki çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs ve Türkiye’de geçtiğimiz aylarda tepkilere neden olan, Ankara’da ana muhalefetin TBMM gündemine taşıdığı ‘yasaklı Kıbrıslı Türkler listesi’ büyüyor. Türkiye’nin iki Kıbrıslı bilim insanı ve entelektüeli sınır dışı etmesinden kısa süre sonra dün de, tanınmış bir Kıbrıslı Türk sendikacı İstanbul’dan sınır dışı edildi. Basın-Sen Başkanı ve aktivist Ali Kişmir, Avrupa’da düzenlenen ve medya organlarının katıldığı bir etkinlikten ülkesine İstanbul üzerinden geri dönerken, Türkiye’de polis kontrolüne tabi tutuldu ve sınır dışı edildi. 

'TÜRKİYE'YE GİRİŞ YASAĞI'NI HAVALİMANINDA ÖĞRENDİ

Kişmir, Avrupa Gazeteciler Federasyonu’nun (EFJ) yıllık toplantısına katılmak üzere bulunduğu Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’ten dönerken İstanbul Havaalanı'nda PCR testi yapmak için ülkeye giriş yapmak zorunda kalınca, 'giriş yasağı olduğu' gerekçesiyle gözlem altına alındı. Korona testi için Türkiye’ye giriş yaptığı esnada polis kontrolüne takılan Kıbrıslı sendikacıya, hakkında 'Türkiye'ye giriş yasağı' kararının yer aldığı bir belge sunuldu ve birkaç saatlik bir gecikme sonrasında, dün öğlen saatlerinde KKTC’ye gönderildi. Kışmir, Kıbrıs’a dönüşünden sonra ada medyasına ve Duvar’a yaptığı açıklamada, bu gelişmeyi yargıya taşıyacağını belirtti. 

ÜÇÜNCÜ SINIRDIŞI

 

Kişmir, KKTC'nin eski cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yakın mesai arkadaşı olan iletişimci Ali Bizden ile Kıbrıslı doktor ve entelektüel Ahmet An’ın ardından, yakın zamanda Türkiye’den sınır dışı edilen üçüncü Kıbrıs yurttaşı oldu. 

Duvar’ın edindiği son bilgilere göre, Kişmir'in bir grup Kıbrıslı Rum ve Türk gazeteciyle birlikte Zagreb’te katıldığı EFJ toplantısında, Türkiye’deki ifade özgürlüğü sorunları öne çıkmıştı.

CTP: İNSANLARIN SİYASİ GÖRÜŞÜNE GÖRE SINIFLANDIRILMASINA ALIŞKIN DEĞİLİZ

Kişmi'in sınırdışı edilmesi, Kıbrıs’ın kuzeyinde siyasi tepkilere neden oldu. Ana muhalefetteki Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) konu ile ilgili açıklamasında “Basın Emekçileri Sendikası (BASIN-SEN) Başkanı Ali Kişmir’in, İstanbul Havaalanı’nda ‘Türkiye için güvenlik tehdidi oluşturduğu’ iddiasıyla gözaltına alınması ve Türkiye Cumhuriyeti’ne giriş yapmasına izin verilmemesi asla kabul edilebilir bir tutum değildir. Söz konusu uygulamayı, hangi görüşten olursa olsun Kıbrıslı Türkler kabul etmemekte ve tepki göstermektedir. İnsanların siyasi görüşüne göre sınıflandırılması, toplumun bölünmesi gibi ayrıştırıcı politikalar, Kıbrıslı Türklerin alışkın olduğu şeyler değildir” mesajını verdi. 

CTP ayrıca, son gelişmelerden ötürü Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile KKTC’deki üçlü azınlık hükümetini de sert sözlerle eleştirdi. CTP lideri Tufan Erhürman söz konusu gelişmelerle ilgili olarak Kıbrıs’ın kuzeyindeki iktidara “Yurttaşlarınızın Türkiye’ye giderken “acaba girebilecek miyim” sorusuyla karşı karşıya kalması ya da böyle bir soru nedeniyle gitmeme kararı vermesi “yetkili makamlar” olarak umurunuzda mı? Bu konuyla ilgili, daha da fazla gecikmeden, derhal bir açıklama yapmak zorunda olduğunuzun farkında mısınız?” serzenişiyle yüklendi. 

KUDRET ÖZERSAY: KKTC TARAFI 'YASAKLILAR LİSTESİ'Nİ SORUŞTURMALI

Halkın Partisi lideri Kudret Özersay da son gelişmeye tepkisini “Kişmir’in Türkiye’ye giriş izni verilmeme nedeni nedir henüz bilmiyoruz ancak iddia edildiği gibi önceki görevi ya da siyasi görüşü nedeniyle bu muamele ile karşı karşıya kalmışsa bu uygulama demokrasi açısından doğru değildir. Geçmiş yıllarda KKTC’den siyasilerin Türkiye’deki siyasi iktidarı ya da Türkiye’nin politikalarını eleştirmeleri nedeniyle Türk pasaportlarının iptal edildiği kötü ve kırıcı örnekler yaşadık” sözleriyle ortaya koydu. Özersay Türkiye-KKTC ilişkilerini geren ‘yasaklılar listesi’ ile ilgili olarak KKTC tarafının Türkiye nezdindeki girişimlerini yoğunlaştırmasını talep etti. 

'KORKU DEVLETİ YARATMAYA YÖNELİK CİDDİ BİR HAMLE'

Kişmir’in sınır dışı edilmesiyle ilgili olarak Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği (KTGB) “Gazetecilerin hangi gerekçeyle olursa olsun bir ülkeye girişine engel olunması ifade ve basın özgürlüğüne bir darbedir, korku devleti yaratmaya yönelik ciddi bir hamledir. Bu nedenle kamuoyunda dolaştığı duyulan ve aralarında üyelerimizin de bulunduğu Ali Kişmir’in giriş yasağı ile ortaya çıkan “yasaklı listesi”nin açıklanmasını ve söz konusu listede yer alan gazetecilerin hangi gerekçelerle Türkiye’ye girişlerinin yasaklandığının açıklanmasını bir kez daha talep ediyoruz” mesajını verdi. 

'KIBRISLI TÜRKLERİN İTAAT ETMESİ İSTENİYOR'

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ise “Kıbrıslı Türklerin itaat etmesi istenmektedir” görüşünü öne çıkararak Kıbrıs Cumhuriyeti garantörü Türkiye’ye “görevini kötüye kullandığı” eleştirisini yöneltti. 

ERSİN TATAR TÜRKİYE'Yİ SAVUNDU

‘Yasaklılar listesi’ hadisesindeki yeni gelişmeler Kıbrıs’ın her iki yakasında da siyasi aktörlerin, örgütlerin ve kamuoyunun geniş kesimlerinin tepkisini çekti. Son gelişmelerle ilgili olarak bir açıklama da dün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Tatar’dan geldi. Kıbrıslı Türk lider, Kişmir’in sınır dışı edilmesiyle ilgili olarak “KKTC'nin, Türkiye'nin ve her ülkenin güvenlik gerekçeleri ile kendilerine yönelik tehdit ve hakaretler karşısında yabancı ülke vatandaşlarını ülkelerine sokmama hakkı vardır. Bunu en iyi bilenlerden birinin de KKTC'de Başbakanlık yapmış CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman'ın olması gerekir. Bir hukukçu olan Erhürman bu gerçeği bilmesine rağmen, Türkiye'yi ‘işgalcilikle’ suçlayan, “Türkiye seni istemiyoruz” diyen, Türkiye ile Cumhurbaşkanına ve makamlarına yönelik haddini aşan çok ağır hakaretlerde bulunan bazı kişilerin Türkiye'ye sokulmamasını siyasi istismar malzemesi yapması esef vericidir” mesajını vermeyi seçti.

Etiketler Ali Kişmir KKTC